Цената на малкоизвествестната криптовалута Iota скочи с 90% само за ден

iota

Една не дотам известна критовалута добави към пазарната си капитализация над 12 милиарда долара след като обявих сътрудничество Майкрософт и Самсунг.

Наречена IOTA, дигиталната валута отбеляза значителен ръст в сряда, покачвайки се с над 90% през последните 24 часа, според информация на сайта Coinmarketcap. Цената й достигна абсолютен връх за всички времена – 5.55 долара в 9:27 като почти дублира цената от вторник – 2.78 долара. Така тя се изкачи на четвърта позиция по пазарна капитализация изпреварвайки Ripple.

Ралито в цената беше следствие на изявлевние на фондацияцията, която стои зад IOTA – германска фирма с нестопанска цел. От компанията обиха, че в бъдеще ще си съдействат с технологични гиганти като Майкрософт, Самсунг и Фуджицу.

Дейвид Сонстебо, ко-основател и главен изпълнителен директор на IOTA, поясни, че информацията вече е „новият петрол“ и проектът, който те разбработват, е фирмите да продават тази информация стимулирайки обмяната й, което ще попречи тя да бъде изгубена в бъдеще.

Той добавя, че в момента 99% от тази информация изчезва безвъзвратно. Поради тази причина IOTA ще стимулира обмяната на информация благодарение на транзакции, които ще са абсолютно безплатни и децентрализирани.

 IOTA е „спящ гигант“

Сонстебо поясни, че скокът в цената на криптовалутата се дължи на иновативния подход към блокчейн технологията и партньорството с доказани вече големи компании. „Взривният скок в цената на IOTA може да се обясни с факта, че до момента тя беше един спящ гигант“, казва Сонстебо.

Той добавя, че IOTA е разрешила три критични блокчейн проблема – таксите, лимитирането на мащаба и централизацията. Също така споменава и факта, че ръстът на криптовалутата се дължи и на все по-голямата и популярност.

Сонстебо казва, че до този момент, за разлика от другите компании в бранша, те не са предприели нито една платена промоционална кампания и криптовалутата се доказва главно с технологичните си преимущества.

Друг фактор за ралито е това, че IOTA навлиза и в Китай, и Корея, които са огромни пазари и което означава, че много нови купувачи ще се присъединят.

Блокчейн без блокове

Блокчейн е масивна, децентрализирана база данни, в която се записват всички транзакции с криптовалути. Първоначалната й идея е да се съхраняват само транзакциите с биткойн.

Технологията, която стои зад IOTA, е доста по-различна от стандарния блокчейн, при който се използват криптирани блокове за съхранение на трансакциите.

При IOTA се ползва технолия наречена „internet of things”, при която не се ползват подобни блокове и всички трансакции по мрежата за абсолютно безплатни.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.