Златната треска на централните банки продължава

Централните банки купуват повече злато

Русия и Китай продължават да залагат на златото, а Полша е удвоила резервите си.

Централните банки по света се надпреварват да купуват злато през 2019 година, предаде Bloomberg. Като увеличават притежаваното от тях злато, централните банки се застраховат срещу търговското и геополитическото напрежение, а някои от тях се опитват да диверсифицират своите резерви далеч от щатския долар.

В понеделник Китайската народна банка съобщи, че е повишила златните си резерви за седми пореден месец през юни, добавяйки 10,3 тона. Това се случва след притока от близо 74 тона за шестте месеца до май. Миналата седмица пък Полша заяви, че е увеличила повече от 2 пъти златните си активи през тази и предишната година. Така балтийската страна се превръща в държавата с най-големи златни резерви в централна Европа.

Резерви от злато на Китай и Русия
Източник: Bloomberg

Цената на златото нарасна до 6-годишен връх от $1440 за тройунция в края на месец юни, тъй като инвеститорите залагаха на понижаване на лихвените нива от страна на Федералния резерв. В последствие обаче силните данни за работните места в САЩ, които бяха публикувани в петък замъглиха тези изгледи.

Покупките на злато от централните банки допринасят за общото търсене, като руските власти са значителен и устойчив купувач на традиционното убежище.

Китай и Русия

“Освен опита си да диверсифицира притежаваните от него долари, притежаването на повече златни резерви също е важна стратегия в нарастването на Китай като суперсила”, каза Хауи Лий, икономист в Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур. Според Лий увеличенията в притежаваното злато вероятно ще продължат и през следващите месеци.

Миналата година централните банки са закупили 651,5 тона злато, което е със 74% повече от предходната година, съобщи Световният златен съвет. Официалните покупки в сектора биха могли да достигнат 700 тона тази година, като се предположи, че тенденцията в Китай продължава и Русия поне ще покрие покупките си от 2018 година от около 275 тона, заявиха Citigroup Inc. през април.

Покупките от централните банки през първите пет месеца на тази година са с 73% по-високи от година по-рано, като Турция и Казахстан се присъединяват към Китай и Русия като четирите най-големи купувачи, според данни на Световния златен съвет, публикувани в понеделник.

Настоящото трупане на злато от страна на Китай, както и от страна на друго централни банки в световен мащаб, се случва на фона на нарастващите цени на ценния метал. В понеделник златото завърши ценя на цена от $1395 за тройунция, след като поскъпна с цели 9,1% през само през второто тримесечие.

Ако погледнем към по-малки брат на златото – среброто, ще видим, че то успя да прибави само 1,3% към стойността си за същия период от време. Следователно съотношението между тези два метала нарасна до над 93, което е най-високото от 1992 година насам.

Подкрепата на централните банки за златото е основен двигател за различните състояния на златото и среброто, смята Оле Хансен, ръководител на стратегията за суровините в Saxo Bank A/S.

Полша също поглежда към златото

Новините за увеличение златните резерви на Полша включваха препратка към информациите, че половината депозитите са били трансферирани от Английската централна банка към източно-европейската нация.

Този ход “вероятно се дължи на рязкото нарастване на притежаваното злато и намерението да изгради златен резерв в дългосрочен план”, каза Хансен, добавяйки, че това е намалило необходимостта от съхраняване на златото в хъба на търговския пазар, предлаган от Лондон.

Възползвайте се от действията на централните банки като започнете да търгувате CFD върху злато с брокер номер 1 в Германия за 2019 година. Единственото, което трябва да направите, за да започнете е да кликнете върху банера по-долу.

Започнете да търгувате CFD върху злато с Admiral Markets.
About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.