Може ли Брекзит без сделка да донесе сделка за Великобритания?

Това ли е гениалният план на Борис Джонсън за напускане на ЕС?

Това ли е гениалният план на Борис Джонсън за напускане на ЕС?

Както се видя през седмицата Брюксел се съгласи, че Борис Джонсън не блъфира и Великобритания ще напусне ЕС без сделка, ако се стигне до този сценарии. След срещата между Комисията и Брекзит дипломати от 27-те страни членки в понеделник, лидерите на ЕС са започнали да работят върху “хипотетична липса на сделка”. Това се случва на фона на нарастващите спекулации, че г-н Джонсън ще свика предсрочни парламентарни избори след 31 октомври.

През седмицата допълнителни доклади от специалния съветник на Борис Джонсън – Доминик Къмингс показаха, че изглежда вече е късно парламентът на Обединеното кралство да спре Брекзит без сделка. Понастоящем този въпрос е спорен. Някои коментатори все още виждат възможност за избягване на напускането на ЕС без споразумение.

Все пак, Върнан Богданор, професор в King’s London College, вижда няколко възможности за стопиране на Брекзит без сделка. Раздяла без споразумение може да бъде предотвратена само чрез закон, а не чрез просто изразяване на парламентарно мнение, нито чрез предложение. Но на теория има пет начина, по които Камарата на общините може да действа, смята Богданор. Ето и кои са те.

Възможности за избягване на Брекзит без сделка

Първо Камарата на представителите може да издаде закон, който изисква от британския премиер да търси допълнително удължаване на Брекзит периода. След това ЕС27 ще трябва да реши с единодушие дали да предостави това удължаване и при какви условия.

Второ, Камарата може да приеме закон, за да предотврати напускането без сделка. Но това на практика би отменило акта за оттегляне на Великобритания от ЕС. Ако тогава Камарата на общините отхвърли всяка сделка, която ще и бъде предложена, Обединеното кралство ще остане в ЕС за постоянно.

Трето, може да се гласува закон аз референдум преди Брекзит. Четвърто, може да приеме закон за отмяна на Уведомлението за напускане на Европейския съюз и възстановяване на Закона за Европейските общности. И в този случаи Обединеното кралство ще остане в ЕС.

И накрая, Камарата на общините може да гласува вот на недоверие към правителството. Тогава може да се стигне до алтернативно правителство, което да забави или предотврати Брекзит или до предсрочни избори.

Въпреки че на теория тези опции изглеждат възможни, изглежда, че предотвратяването на Брекзит без сделка става все по-трудно и по-трудно. Финансовите пазари забелязват това и вече включват в цените все по-голямата възможност за напускане на ЕС без споразумение. Това лесно може да се забележи в доклада на CFTC за позициите на трейдърите, който показва, че късите позиции в британски паунд нарастват почти всяка седмица и са достигнали най-високите си нива от април 2017 година.

Макар към момента да има пет опции за спиране на Брекзит без сделка, то ето трите очевидни резултата, до които може да се се достигне от тук нататък.

1. Споразумението за забавяне

Това е потенциален начин за формализиране на настоящата позиция, когато Обединеното кралство ще бъде извън ЕС, но продължава да бъде част от единния пазар и митническия съюз, докато дългосрочните отношения между Обединеното кралство и ЕС не могат да бъдат договорени.

В този сценарий проблемът с ирландската граница ще изчезне (въз основа на предстоящо дългосрочно споразумение) и Обединеното кралство ще продължи да допринася за бюджета на ЕС.

Проблемът, който се вижда тук, е политическият. Този сценарии би изглеждал катастрофално за Борис Джонсън. Човекът, който обещава да достави Брекзит най-скоро и всъщност прави потенциално вечно споразумение за оставане. Това определено не е добре за неговия рейтинг и гласоподавателите, които му гласуваха доверие.

2. Парламентарни избори

В четвъртък тази седмица бе съобщено, че Борис Джонсън обмисля да свика парламентарни избори на 01 ноември. Това е един ден след Брекзит датата, която е насрочена за 31 октомври. Силен ход за Джонсън.

Проблемът със свикването на нови избори е, че има е ограничено време за действителното му изпълнение по административен начин. Такъв е случаят, ако се гласува и вот на недоверие, тъй като Борис може просто да се опита да изкара до 31 октомври и Великобритания да напусне ЕС.

3. Брекзит без сделка

Това изглежда най-вероятния сценарии за Обединеното Кралство към момента. Излишно е да се споменава, че това ще доведе до сериозни сътресения за Великобритания. Въпреки това, този сценарии може да се окаже най-добрия начин за Борис Джонсън да постигне сделка. Понастоящем изглежда, че ЕС няма да отстъпи, но и Джонсън също.

Политически и двете страни могат да загубят много ако се отметнат от сегашните си позиции. Борис ще загуби електората си и ще рискува да изпрати Консервативната партия в сериозна несигурност, докато ЕС рискува да пренебрегне фундаменталните правила на съюза.

Сега Великобритания се насочва към излизане от ЕС, но не всичко е мрачно, тъй като светът за Обединеното кралство няма да свърши на 31 октомври. Брекзит със сигурност няма да е края на Великобритания, просто началото на нов период. В същото време, липсата на сделка лесно може се превърне в сделка.

Как липсата на сделка може да се превърне в сделка?

Когато две силни страни начертаят “линия в пясъка”, която не може да бъде пресичана, подобно на Великобритания и ЕС, те трябва да намерят начин да преначертаят тези линии. Историята помни немалко случаи, при които две силни страни успяват да спечелият от едно единствено събитие. Това може да се случи след като бъдат преначертани линиите.

Можем да дадем един такъв пример от студената война – Кубинската криза. Тогава и САЩ, и Съветския съюз получиха каквото искаха. САЩ премахна ядрените си оръжия от Турция, за да угоди на СССР, въпреки че това стана тихо и дискретно. Това се случи само няколко месеца, след като СССР премахна своите ядрени оръжия от Куба. Хрушчов тогава обяви, че е спасил Куба и тя остана комунистическа и строго пазена от големия враг – САЩ.

В същото време Джон Кенеди можеше да заяви гордо, че е спазил предизборното си обещание като запазил Куба от ядрените ракети на Съветския съюз. За широката публика никой не загуби и никой не отстъпи, просто линиите бяха преначертани. Това бе ситуация, в която всеки печели.

Все пак, рядко можеш да спечелиш много ако публично унижиш някой. По-скоро едни конструктивни взаимоотношения ще избегнат потенциална пълномащабна война, което в много случаи е добра възможност.

Именно този сценарии изглежда и най-вероятен за Великобритания и Брекзит. Джонсън ще изведе Великобритания от ЕС и след напускането ще договори споразумение. А дали излизането от Европейския съюз ще доведе до разпад на Обединеното Кралство и до срив на Лондон? Много малко вероятно.

Брекзит с или без сделка

Може ли Брекзит да разруши Лондон?

Лондон е бил в подобни ситуации и преди, а може би дори се е срещал с по-големи предизвикателства в миналото. Досега Лондон се е сблъсквал с голяма епидемия от чума през 1665 година, огромни пожари през 1666, а бе и сериозно бомбардиран от Третия Райх през втората световна война. Въпреки това Лондон успя да продължи напред.

Да, в момента някои големи компании заплашват да напуснат “Острова” при Брекзит без сделка – Airbus и японски автомобилни производители. Междувременно, други решиха да останат – Unilever и HSBC.

Един от факторите, помагащи на Лондон, е, че липсва основен претендент, който да заеме неговото място в настоящата ситуация. Париж, Дъблин, Амстердам и Франкфурт имат финансови услуги, но не и с диапазона от класове активи и историческите корени, които Лондон установява, когато Британската империя управлява 25% от света. Това предимство дава на Лондон, особено пред Азия и пред европейските си конкуренти.

Дори размерът на Лондон – около 10 милиона, е почти тройно по-голям от Берлин – 3,7 милиона. Така че, Лондон има тежест, което би трябвало да означава, че все пак може да понесе удари.

Според Адам Флеминг от BBC, Брекзит без сделка ще навреди повече на Обединеното Кралство, отколкото на ЕС. Европейският съюз очаква загуба от 1,2 милиона работни места, а Великобритания вероятно ще загуби 500 000 работни места. Въпреки че като число това е по-малко, в процентно отношение е повече. Все пак, това не изглежда като непреодолимо препятствие, особено в средносрочен и дългосрочен план.

Липсата на сделка – най-добрия начин за постигане на сделка

Вероятността Великобритания да напусне ЕС без сделка нараства постоянно като според някои анализатори тя достига цели 80%. Така Брекзит без сделка се превръща в най-вероятния резултат, поне засега.

Следователно един подход за търговия на финансовите пазари като “продай слуха, купи новината” може да е доста подходящ. Понастоящем пазарните участници продават британския паунд, на фона на слуховете на Брекзит без сделка. Но една евентуална покупка на стърлинга, след като този сценарии се реализира и фокусът се насочи към сделка след излизането от ЕС, може да се окаже печеливш ход.

Обединеното Кралство все още ще иска споразумение за свободна търговия, а списъкът с желания на ЕС включва правата на гражданите от страните от ЕС, финансовите задължения на Обединеното кралство и ирландската граница. Просто двете страни ще се върнат на масата за преговори без драмата наречена Брекзит.

По този начин всеки ще запази достойнството си и може да обяви своята победа. Това ще бъде сценария на Борис Джонсън: Брекзит без сделка, който всъщност е със сделка.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.