Биткойн се потопи под $3500 разпродажбата продължава

Биткойн се потопи под $3500 разпродажбата продължава

Биткойн и криптопазара имаха тежък уикенд.

В края на седмица на тежки загуби Биткойн се потопи с още 10% в неделя и падна до $3434, което е най-ниската му стойност от септември 2017 насам. Само за последните 7 дни най-голямата криптовалута за губи повече от 35% от стойността си. Това е най-големия седмичен спад на Биткойн от април 2013, когато дигиталната валути загуби 44%, според Coindesk.

Настоящата разпродажба започна в средата на ноември, когато Биткойн рязко проби важната подкрепа около $6000. След това волатилността остана висока и най-голямата криптовалута в света продължи да прави все по-ниски дъна. Загубите през ноември са забележителен обрат от учудващо стабилния октомври. Биткойн се търгуваше сравнително стабилно на нива от около $6500, след една слаба година, докато големите борсови индекси се колебаеха.

Настроенията около Биткойн след деня на благодарността се промениха драстично особено от последния предпразничен сезон. По това време на 2017 криптовалутата навлизаше в най-горещия си период, благодарения на вълна от инвеститори и се изкачи до почти $20 000 малко преди Коледа.

Загубите през уикенда довеждат годишния спад до 75%. Останалите големи криптовалути като Рипъл и Етериум също се гмурнаха със съответно 12% и 9%, според данни на coinmarketcap.com.

Тези все по-ниски дъна маркират изходните точки за някои трейдъри. Слизането на Биткойн под $4000 вероятно е активирало стоп лос поръчки, което често изостря разпродажбата. Тези нива на подкрепа на Биткойн бяха пробити, тъй като криптовалутата потъна в отново. Така пазарната капитализация на Биткойн падна под $70 милиарда, а общата стойност на криптопазара се срина до под $126 милиарда.

В последните часове в неделя най-голямата криптовалута отскочи от дъната и опитва леко възстановяване като понастоящем се търгува на нива от $3874.

цена на Биткойн
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 BTC/USD H1

Натиск от регулатори

Регулаторните мерки от последните седмици също натежаха на цените на криптовалутите. Комисията за ценни книжа и борси обяви първите си санкции срещу две компании, които не са регистрирали своите ICO-та като ценни книжа. Двете компании са Airfox и Paragon Coin като всяка от тях трябва да плати глоба от $250 000, за да компенсира инвеститорите си, информира Bloomberg.

Миналата седмица Bloomberg News съобщи, че регулаторите разследват дали ралито до почти 20 000 долара от миналата година е резултат от манипулиране на пазара. Американското министерство на правосъдието разследва дали Тетер, спорната криптовалута, за която учредителите твърдят, че е подкрепена 1:1 от щатския долар, е била използвана от трейдърите, за да помогне на поскъпването на Биткойн, според доклада, цитирал три неназовани източници, запознати с въпроса.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.