Ще видим ли бичи пазар на S&P500 до края на 2019?

Ще видим ли бичи пазар на S&P500 до края на 2019?

S&P500 натрупа над 11% от началото на 2019.

След като спечели 7,8% през януари, широкият американски борсов индекс S&P500 добави още 3,3% досега през февруари. Това прави възвръщаемост от 11,4% от началото на годината. След като остава само ден до края на февруари, понастоящем това са най-добрите първи да месеца на годината за S&P500 от 1987 година, отбелязаха от LPL Financial в свое проучване.

От финансовата компания предполагат, че това рали може да продължи в краткосрочен план, но смятат, че новите върхове при борсовите индекси ще дойдат чак през втората половина на тази година.

Ето го и изводът: трябва да видим акциите, които поскъпваха през януари и февруари и да отбележим, че това е добър знак, че печалбите им могат да продължат и през останалата част на годината.

„Помислете за това по следния начин: От 1950 година насам, S&P 500 стартира годината с ръст през първите два месеца 27 пъти”, обяснява старшият пазарен стратег на LPL Райън Детрик. “И невероятно, последните 10 месеца завършиха с печалби в 25 пъти от тези 27 случая!”

Според данни на LTL, последните 10 месеца са нараснали средно с впечатляващи средно 12.1%, когато всеки от първите два месеца на годината са на “зелена територия”. Това е значително над средната окончателна 10-месечна възвръщаемост от 7,6%. С други думи, силния старт на една година може потенциално да се равнява на продължителни печалби.

Представяне на S&P500 в началото на годината
Източник: LPL Research

S&P500 са най-силен януари от повече от 30 години

Щатският борсов индекс S&P500 отбеляза най-силното си представяне през януари от повече от 30 години. Все пак, трябва да се има предвид, че през 2018 индексът регистрира най-лошия декември от 1931 година и най-лошата година след финансовата криза през 2008 г. Много от пазарните участници смятат, че ралито от януари 2019 е просто отскок след свръх продажбите.

Чува ли сте популярната борсова мъдрост относно S&P500: “Какъвто е януари, такава ще е и цялата година.”

Януарският барометър е статистически индикатор създаден за от Йеил Хирш през 1972 г. Дългосрочната статистика впечатлява с точност от 86,8%. Всъщност в шестдесет и осем години има само девет големи грешки, повечето от които се появяват при постоянен мечи пазар.

Освен тези статистически данни, положителни новини S&P500 идва и от анализаторите на Wall Street. Според тях средната цел на индекса за края на годината е около 3000 пункта, което представлява сериозна възможност за ръст от настоящите нива на S&P500. Ето и предвижданията на някои от анализаторите:

Прогнози за S&P500 за 2019
About Борис Петров 3006 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.