Блокчейн и криптовалути. Можем ли да се доверим на подбен вид пари?

blockchain

В тази статия ще разгледаме какво представляват дигиталните пари и в частност биткойн, peer-to-peer платежна система създадена през 2009-та година.

Първо трябва да споменем, че зад биткойн стои алгоритъм, т.нар. блокчейн технология. Фигура 1 показва, че дигиталната валута е клон на блокчейн, която от своя страна е клон на една по-обширна DLT (Distributed Ledger Technology) технология.

Дигиталните пари в бъдеще могат да станат реални такива, но за момента им липсват няколко ключови елемента. Икономическата теория посочва три важни свойства на парите: средство за размяната, разчетна единица и средство за запазване на стойността. Към момента биткойн отговаря на първия критерий, но не и на вторите два.

Най-големият минус, който е можем да посочим, е липсата на централна банка, която да стои зад подобен вид актив. В модерната финансова система ролята на ценатралната банка за поддържането на стабилна валута е неоспоримо. При биткойн нямаме банка или друга публична институция, която да провежда монетарна политика или да контролира пазарния риск.

 

Дали стабилността при биткойн е мираж?

Високата волатилност може да се окаже пречка пред инвестотирите, които няма толерантност към риск. В периода между януари и август 2017-та волатилността на цената на биткойн е приблизително седем пъти по-голяма от тази на валутни двойки като USD/JPY и EUR/USD.

Не можем да твърдим със сигурност на какво се дължи волатилността на цената на Биткойн, но можем да посочим какво би показал стандартният икономичски анализ – цените се покачват, при ръст на търсенето (при неизменено предлагане) или при намаляване на предлагането (при неизменено търсене). И при двата случая става въпрос за пазарна неефективност.

Ликвидността е основен фактор за стабилността. При потенциален спад в цената на Биткойн, тези които са се го закупили по-късно, ще се опитат да се отърват бързо от него, което от своя страна може да доведе до лавинообразен ефект, който няма как да бъде смекчен при липсата на правителствена подкрепа. Един начин да преценим колко е ликвиден е даден актив е като погледнем спреда (разликата между bid  и ask  цена) му.

Bid-ask спредът при биткойн е изключително широк, което говори за далеч от идеалните условия за ликвидност.

Изледванията показват, че през последната година спредът на биткойн се движи между 0.14% и 0.28% (спред към средната цена на биткойн) на най-ликвидните борси. Не най-неликвидните обаче спредът е около 10% като при някои пазарни сътресения е достигал дори и до рекордните 27%.

Като сравнение може да посочим, че спредът на Сингапурския долар достигна най-много 0.39% по време на кризата в Азия през 1997 год.

В заключение трябва да споменем, че блокчейн технологията и в частност Биткойн имат потенциал да станат част от бъдещата инфраструктура на финансовата система и да допринесат за радикалната й промяна. От друга страна трябва да се съобразим с несигурностите свързани с това, че зад Биткойн не стои централна банка, както и волатилността на цената му.

 

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.