Брекзит и британски паунд: Купи слуха, продай новината

Брекзит и британски паунд: Купи слуха, продай новината
Всички фундаментално проблематични въпроси, свързани с чистия Брекзит, са пренебрегнати в полза на наскоро основания оптимизъм.

Търговия на британски паунд около резултатите от Брекзит.

След като останаха малко повече от 200 дни преди Обединеното кралство да напусне ЕС, Мишел Барние – главният преговарящ на ЕС по Брекзит се отправя към Залцбург. В австрийският град ще се проведе среща на 27-те държави-членки на съюза. Според мнозина това ще е най-важната среща от началото на цялата сага около Брекзит.

Целта на тази неформална среща е да подкрепи сделката “Chequers”* на Тереза Мей, на която в момента се противопоставят над 80 консервативни депутати. Целта на събирането е да се обсъдят две неща: първо, дали ще има нови указания за Барние, които да му позволят да сключи сделка с Мей и на второ място, да се споразумеят за спецификата на актуализираните инструкции, ако бъдат издадени, които да служат като вид мандат за всяка сделка.

*Chequers – провинциалната къща на премиера на Великобритания, понастоящем Тереза Мей.

Брекзит сделката “Chequers”

Тереза Мей Брекзит сделка

Планът на Тереза Май за достъп до единния пазар, но само за стоки, който доведе до няколко оставки на министри и бе сравнен със “самоубийствена жилетка”, е застрашен от негативния вот на 80 народни представители.

Въпреки това, някои все още го считат за по-добър от Брекзит без сделка. По този начин премиерът Мей все още продължава да настоява за “Chequers”предложението. Тя инструктира всеки член на кабинета да обиколи страната, преди конференцията на консервативната партия този месец, като продаде “Chequers” на нейната разделена партия като единствената сделка на масата.

Като цяло “Chequers” споразумението е хармонизиран план. Този вариант на Брекзит включва: безпроблемна търговия по границите по общ правилник, създаването на “обща институционална рамка” на законите и избягването на граничните проверки чрез създаване на “комбинирана митническа територия”. Все пак, “Chequers” премахва свободното придвижване на хора между Великобритания и ЕС.

Брекзит и Английска централна банка

Брекзит и Английската централна банка

Срещата на Английската централна банка не направи много, за да спре ралито на британския паунд. Ключовият подход, който се видя, е, че централната банка вижда по-голяма несигурност по отношение на Брексит. Както и някои рискове, които идват от глобалното напрежение в търговията и развиващите се пазари. Макар и нищо конкретно за последните две.

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни заяви: “пазарни очаквания за едно повишение на лихвите годишно с 25 базисни пункта, в следващите няколко години, изглежда разумно”. Централните банкери повишиха лихвените проценти с 0,25% миналия месец. А следващото увеличение на лихвите не се очаква преди Обединеното кралство да напусне ЕС на 29 март следващата година.

Брекзит и британски паунд

Брекзит и британски паунд

Икономическите данни, които се подобряват навсякъде, позволиха на паунда да задържи позициите си срещу своите конкуренти. Освен това, постави очаквания за поскъпване.

Стерлингът се повиши над 1,30 срещу долара, тъй като пазарът реагира на оптимизма на Мишел Барние. Той настояваше, че е реалистично да се надяваме сделка за Брекзит в рамките на шест до осем седмици. Това скоро беше последвано от говорителката на премиера Май, която заяви, че се фокусира върху осигуряването на Брекзит споразумение през октомври.

Съдейки по последното ценово действие, пазарът изглежда е в режим “купи слуха и продавай новината”. Всички фундаментално проблематични въпроси, свързани с чистия Брекзит, са пренебрегнати в полза на наскоро основания оптимизъм.

Това поведение върви ръка за ръка с разсъжденията, че инвеститорите са включвали в цената най-лошия вариант за Брекзит перспективите, вече повече от 2 години, и сега биковете се втурват при най-малките добри новини.

Паундът след срещата за Брекзит

Е, поне можем да определим някои граници по-близо от небето! Може да бъдат дискутирани два сценария. Първият, благоприятен краткосрочен сценарии за паунда след срещата в Залцбург. Вторият, най-лошият дългосрочен сценарий – внезапни послания за Брекзит без сделка.

При първият сценарии: ако инерцията на биковете продължи през дните преди срещата, GBP/USD може да пробие 1,31. Това би отворило вратите района около фигурата 1,33 и 1,3362. Ако пазарът коригира преди срещата, тогава потенциала на паунда в посока нагоре ще намалее. Все пак може да видим възходящ импулс към 1,3150.

Брезкит и GBP/USD

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5

При вторият сценарии: стърлингът ще падне от сегашните нива и вероятно ще видим бунт в редиците администрацията на Мей от привържениците на Брекзит и срив на преговорите. Тогава първата цел на GBP/USD ще е 1,2661 и нивата от 1,21/20 ще започнат да изглеждат реалистични.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.