Брокерите се подготвят за Брекзит като свалят ливъриджа

Маржин изискванията за позиции в GBP вероятно ще нараснат.

Маржин изискванията за позиции в GBP вероятно ще нараснат.

С бързото наближаването на крайния срок на “твърдия Брекзит”, някои брокери започват да обмислят мерки за ограничаване на експозицията им на потенциална екстремна волатилност при британския паунд, смятат от Finance Magnates.

Валутните двойки с участието на GBP изглеждат уязвими на тримесечна скрита волатилност, която спрямо щатския долар е на най-високите нива, наблюдавани през тази година.

Въпреки че мярката все още е под нивата, наблюдавани в периода до Брекзит референдума, брокерите търсят начини да ограничат рисковете. Докато непрофесионалните европейски трейдъри вече използват ливъридж от 1:30, промените вероятно ще засегнат по-сериозно професионалните трейдъри.

Макар че повечето брокери не са обявили никакви активни мерки към този момент, няколко компании са споделили с Finance Magnates, че са готови да действат в случай на пазарни сътресения. След гласуването за Брекзит валутата на Обединеното кралство бе засегната от светкавичен срив през октомври 2017 г. По това време паунда се хлъзна с цели 9% спрямо щатския долар само за минути.

Тъй като повечето трейдъри са все по-наясно с предстоящата волатилност, ако настъпи хаотичен Брекзит без сделка, някои брокери вече предприемат първите мерки. В зависимост от размера на позицията, Alfa Capital например ограничава максималния ливъридж, използван от професионални клиенти, между 50:1 и 20:1.

Изборите и пазарните сривове

Освен референдума за Брекзит във Великобритания, изненадващите резултати от изборите през юни 2017 г. доведоха до внезапно понижение с 200 пипса. Риск мениджърите в брокерските фирми ще гледат отблизо към повишените рискове от нови парламентарни избори и резултатите от тях.

Въпреки това, изглежда, че Брекзит ще дойде преди Борис Джонсън да успее да обяви предсрочни парламентарни избори. Работата на парламента на Обединеното Кралство ще бъде спряна за повече от 5 седмици, след като кралица Елизабет II одобри искането на лидера на торите.

Към момента тримесечната скрита волатилност при GBP спрямо щатския долар е около 14%. Последният път, когато нивото беше толкова високо бе, когато Тереза ​​Мей се бореше парламента на Обединеното кралство да ратифицира споразумението с ЕС, което кабинетът й отхвърли.

Понастоящем двойката GBP/USD се движи на нива от под 1,22. С или без изход без сделка, волатилността във валутната двойка вероятно ще продължава да нараства в следващите седмици. Въпреки че сценария за Брекзит без сделка вече е включен в повечето сделки с GBP, някои анализатори очакват допълнителен спад, след като това стане реалност.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.