Биткойн и технологичния балон от края на 90те – едно и също?

Тъй като Биткойн проби границата от $4500 и се задържа над нея може би е време да се замислим докъде може да продължи възхода на криптовалутата.

Докато възстановяването на технологичния сектор на S&P 500 от катастрофата Dotcom отнема вече близо 17 годни, то ръста на Биткойн през последните 5 месеца със сигурност кара хората да се замислят за думата започваща с Б(балон).

 

 

Понастоящем Биткойн се търгува на нива от $4550 и с повече от 2000% над стойността си от 2015. От гледна точка на тази перспектива, акциите на технологичните компании отбелязаха ръст от малко над 1000% за периода 1994-2000.

 

 

Когато бе попитан дали това е балон, изпълнителния директор на Блокчейн Спенсър Богарт коментира, че „в краткосрочен план може би, но в дългосрочен – определено не“. Той продължава да изтъква като причина, че това е ранен период, тъй като все още не много хора притежават Биткойн или са участвали в ICO(първоначално предлагане на криптовалути) до този момент.

Ако не сте живели в пещера, вероятно сте наясно, че Биткойн и някои други криптовалути направиха доста луди движения през тази година.

Биткойн, най-известната криптовалута нарасна с 358%, Макар и зашеметяващо, някои по-малко известни нейни конкуренти, натрупаха дори по-големи печалби като например Етериумм, който отбеляза ръст от над 4000%.

 

 

Според Bespoke Investment Group, растежа на Биткойн контрастира с някои печално известни балони от края на 90те като технологичния. Няма почти никаква база за сравнение. Акциите на технологичните компании нараснаха с малко над 1000% по време на целия балон, а Биткойн се увеличи над два пъти повече.

Но дали този довод е достатъчен? Предстои да видим…

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.