Борис, Брюксел, Брекзит. Накъде се насочва Великобритания?

Борис, Брюксел, Брекзит. Накъде се насочва Великобритания?

Сега Борис Джонсън сбъдна своята мечта да стане премиер на Великобритания, но тепърва започва трудното за него, тъй като до Брекзит остават само около 100 дни. Докато политиците в ЕС гледат на назначаването на Джонсън с едва прикрит ужас, то пред новият британски премиер има различни предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени и то е сравнително кратки срокове.

Първото е,че Борис Джонсън трябва да спечели на своя страна всички депутати от консервативната партия, която вече оглавява. Джонсън нееднократно заяви, че Обединеното Кралство трябва да напусне Европейския съюз на 31 октомври с или без сделка.

Именно тук идва спорният момент между различните фракции в “Торите”. Една част от консервативните депутати са по-склонни на компромис с крайния срок и предпочитат той да бъде отложен с още поне 6 месеца, за да бъде договорено споразумение. Докато твърдите поддръжници на Брекзит искат да се сложи край на тази сага и Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври с или без сделка.

Второто предизвикателство пред Борис Джонсън е да се опита да постигне сделка с ЕС, въпреки че сигналите от съюза са, че не са склонни да предоговорят споразумението, което постигна Тереза Мей. Тази сделка вече бе отхвърлена на три пъти от парламента като последния вот 286 депутат подкрепиха сделката. Все пак изглежда, че в ЕС се появяват гласове, които желаят връщане обратно на масата за преговори.

Добрите новини са, че Борис Джонсън изглежда доста по-ловък и по-уверен политик от предшественика си Тереза Мей. Новият британския премиер има ясно поставени цели, докато при Мей изглеждаше, че цари пълен хаос. Именно от това се възползваха преговарящите от страна на ЕС и бившият британска премиер не успя да договори почти никакви отстъпки от страна на съюза.

Какви са опциите пред Борис Джонсън?

Източник: ING Economics

1. Преработена сделка

Въпреки своите изказвания за Брекзит без сделка, Борис Джонсън вероятно ще пътува до Брюксел през септември, за да се опита да предоговори съществуващата сделка. Все пак, значителна промяна в споразумението и намирането на достатъчно депутати да го подкрепят ще бъде сериозно предизвикателство.

Брюксел изключи възможността за премахването или ограничаването на времето на спорната ирландска предпазна мярка, за която Борис Джонсън многократно е заявявал, че е червената линия в преговорите.

Един от начините, по който новият премиер може да управлява мнозинство, е да успее да убеди скептичните депутати, че ирландската предпазна мярка никога няма да влезе в сила. Най-очевидният начин да се направи това е да се поиска дълъг преходен период с ЕС. На теория това би могло да даде време да се намери друго, може би технологично решение за предотвратяване на твърда граница на остров Ирландия.

В действителност може да минат няколко години преди тази технология да стане достъпна (ако изобщо стане достъпна), но по принцип ЕС вероятно ще бъде отворен за по-продължителен преходен период. Настоящата сделка оставя вратата отворена за преход до края на 2022 година, при условие че и двете страни са съгласни.

Макар и стратегията за дълъг преходен период изглежда, че може да проработи за Борис Джонсън, то има три причини, поради които може и да не се реализира. Ето ги и тях:

  • Самото присъствие на ирландската предпазна мярка остава възможността за регулаторно разделение между Северна Ирландия и останалата част на Великобритания, което може да отблъсне депутатите от Северноирландската юнионистка партия.
  • Удължения преходен период може да изисква нови бюджетни задължения за следващата многогодишна финансова рамка на ЕС (MFF), която започва в началото на 2021 година. Идеята за плащане още пари на ЕС едва ли ще е много популярна сред британците.
  • За много про-Брекзит настроени депутати един дълъг преходен период може да се приеме като твърде дълга васална зависимост – оставане в митническия съюз без право на глас за правилата.

Тези причини показват, че Джонсън няма лесно да получи подкрепата на всички консервативни и юнионистки депутати. Но, както винаги, важна е политиката. Ако депутатите не одобрят преработена сделка, опозицията може да предизвика предсрочни избори, за да предотврати Брекзит без сделка и дори да инициират втори референдум.

Анализаторите на холандската банка ING смятат, че потенциала за успех на преработена сделка е около 25%.

2. Предсрочни избори

Основният сценарии на икономистите от ING е, че преговорите няма да бъдат успешни и това би могло да доведе до предсрочни парламентарни избори, след като британския парламент отхвърли Брекзит без сделка през октомври. Мака че и Брекзит без сделка е възможен, всичко това е по-вероятно да доведе до вот на недоверие за правителството. Така или иначе, изборите в края на 2019 година стават все по-вероятни. От холандската банка смятат, че има 40% шанс за нови парламентарни избори.

Прогнозирането на резултата от изборите е много сериозно предизвикателство. Но ако погледнем проучванията, нещата изглеждат добре за Борис Джонсън. Неговият многократно повтарян ангажимент да измъкне Великобритания от ЕС по един или друг начин е резонирал в много избиратели.

Последното проучване на YouGov показва, че 51% от консервативните избиратели от изборите през 2017 (64% ако изключим тези, които не са сигурни дали ще гласуват и няма да гласуват) биха дали своя вот за партията на Джонсън. Макар че това все още е рязък спад в сравнение с последните избори, социологическите проучвания показват, че подкрепата за лейбъристите ще спадне още повече.

Освен това ако погледнем към резултатите от последните избори във Великобритания, които бяха за Европейски парламент, ясно се можем да видим, че британците са силно про-Брекзит настроени, след като чисто новата партия “Брекзит” на твърдия консерватор Найджъл Фараж успя да спечели почти 32% от гласовете. Това я направи победител на изборите.

Въпреки това, за да се премине през целия процес ще трябва ново удължаване на срока за Брекзит. Потенциален провал в обещания Брекзит на 31 октомври може да има негативен ефект върху подкрепата за “торите”.

3. Брекзит без сделка

От ING смятат, че шансовете за изхода на Великобритания от ЕС без споразумение е 20%. Въпреки това, пазарите за политически залози смятат, че са 33%, а други анализатори дори, че възможността за Брекзит без сделка е цели 50%.

Това не е изненада, като се има предвид, че Борис Джонсън посвети по-голямата част от своята кампания за лидер на “Торите” на нормализирането на идеята за Брекзит без сделка. Има, обаче, най-малко три причини, поради които тази опция остава много малко вероятно, въпреки Джонсън или може би заради него.

  • Нарастващата възможност за Брекзит без сделка започва да обединява всички опозиционни партии срещу Джонсън, дори повече, отколкото срещу Тереза Мей, а неговото парламентарно мнозинство се крепи само на 2-3 депутата. Следователно дори двама дезертьори от “торите” може да са достатъчни за предсрочни избори.
  • Джонсън има повече възможности от Мей да убеди евролидерите да направят известни компромиси, които може да накарат парламента да приеме новата Брекзит сделка. Това е така, защото консерваторите вече са поставени под натиск да приемат някаква сделка или да рискуват предсрочни избори, които да дадат влaст на опонентите и да се стигне до оттегляне на член 50 или втори референдум.
  • В същото време много проевропейци в двете големи партии, които преди това се надяваха да предотвратят Брекзит, сега ще подкрепят почти всяко договорено споразумение, само за да избегнат напускане на ЕС без сделка.

Втори референдум остава възможност, но определено към момента тази опция няма достатъчно подкрепа, нито в парламента, нито сред британските гласоподаватели. Икономистите от ING смятат, че възможността за втори Брекзит референдум е около 10%. На 5% пък е оценена възможността за оттегляне на член 50.

Ключови дати за Борис Джонсън

  • 24 август – Среща на лидерите на Г-7. Докато Джонсън обикаля европейските столици през летните месеци, за да разговаря с колегите си – най-вече тези от Франция, Германия и Ирландия, проблемът може да дойде именно на срещата на Г-7 в югозападна Франция. Тя ще даде на другите лидери на ЕС по-добро чувство за човека, който сега отговаря за Обединеното кралство.
  • 3 септември – Новата сесия на парламента. Парламентът се завръща към работа с нова сесия, която може да бъде историческа. Ако преговорите на Борис Джонсън с лидерите на ЕС се провалят, някои министри могат да се опитат да блокират премиера от напускане на Европейския съюз без сделка на 31 октомври.
  • 29 септември – Конференция на консервативната партия. Това е моментът, в който премиерът да представи по-подробно визията си за Великобритания. Той ще бъде широко наблюдаван от всички министри, за да види дали Джонсън започва да омекотява тона си по отношение на Брекзит, подобно предшественика си Тереза Май, след като се видя, че трудно ще достигне до сделка. Поддръжниците на Джонсън, като Джейкъб Рийс-Мог, ще очакват да видят, че новия премиер ще изпълни обещанието си.
  • 17-18 октомври – Среща на върха на ЕС. Това е последното планирано събиране на лидерите на Европейския съюз преди фиксираната дата за напускане на Обединеното кралство на 31 октомври. Ако премиерът не успее да достигне до пробив в преговорите с Брюксел и ако парламентът намери начин да спре Брекзит без сделка, тогава Джонсън може да бъде принуден да поиска удължаване на настоящи срок. Лидерите на ЕС обаче вече заявиха, че няма да предоставят удължаване, освен ако това е по основателни причини, като например общи избори или втори референдум.

Какво означава това за британските пазари?

Единственото сигурно нещо е, че продължаващата несигурност ще продължи да тежи на британската икономика и британските финансови пазари. Перспективата за по-нататъшно намаляване на инвестициите, съчетана с неотдавнашните цифри за разходите на дребно, предполага, че основният тримесечен растеж (след като променливите производствени / инвентарни номера бъдат премахнати) ще остане ограничен до около 0.2/0.3% за останалата част от годината.

Прогнозите за доброкачествена инфлация и перспективите за облекчаване на паричната политика в чужбина предизвикаха разговори за намаляване на лихвените проценти. Пазарите смятат, че има 50% шанс Английската централна банка да понижи лихвите до края на годината. По-нататъшно влошаване на растежа в Обединеното кралство, значителното ескалиране на напрежението в световната търговия, или Брекзит „без сделка“ през октомври, може да бъде катализатор за разхлабване на паричната политика.

Факторите изброени по-горе, както и несигурността за бъдещето кара инвеститорите да избягват британските активи и това вероятно ще продължи преди да видим окончателно решение на проточилия се Брекзит. Докато няма ясен изход, волатилността на британските пазари ще се запази.

В същото време, ако Великобритания напусне Европейския съюз със споразумение, то ще вероятно ще станем свидетели на бързо завръщане на инвеститорите към британските пазари и ръст в цените на британския паунд и останалите местни активи.

Потенциалният Брекзит без сделка вече донякъде е включен в цените на паунда и британските пазари, но ако този сценарии стане реалност, то може да има още един спад в цените в краткосрочен спад, последван от стабилизация. Дори и сценария Брекзит без сделка изглежда по-добър от запазването на несигурността.

Понастоящем британския паунд се търгува много близо до най-ниските си стойности от повече от 2 години. GBP/USD се намира на нива от 1,2333 (29.07.2019 12:37), a стърлинга е най-слабо представящата се основна валута през юли. В същото време обаче, основния британски борсов индекс FTSE100 е нараснал с 13,34% от началото на 2019 година и се търгува на нива от 7621 пункта.

GBP/USD седмична графика
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, GBP/USD, Седмична графика

Започнете да търгувате британски паунд, FTSE100 и още над 8000 финансови инструмента с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи – MetaTrader 5. Вземете своята MetaTrader 5 напълно безплатно от Admiral Markets като кликнете върху банера отдолу.

MetaTrader 5 от Admiral Markets
About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.