Борсата за търговия на Биткойн BTCChina ще бъде закрита

Борсата за търговия на Биткойн BTCChina ще бъде закрита
Китайската борса за търговия на Биткойн BTCChina ще спре да функционира на 30-ти септември. Тази новина доведе до пореден срив в цената на криптовалутата като я остави на ниво 30% по-ниско от рекордно високата цена достигната този месец.

Китайската борса за търговия на Биткойн BTCChina ще спре да функционира на 30-ти септември. Тази новина доведе до пореден срив в цената на криптовалутата като я остави на ниво 30% по-ниско от рекордно високата цена достигната този месец.

Китай през последните години се превърна в една от страните, където търговията с криптовалути е най-развита. Инвеститори и спекуланти заприиждаха на местните борси, защото до скоро сделките бяха освободени от всякакъв вид такси.

Това от своя страна привлече вниманието на властите към сектора за тървия с криптовалути. Регулаторите започнаха да вземат решителни мерки да се предотвратят потенциални рискове като например това голям брой потребители да инвестират на високорисков и спекулативен пазар.

Забрана

Часове след като BTCChina оповести това решение се разбра, че от правителството планират до края на септември да затворят всички борси за Биткойн в Китай.

От BTCChina поясниха, че решението да преустановят дейност е взето заради приетата на 4-ти септември директива от китайското правителство за забрана на всички ICO в страната. ICO представляват създаване и продажба на дигитални валути или тоукъни за финансирането на новозаражащи се бизнес проекти (start-ups).

Тази забрана както и множеството предупреждения от регулаторите в редица държави започна да поражда страхове у инвеститорите, което доведе до срив в цените на повечето криптовалути.

„Забраната, която наложи китайското правителство, създаде паника на пазара, а също и двусмислените сигнали и липсата на яснота доведоха до негативни настроения“ казва един от създателите на сайта за криптовалути Cryptocompare.

На своя официален микроблог BTCChina, в момента една от най-големите платформи за търговия на биткойн, обявиха, че преустановяват регистрацията на нови потребители от четвъртък.

„На 30-ти септември абсолютно всички сделки на дигиталната платформа ще бъдат спрени“ допълват от BTCCnina. Това обаче няма да повлияе на дейността на международната им платформа.

Пореден срив

След публикуването на тази новина цената на Биткойн се срина с 18% на BTCChina и с около 10% на американската борса Bitstamp, което е и своеобразно петседмично дъно след като цената на криптовалутата достигна почти 5000 долара на 2-ри септември.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.