Британски паунд: Какво всеки трейдър трябва да знае?

Какво е британски паунд?

Какво е британски паунд?

Британски паунд наричан още стърлинг, с абревиатура GBP (Great Britain Pound), е официалната валута на Обединеното Кралство. Това е най-старата валута в света, която все още съществува. Името на британската валута е идва от латинската дума “libra”, която означава “паунд” и символа и е £. 

Първата употреба на британски паунд може да бъде проследена до 775 година, когато сребърните пенита са основната валута в англо-саксонските кралства. Преди употребата на десетичната система, стойността на един британски паунд е била 240 стърлинг сребърни пенита, което е еквивалент на един паунд (мярка за тегло) сребро. През 928 паундът става официална валута на Англо-саксонска Англия. 

През 1717 година Обединеното Кралство премахва среброто и дефинира стойността на своята валута по отношение златото. 

Историята на Английската централна банка

Английската централна банка е основана през 1694 година. Това е втората най-стара централна банка в света, след Шведската централна банка (Riksbank). Тя е създадена като начин за финансиране на военните усилия по време на Деветгодишната война. Първоначално е била частна организация, която функционира като банкер на правителството.

През 1844 година приемането на Закона за банковата харта дава на Английската централна банка монопол върху емитирането на британски паунд и ограничава властта на други британски банки. През 1914  златното покритие на паунда е преустановено, за да се подкрепят военните начинания на Великобритания по време на Първата световна война. Официално златния стандарт на британския паунд е премахнат през 1931 година.

През 1946 година Английската централна банка е национализирана. А през 1979 контрола над валутния курс на британски паунд е премахнат и стърлинга за първи път става със свободно плаващ курс.

Какво движи курс британски паунд?

1. Монетарна политика на Английска централна банка

Мандатът на Английската централна банка е да запази монетарната и финансова стабилност. За да постигне тези цели, банката си е поставила целеви нива на инфлация от 2,0%. Централната банка може да използва конвенционални инструменти като повишаване и понижаване на лихвените нива, операции на отворения пазар и други монетарни лостове, за да постигне целите си. 

Английската централна банка също може да използва и нестандартни политики като “количествени улеснения” и програми за изкупуване на активи, които се появиха след финансовата криза през 2008 година.

Централните банкери също така публикуват протоколи от политическите срещи на Комитета за монетарната политика. Освен това, АЦБ публикува и тримесечен доклад за инфлацията и дава пресконференции. Тези събития дават възможност на пазарите да прогнозират приблизителната посока на лихвите на базата на “агресивни” и “миролюбиви” коментари от служебни лица от банката.

В допълнение към това, индикатори за икономическа активност като БВП, данните инфлацията, PMI проучванията, също имат значим ефект върху курс британски паунд. Все пак, тези данни оформят очакванията за монетарната политика на Английската централна банка.

Изненадващи позитивни или негативни данни от различните индикатори може да даде възможност на пазарите да спекулират с за бъдещите промени в монетарната политика. В последствие, тези тези пазарни спекулации често водят до ценови колебания на британския паунд.

2. Геополитическа несигурност

Рисковете от политическа нестабилност играят все по-важна роля за цената на британски паунд от 2016 година насам. На 23 юни същата година, на национален референдум, Великобритания гласува за оттегляне от ЕС. Това стана известно като Брекзит. Крайният срок за раздялата е 29 март 2019 година. Междувременно, драматичните преговори между двете страни за бъдещите им отношения продължават.

Поради несигурността относно ефектът на Брекзит върху икономическия растеж и монетарната политика на Великобритания, курсът на британския паунд падна до 30-годишно дъно след референдума. 

В световен мащаб гласуването отбеляза неблагоприятен обрат в настроенията на пазара, който доведе до спад на борсовите индекси. Цените на акциите и британската икономика отскочиха, когато първоначалната паника на пазарите премина, но епизодът илюстрира какво може да се случи, ако преговорите са затруднени.

британски паунд американски долар

Търговия на британски паунд

Британският паунд е четвъртата най-търгувана валута в света. Стърлингът представлява около 12% глобалния оборот, според Банката за международни плащания. Британският паунд също е третата най-голяма резервна валута. GBP/USD – валутната двойка на британски паунд/американски долар е третата най-търгувана двойка с света.

Широкото разпространение говори за изобилна ликвидност, което често предполага по-ниски транзакционни разходи и по-качествено търговско изпълнение на търговските поръчки. 

Поради географската близост и тесните икономически връзки с континентална Европа, понякога можем да видим, че паундът функционира като регионална алтернатива на еврото. Това може да се превърне в сериозен фактор във времена на стрес в институциите в еврозоната.

Това означава, че британския паунд предлага на инвеститорите възможност за придобиване на експозиция в европейската икономиката, без да поемат специфичните за еврото рискове.

Паундът също е нещо като врата към Лондон, най-големият финансов център в Западна Европа. По този начин неговите движения могат да отразяват капиталовите потоци към и извън този ключов център за глобални инвеститори.

Най-търгуваните валутни двойки с участието на британски паунд:

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.