Пазарни ценови модели, които не трябва да забравяме

Пазарни ценови модели, които не трябва да забравяме
Съществуват десетки ценови модели, но тук ще се съсредоточим върху поведенческите пазарни ценови модели, които никога не трябва да забравяте в търговията си

Основни ценови модели за търговия на финансовите пазари.

Пазарните ценови модели предлагат информация за очакваното движение на цените. Някои го наричат ​​пътя на най-малко съпротива. Моделите не диктуват на пазарите, човешките емоции и поведение ги оформят.

Трейдърите на финансовите пазари искат да направят печалба. Когато обаче печалбите започнат да се трупат, обикновено започва да се насажда чувство на алчност. Когато цената се обърне срещу трейдърите те започват да стават неспокойни, тревогата носи страх, страхът предизвиква паника, след това големите играчи влизат, събирайки печалби от наивни трейдъри новаци. А след това целият процес започва отначало…

Съществуват десетки ценови модели, но тук ще се съсредоточим върху поведенческите пазарни ценови модели, които никога не трябва да забравяте. Според пътя на най-малко съпротива тези модели са свързани с човешкото поведение.

 • Графичните ценови модели са свързани с пазарна психология.
 • Вълновите ценови модели са свързани с пазарната психология.
 • Ценовите модели от японски свещи са свързани с отскоци, пробиви и пазарната психология.
 • Трендовите ценови модели са свързани с отскоци и пробиви.
 • Съотношенията на Фибоначи са свързани с входа и изхода от пазара.
 • Фракталните и времевите модели са свързани в входа и изхода от пазара.
 • Ценовите модели за дивергенция са свързани с края на тренда/инерцията.

Ценови модели с японски свещи

1. Ценови модели – Блок от ордери.

Ценови модели - Блок от ордери
Източник: Admiral Markets MetaTrader 4 EUR/JPY H1

По дефиниция бичият блок от ордери е дължината на мечата  свещ, преди цената да се движи нагоре. Обратно, мечия блок от ордери е дъното на бича свещ, преди цената да се движи надолу. Дефиницията може да се разшири като  блоковете от ордери бъдат класифицирани с бичи или мечи “фитили” (сенки).

При ценовото действие има тенденция да уважава фитилите като впоследствие ги тества, след като са установени. Това е свързано с пазарната психология. В този момент купувачите или продавачите обикновени се присъединяват в повторния тест на блока от ордери.

2. Ценови модели “Високи вълни”

Ценови модели "Високи вълни"
Източник: Admiral Markets MetaTrader 4 AUD/USD H1

Тези ценови модели първоначално са разработени от Стив Нисън, известен като бащата на японските свещи. В своя “Курс по японски сввещи” Нисън описва модел съставен от поредица доджи свещи, които изграждат обръщане от дъно или връх. Те са силно потвърждение за обръщане и един от често използваните контратрендови модели. Те предшестват пробивите.

3. Ценови модели тип “Пинбар”

Ценови модели тип "Пинбар"
Източник: Admiral Markets MetaTrader 4 GBP/JPY H4

Ценовите модели “Пинбар” са основна обръщаща японска свещ. Те могат да бъде идентифицирани ако:

 • отварянето и затварянето са рамките на предходната свещ
 • сянката на свещта е около три пъти по-дълга от тялото на свещта
 • има дълга част, излизаща от всички останали свещи.

Психологията зад “Пинбар”е, че цената е “излъгала”. Тя се опитва да ни убеди, че се движи в “очевидна” посока, но в действителност  задвижва в точно обратната. Поради тази причина понякога “Пинбарът” се нарича “Пинокио”.

4.Вълнови ценови модели

Вълнови ценови модели
Източник: Admiral Markets MetaTrader 4 EUR/USD H4

Ако свържем вълновите ценови ценови модели, графиките и дивергенциите с модели на тренд линии, определени в една графика, бихме могли да извлечем някои изводи.

Вълнови ценови модели: Вълновият анализ на EUR/USD показва, че 5 от 5 вълни от по-голяма вълна 3 вероятно е завършен. Следващата корекция най-вероятно ще стане голяма и накъсана вълна 4 и ще се появи чрез ABC корекция. Това е свързано с пазарната психология и прибирането на печалби.

Графични ценови модели: EUR/USD пробива възходящ клин, което е мечи обръщащ сигнал (лилавите линии). Мечият пробив също се случва по време на оповестяването доклада за пазара на труда в САЩ, при който има голяма инерция. Това е свързано с пазарните пристрастия, тъй като големите трейдъри се присъединяват с огромни обеми. Всички по-слаби стопове се събрани и цената се движи много бързо, реагираща на новините.

Трендови ценови модели: Цената вече изгражда нов бичи корекционен графичен модел (зелените линии). Пробив под тренд линиите на подкрепа трябва да покаже мечи пробив и началото на мечо продължение. Това е свързано с отскоците и пробивите.

Ценови модели на дивергенция: Цената показва дивергенция между върховете и сочи към вероятност за корекция. Дивергенцията е свързана с промяната на инерцията.

5. Съотношения на Фибоначи

Ценови модели - съотношения на Фибоначи
Източник: Admiral Markets MetaTrader 4 AUD/USD D1

Според опита на някои трейдъри, най-добрата цел при Форекс и търговия на финансови пазари е нивото на Фибоначи 61,8%. Но най-силните обръщащи модели , базирани на поредицата на Фибоначи, обикновено се случват около отношенията 78,6% и 88,6%. 78,6% или 0.786 е квадратният корен на 0,618, а 88.6% или 0,886 е квадратният корен 0,7864.

Тези съотношения са установени като силни и дълбоки нива на обръщане. Тяхната връзка е проследена до златното съотношение 61,8% , но също така и към големите играчи на пазара, които предпочитат да купуват по-ниско и продават по-високо. 78,6% и 88,6% са силни входни точки. Отскоците от 78,6% и 88,6% могат да бъдат забелязани във всеки период от време и при Форекс търговия са много чести.

6. Фрактални ценови модели (Фрактали)

Фрактални ценови модели
Източник: Admiral Markets MetaTrader 4 AUD/USD H1

Търговията с Фрактали е свързана с пробиви. Прилагайки фрактали, търговците лесно могат да ги свържат в канали и тренд линии. Фракталите са един от петте индикатори на търговската система на Бил Уилямс, които позволяват на трейдърите да открият дъното или върха. Техническа дефиниция на Фрактал нагоре е поредица от най-малко пет последователни бара, с връх в средата и два по-ниски върхове от двете страни.

Това са модели на поведение, които трейдърите трябва да запомнят, тъй като те имат връзка между търговската психология и търговските решения.

Още полезни съвети за Форекс търговия:

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

2 Comments

 1. Много изчерпателна лекция, за ценовото поведение на пазара, показано ни от техническия анализ. Нека да има повече такива изчерпатерни лекции. Бъдете живи и здрави и много успехи на Форекса.

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.