Цените на петрола се сринаха! Какво да очакваме до края на 2019?

Цените на петрола се сринаха! Какво да очакваме до края на 2019?

Напрежението между САЩ и Иран е ключово за цените на петрола.

Във вторник цените на петрола тип WTI се сринаха с почти 4%, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео смекчиха тона спрямо Иран. Новинарското издание Newsweek цитира Помпео, който заяви, че “за първи път иранските власти са готови да преговарят за тяхната ракетна програма”.

Коментарите на Майк Помпео дойдоха след като президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил на своята администрация, че има прогрес в разговорите с Техеран и че не желае война или промяна на режима в Иран. “Искам ги вън от Йемен” е споделил Тръмп.

Тези изявления пък идват само ден след като иранския външен министър Джавад Зариф говори пред NBC News и сякаш отвори вратата за някакъв вид преговори със САЩ. Зариф каза “Ние сме на масата за преговори. Съединените щати станаха от масата”. “И те винаги са добре дошли да се върнат”, добави той.

Освен това, относно складирането на ниско-обогатен уран, иранският външен министър сподели, че “това може да се промени за часове”.

Веднага след това Зариф получи въпрос дали Иран ще преговаря за премахването на санкциите. “За съжаление САЩ са пристрастени към санкциите”, каза той. “След като тези санкции бъдат премахнати, тогава мястото за преговори ще е широко отворено”.

Още по-важни бяха коментарите на Джавад Зариф касаещи иранската програма за балистични ракети, за която САЩ имат сериозни претенции. Зариф не отхвърли възможността за разговори и по този въпрос. Той заяви, че Иран са готови да обсъждат всякакви въпроси, след като САЩ се ангажират към ядреното споразумение, което напуснаха. Зариф добави, че е САЩ трябва да спрат да изпращат оръжия за Саудитска Арабия и ОАЕ.

Всичко това изглежда като много малко вероятно, но все пак тонът на изявлението на иранския външен министър бе по-отворен, отколкото в миналото. Следващите коментари от страна на САЩ също бяха в тази насока, но едно потенциално споразумение изглежда много далечна перспектива.

Как реагираха цените на петрола?

Пазарите веднага реагираха на по-меките послания от двете страни и след изявленията на Доналд Тръмп и Майк Помпео цените на петрола тип WTI се сринаха с почти 4% само в рамките на няколко часа. В 16:00 във вторник WTI се търгуваше на нива от $59,89 за барел, а в 20:00 цената вече бе паднала до около $57, на фона на деескалацията на напрежението между САЩ и Иран.

В сряда наблюдаваме леко възстановяване на цените на петрола и в 14:30 WTI вече се търгува срещу $58 за барел.

Цени на петрола, Admiral Markets, MetaTrader 5, часова графика
Източник: Admiral Market MetaTrader 5, WTI, Часова графика

В същото време цените на петрола тип Brent също загубиха около 4% във вторник и вечерта се търгуваха срещу $64,20, при $67,32 за барел само няколко часа по-рано. В сряда следобяд, барел Brent се разменя срещу $65,39.

Какво да очакваме от цените на петрола?

В последния месец напрежението между САЩ и Иран ескалира до такива нива, че бяха нападнати 6 петролни танкери и бе свален американски военен дрон, а президентът Доналд Тръмп дори одобри военни удари по Иран, но малко преди да се случат ги отмени. Така цената на петрола WTI нарасна приблизително с 20% само за месец юни.

От сезонна гледна точка петролът се представя сравнително добре в летните месеци като през август например WTI е поскъпнал в 14 пъти от 1999 година насам. Въпреки това, трябва да се отбележи слабостта на цените на “черното злато” в края на годината, която ясно се вижда на графиката на сезонното представяне на WTI по-долу.

Oilseasonals

Все пак има и много други фактори, които влияят на цената на петрола като например споразумението, което подписаха ОПЕК и партньорите водени от Русия за понижаване на производството. В началото на месец юли ОПЕК+ се съгласиха да удължат съкращенията с 1,2 милиона барела на ден до март 2020 година, в опит да премахнат свръхпредлагането, да намалят глобалните запаси и да подкрепят цените на петрола.

Понастоящем петролният износ на Иран се е понижил с 400 000 барела на ден, което е драстичен спад спрямо година по-рано. Все пак, деескалацията на конфликта между САЩ и Иран може да премахне някои от бичите фактори на петролните пазари. “Това, което досега бе попътен вятър може да се превърне в насрещен”, заяви Боб Яугер от Mizuho bank.

„Проблемът със суровия петрол е как ОПЕК може да поеме новите обеми ако Иран се върне на пазара, ? Месечният доклад на ОПЕК миналата седмица предупреди, че доставките на ОПЕК вече ще надминат търсенето през 2020 г.… без Иран, ”пише Яугер свое проучване.

В последния си доклад от 9 юли, Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) отбеляза, че през юни средните цени на суровия петрол тип Brent са били $64 за барел или $7 по-малко от май и $10 по цената преди година. Очакванията на EIA, че цените на Brent ще бъдат средно $67 за барел през втората половина на 2019 година и ще останат на тези нива и през 2020 г.

Предвижданията на EIA за суровия петрол тип WTI са за средна цена от $62 за барел през втората половина на 2019 и $63 през 2020 година.

Повече информация за това как да търгувате CFD върху суров петрол можете да намерите във видеото с Димитър Цонев, независим финансов експерт.

Източник: YouTube канал Admiral Markets на Български

За повече информация как да търгувате петрол и още над 8000 финансови инструмента можете да се обърнете към екипа Admiral Markets UK клон България на телефон 02/981 11 11 или да им пишете на info@forextrade.bg. Ако това видео Ви е било полезно можете да го харесате и да се абонирате за YouTube канала Admiral Markets на Български.

About Борис Петров 3039 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.