Бинарни опции – измама ли са те?

binarni-opcii-izmama-li-sa-te
Измама ли са бинарните опции и какво е бъдещето им?

Измама ли са бинарните опции и какво е бъдещето им?

Бинарните опции са инструмент, който бързо набра популярност след представянето си – само преди няколко години. Популярността на бинарните опции, буквално експлодира през периода 2010-2012 година, поради комбинацията от тяхната простота и наглед потенциалните за високи доходи. Те имат своите сериозни разлики със стандартните опционни контракти.

Именно простотата на бинарните опции, привлече хазартно настроените личности, както и ориентираните към хазарта оператори, уебсайтове и някои брокери (в по-голямата част без сериозни регулации). Компаниите, предлагащи този тип инструменти, насочиха своите маркетингови кампании към масово привличане на хазартно настроени любители на залозите, а не към сериозни инвеститори, с опит в търговията на финансовите пазари.

Когато се опитате да потърсете информация в интернет относно бинарни опции, обикновено ще се натъкнете на заглавия като – „Направи 70% за по-малко от час! Не са необходими финансови познания!” и тем подобни. Материалите, свързани с бинарни опции, по-скоро са насочени към това да се привличат инвеститори и “хазартни личности”, към тях, отколкото да информират и обучават инвеститорите какво са бинарни опции.

Какво представляват бинарните опции?

Инструментът наречен бинарни опции е изключително лесен за употреба и завладяващ. Името на тези опции е бинарни, защото при тях имаме само два изхода – или печелим , или губим предварително определена сума. Залагаме, че в рамките на периода на опцията (от една минута до часове и дори седмици) ще бъде достигнато дадено ниво. Ако бъде достигнато печелим някаква сума, а ако не – губим премията, която сме платили, за да притежаваме опцията.

Често ние сами определяме каква сума да заложим (каква да е премията на опцията), а печалбата ни се оформя като процентно отношение спрямо залогът ни. В повечето случаи компаниите предлагащи бинарни опции предоставят като печалба между 70% и 80% от сумата, която сме заложили.

Пример: Залагаме 100 лева, че EUR/USD ще е над ниво 1,1600 след период от един час и ако това е така печелим 70 лева (при 70% печалба на опцията). Но ако прогнозата ни се окаже погрешна ще загубим премията, която сме платили т.е. 100 лева.

Видове бинарни опции

High/Low (нагоре/надолу) бинарни опции – това е един от най-популярните видове бинарна опция, при която залагате дали след изтичането на опцията цената ще бъде по-висока или по-ниска от моментната и стойност.

Above/Below (Над/Под) бинарни опции – при този вид бинарна опция трябва да следим дали в края на изтичането на опцията цената е над или под предварително определено ниво, което е различно от моментното.

Touch/No touch (Докосване/Недокосване) бинарни опции – при тази бинарна опция въпросът е цената да достигне до определено ниво преди изтичането на опцията

Boundary (Гранични) бинарни опции – при този вид бинарна опция целта е цената да остане в определен диапазон (граници) до изтичането на опцията.

Бинарни опции – плюсове и минуси

Както всяко нещо в живота и бинарните опции имат своите положителни от отрицателни страни, които ще се опитам да ви представя по-долу.

Съотношение риск – печалба при бинарните опции

Както вече споменахме повечето компании предлагащи бинарни опции предлагат между 70% и 80% печалба ако прогнозата ни е правилна. Това показва, че на практика рискуваме повече, отколкото може да спечелим т.е. съотношението ни риск-печалба е негативно. Следователно ако ние не познаваме в поне около 60% от случаите, то ще сме на загуба.

Такива показатели не изглеждат никак изгодни за трейдърите, особено при положение, че на финансовите пазари повечето от тях се целят в съотношение риск – печалба от 1:3, а в някои случаи и в повече. Това им позволява да бъдат печеливши при доста по-малък процент успешни сделки (30%, а може и по-малко).

Начина, по който оперират бинарните опции, доста наподобяват някои хазартни игри като рулетка или Блек Джек например, които също предлагат негативно отношение риск-печалба.

Все пак трябва да споменем, че една бинарна опция може да се окаже печеливша дори и да е докоснала/преминала предварителното зададено ниво с много малко. В същото време, на финансовите пазари такава печалба едва ли ще бъде задоволителна за трейдъра.

безплатна демо сметка

Тествайте търговията на финансовите пазари без никакъв риск за вашия капитал с безплатна демо сметка с Admiral Markets.

Бинарните опции не предлагат възможност за чакащи поръчки

При обичайната Форекс и CFD търговия, трейдърите имат свободата да решат кога да влязат на пазара, колко дълго да държат една позиция и кога да я закрият. Всичко това без дори да им се налага да стоят пред компютрите си. Те могат да поставят предварително своите поръчки за влизане на пазара, при определени нива, както и нивата при които искат да ограничат своите загуби, или да приберат печалбите си.

При бинарните опции такава възможност липсва. Това означава, че когато търгувате с бинарни опции, трябва да сте в готовност и да очаквате най-добрия момент за влизане. Най-малкото, това не е особено удобно, защото изисква непрестанно следене на пазара. А кой на практика може да си позволи да стои по цял ден пред компютъра?

В следствие на всичко това, търгуващите на финансовите пазари в много по-голяма степен могат да управляват риска.

Бинарни опции и регулации

Брокерите предлагащи бинарни опции нарастваха ежедневно през последните години. Лошото е, че по-голямата част от тях на практика или нямат никакви регулации, или ползват някои периферни финансови регулатори. Това може да се окаже сериозен проблем, тъй като увеличава сериозно възможността да се сблъскате с измамници и дори и да реализирате печалби да не успеете да ги изтеглите.

В някои случаи компаниите предлагащи бинарни опции, попадат под регулацията на Хазартната Комисия. Като резултат на това, търгуващите с бинарни опции, не получават достатъчно високо ниво на защита на техните средства, каквато получават трейдърите на финансовите пазари.

В допълнение, регулацията на финансовите пазари, до голяма степен дава гаранция, за сегрегиране на вашите средства при посредниците до определен от закона размер. Или капитала на трейдърите на финансовите пазари е защитен в пъти по-голяма степен от този на залагащите на бинарни опции.

Отворете реална сметка с Admiral Markets

Започнете да търгувате на финансовите пазари с регулиран и награждаван брокер като Admiral Markets.

ESMA и бинарните опции

По-рано през годината Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) взе решение да забрани бинарните опции и да ограничи Договoрите за разлика (ДЗР) с цел защита на инвеститорите на дребно. Така от 1 август 2018 ще има забрана за предлагането на пазара, разпространението или продажбата на бинарни опции на непрофесионални клиенти.

Съвместно с националните компетентни органи, ESMA стигна до заключението, че бинарните опции, които се предлагат на непрофесионалните клиенти, са повод за значително безпокойство относно защитата на инвеститорите. Това е поради липсата на прозрачност; структурно заложена отрицателна възвращаемост и вътрешен конфликт между доставчиците и техните клиенти; несъответствие между очакваната възвращаемост и риска от загуба и проблеми, свързани с пускането на пазара и разпространението.

Следователно едва ли ще има брокери със сериозни регулации, които да предлагат бинарни опции на клиентите си и този инструмент ще продължат да бъде предлаган от, меко казано, съмнителни компании.

Заключение

Бинарните опции, могат да бъдат определени, като иновация в света на финансовата онлайн търговия, която се радва на изключителен ръст на популярността си през последните няколко години.

Търговията с бинарни опции, може бързо да стане пристрастяваща, особено за младите и неопитни трейдъри. Макар и този род залози, да могат да се правят с малки по размер средства, сумата може бързо да набъбне, когато се правят много на брой залози в рамките на деня. В крайна сметка, е възможно ситуацията бързо да излезе извън контрол.

В повечето случаи бинарните опции са агресивно предлагани от съмнителни компании, без сериозни, дори без никакви регулации. Това намалява сигурността и увеличава вероятността от измама на клиентите. Именно това е една от най-големите разлики с търговията на финансовите пазари с регулиран брокер.

forex trading kit

Увеличете вашите знания и умения за търговията на финансовите пазари с най-новия безплатен Обучителен пакет 2018 на Admiral Markets.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

8 Comments

 1. Като отличен вариант за печелене на пари използвам Expertoption. Платформата наистина вдъхва увереност, а плащанията идват и истината е навреме

  • Възможно е, не познавам споменатата платформа. Но аз лично не бих депозирал пари в никой брокер или платформа, която няма сериозни регулации и предлага продукт, който е извън регулациите.

 2. Здравейте г-н Петров, бихте ли ме посъветвали или съответно да ми изпратите линк, къде може да се играе без притеснения за изплащане на съответните печалби. Благодаря Ви и хубава вечер

  • Привет Петя, не бих посъветвал никого да играе с бинарни опции, защото те са на практика незаконни в Европа и брокерите,които ги предлагат са нерегулирани. Следователно дори и да спечелите, което е много трудно, тъй като бинарните опции са високо рисков инструмент, то едва ли ще си изтеглите печалбите и собствените депозирани пари. Ако желаете да търгувате на реални валутен и други пазари може да опитате с регулиран брокер като Admira Markets : https://admiralmarkets.bg/. Поздрави и Успех.

 3. Благодаря Ви Борис, имах нужда от едно компетентно мнение. Винаги съм си мислила, че човек не трябва да се доверява на тези бинарни опции. Прочетох доста коментари, от които повечето хора казват, че не могат да си изтеглят печалбите. Интересно ми е как съществуват толкова некоректни сайтове. Няма ли кой да ги спре да крадат хората. Ще разгледам този сайт, който сте ми го посочили. Сигурно имате повече наблюдения върху него. Много съм доволна, че споделихте съвсем искренно с мен мнението си. БЛАГОДАРЯ ВИ. БЪДЕТЕ ЗДРАВ

  • Надявам се да съм бил полезен. Горещо Ви препоръчвам в никакъв случай да не се доверявате на сайтове, които предлагат бинарни опции. Те са напълно нерегулирани, променят имената и седалищата си много често и така успяват да се изплъзнат от законите. Не всички разбира се. Хубавото е, че напоследък наблюдават опити за изчистване на тези брокери измамници от Европа. Препоръчвам винаги да проверявате регулацията на брокера преди да започнете взаимоотношения с него. Поздрави и пожелания за множество успешни сделки.

 4. Да определено сте ми МНОГО ПОЛЕЗЕН. Аз Ви попитах, защото от около 2 години си играя в БИНАТЕКС с учебна сметка. Не, че не съм си мислила да пробвам с реални пари, но в момента в който потърсих информация разбрах, че не са коректни. Като платформа ми харесва БИНАТЕКС, може би защото съм свикнала вече с тях. Имам натрупани около 7 милиона демо пари. Играя при за да докажа може би на себе си дали се справям с такива платформи или може би за запълване на времето ми. Потърсих подобни платформи, но нещо с другите не се справям със самото стартиране. Това, което не мога да разбера , НА КАКВО ЗАЛАГАМ В БИНАТЕКС- НА ПЕТРОЛ ИЛИ НА НЕЩО ДРУГО, защото когато стартирам някой друг сайт ме пита с какво ще играя. Може би ме разбрахте къде е моята некомпетентност.

  • Здравейте, за Бинатекс само съм чувал, но нямам никаква идея какво точно представлява платформата, тъй като никога не съм се регистрирал в нерегулирани компании. Отново Ви препоръчвам да не търсите подобни платформи (за бинарни опции), защото в над 90% от случаите те са нерегулирани и вероятно ще имат проблеми с тях. Ако желаете можете да опитате с платформата MetaTrader 5. Смятам, че лесна за използване и от непрофесионалисти и има доста широка употреба сред много регулирани брокери. Един от тях е Admiral Markets UK. Поздрави.

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.