Биткойн с нов рекорд докато предупрежденията нарастват

coin

В петък Биткойн се изстреля до нов исторически връх от почти $18 000 на борсата Bitstamp, което е ръст от 9% за деня, въпреки нарастващите предупреждения към инвестирането в изключително волатилния и спекулативен инструмент.

Зашеметяващото покачване на цените на криптовалутата – повече от 1700% от началото на годината предизвика притеснения, че пазарът е балон, който може да се спука по грандиозен начин.

Биткойн е поскъпнал с почти 80% досега през декември, отбелязвайки най-добрия си месец като процентен ръст от декември 2013. В петък дигиталната валута достигна $17 900 на базираната в Люксембург борса Bitstamp.

Докато Биткойн добави още 20% към стойността си от понеделник, търговията е леко по-спокойна спрямо динамиката на цените, която пазарът бе свидетел през последните седмици, като волатилността е по-ниска след старта на фючърсите от Cboe Global Markets в неделя.

Седем неща, които трябва да знаем за фючърсите върху Биткойн.

Пазарните наблюдатели заявиха, че цената на криптовалутата се вдига поради пускането на конкурентните фючърсни договори на CME Group в неделя.

Шест основни притеснения относно Биткойн фючърсите на CME.

“Надеждата е, че фючърсите ще отключат институционални пари към дигиталния сектор и ще доведат до рязко нарастване на търсенето и ратифициране на технологията и нейните принципи”, каза Чарлс Хайтър, основател на уеб сайта на Cryptocompare.

Но извън криптопазара, грижите продължават да растат заради количеството пари, които се натрупват в пространството.

Резултатите от проучване на Университета “Англия Рускин”, Тринити Колидж Дъблин и Дъблин Сити Университет публикувани в петък показват, че Биткойн може да представлява заплаха за финансовата стабилност на традиционните валути и пазари.

“Нашите доказателства установяват, че цената на Биткойн е изкуствено напомпана от спекулативни инвестиции, поставяйки го в балон”, каза Лариса Яровая, един от авторите на доклада и преподавател в университета “Англия Рускин”.

Други обаче смятат, че общият размер на пазара – около $300 милиарда означава, че въздействието на всеки бъдещ колапс на цените няма да бъде достатъчно голямо, за да се отрази на финансовата стабилност.

6 криптовалути, чийто ръст засенчва ралито на Биткойн.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.