Боян Рашев: Цените на петрола може да надхвърлят $130-$150 за барел

Цените на петрола може да достигнат $130-$150 за барел

Цените на енергийните суровини и металите се сринаха сериозно в началото на пандемията от Covid-19, поради блокирането на икономиките по света. Стигна се до там, че видяхме негативни цени на петрола (WTI) за първи път историята.

При отварянето на икономите обаче последва рязко възстановяване на суровините на фона на нарастващото потребление. А това потребление не можеше да бъде задоволено, тъй като рестартирането на добива на повечето суровини “не се случва с натискане на едно копче”, заяви Боян Рашев, експерт и инвеститор в суровини.

Първи тръгнаха нагоре газът и въглищата през август месец и ръстът е зверски.

Има някои зелени политики, които натискат да се случат някои неща, а за да се случат тези неща трябват много метали като мед и алуминий. За електромобили, термопопми и като цяло за електрификацията трябват огромни количества мед и алуминий.

Според Боян Рашев медта вече може да не се търгува на рекордните стойности достигнати през месец май, но остава на много високи нива, което означава, че “добивните компании в сектора печатат пари”.

Петрол и газ

Относно петрола и газа, основната причина за тяхното поскъпване се крие в намалените инвестиции в последните години.

Индустрията петрол и газ е много проста – трябва да се инвестира страшно много в проучване и разкриване на нови находища, за да може да се извади продукт. А в момента имаме ситуация на рекордно потребление на нефт, газ и въглища, при много ниски инвестиции. Просто няма как да се добива повече, а това води до катастрофа, която е най-тежка в Европа.

Боян Рашев

В Европа “зелените политики” са най-силно изразени и на практика се осъществява наказателна акция срещу местните петролни и газови компании като Shell и BP и експертът не ги препоръчва за инвестиции.

Източник: JkempEnergy.com

Групата ОПЕК+ няма възможност да запълни разликата между търсене и предлагане, която се вижда на горната графика, въпреки твърденията на тези производители, че могат да увеличат добива. Причината отново са дългите години на недостиг на инвестиции.

Разликата между търсенето и предлагането, в полза на търсенето, ще продължи да нараства, което ще изстреля цените на петрола нагоре. А няма по-силна спирачка за глобалната икономика от високите цени на “черното злато”.

Кризата с Коронавирус може да ни се стори като прекрасно време в сравнение с това, което би могло да се случи ако цената на нефта стигне до нива от $130-$150 долара за барел и нагоре. А тя се е насочила към тези нива.

Боян Рашев

Гигантските петролни запаси, натрупани на световно ниво през 2020 година, се изчерпаха още през тази година. Например най-голямото хранилище за нефт в САЩ (Къшинг, Оклахома) е много близо до точката на изпразване.

Метали

Вече споменахме медта и алуминия, но има метали, които са достигнали толкова критични нива на предлагане, че цели индустрии спират работа. Такъв пример са калая и магнезия, които удариха рекордни цени в последните месеци.

Основната причина за недостига на магнезий в световен мащаб е енергийната криза в Китай. Подобна е историята и при алуминия.

Електромобилите изискват ужасяващо голямо количество метали, както и голямо разнообразие от тях. Графитът също е много интересен компонент на всички батерии без значение каква е технологията.

Боян Рашев

Литият също е с ключово значение за батериите, но всъщност на земята има огромни запаси от литий. Все добиването на тези запаси ще изисква големи инвестиции.

Самото производство на батерии е сложен и замърсяващ процес – от добива, през пречистването до транспортирането и тн. Освен това изисква определено качество на металите. Например не всеки никел може да бъде използван в направата на батерии.

Всъщност най-големите печеливши от индустрията за електромобили се оказват компаниите, които добиват метали като някои от тези компании имат двуцифрени и дори трицифрени маржове.

Цените на редица важни метали нараснаха сериозно, а това в даден момент може понижи търсенето и да стимулира намирането на заместители. Но тук се намесват държавите и централните банки, които печатат пари и субсидират производителите на електромобили, които пък влагат тези пари в покупки на метали.

Така се получава, че едни от най-големите печеливши от печатането на пари в световен мащаб са минните компании.

Разберете как може да се възползвате от ръста в цените на петрола, газа и металите във видеото отдолу:

Открийте още интересни статии:

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.