Българският лев е сред най-рисковите валути

Рисковете за родния български лев остават.
Левът, заедно с колумбийското песо преминават от зелената към жълтата група, според Nordea.

Рисковете за родния български лев и останалите валути на развиващите се пазари остават.

Анализаторите от Nordea заявиха, че “като цяло валутите на развиващите се пазари спряха да кървят, но рисковете остават високи” като родния български лев е сред застрашените. Притесненията около тези валути остават, въпреки силното им представяне през юли.

В таблицата на анализаторите от скандинавската банка наречена “Светофар на валутите на развиващите се пазари юли 2018″, рисковете за маркираните в жълто валути с по-високи, докато за тези в зелено са по-ограничени. Това не означава, че при маркираните в зелено няма рискове, просто те са по-малки.

От таблицата можем да видим, че има група от 8 валути, за които се смята, че рисковете са по-високи и в нея е и нашия български лев (BGN). Родната валута, заедно с колумбийското песо преминават от зелената към жълтата група през юли, според Nordea. Нивото на риск за български лев е оценено на 21%.

Пред българската валута са валутите на Саудитска Арабия, Унгария, Турция, Израел, Тайван, а най-високи са рисковете за хърватската куна. Малко зад български лев остават чилийското песо и чешката крона.

Най-големи промени отчетоха при украинска гривна (UAH) +6%, турска лира (TRY) +5%, мексиканско песо (MXN) +5%, както и полска злота (PLN) -5%.

Български лев и валутите на развиващите се пазари

Като цяло валутите на развиващите се пазари се представиха силно през юли, след като мощният натиск върху тях от април, май и юни отслабна (виж графиката по-долу). Все още обаче някои от тези валути  “продължават да кървят”, смятат от Nordea. Примери затова са китайски юан (CNY) и турска лира (TRY).

Моделът на скандинавската банка показва, че споменатите две валути, заедно със засегнатото от криза аржентинско песо (ARS) са с най-големи рискове от заразяване. Като цяло, моделът показва, че рисковете остават високи при “обичайните заподозрени” категории като кредити и инфлация, и рискът от заразяване остава на високи нива.

“Следователно, нашият модел потвърждава общото ни мнение, че валутите на развиващите се пазари остават уязвими поради нарастващите геополитически опасения, забавянето инерцията в глобалното производство и по-нататъшното затягане на паричната политика в САЩ”, заключват от скандинавската банка.

Турска лира

Турската лира отслабна сериозно според “Светофар на валутите на развиващите се пазари.” Тя премина от зелена на жълта територия, а нивото на риск за турската валута се повиши с 5% до 24% през юли. Основните причини затова са инфлацията, промяната в рейтинга (донякъде свързана с политически рискове) и поредния силен низходящ натиск върху валутата.

Централната банка на Турция изненада пазарите като запази своя основен лихвен процент без промяна през юли. Това отново повдигна въпросите за независимостта и. Освен това турската централна банка наскоро повиши прогнозите си за инфлацията и те значително надхвърлят целите за следващите три години.

“В комбинация с други лоши икономически фундаменти като голям дефицит по текущата сметка, потенциални санкции от САЩ след случая “Брансън” и затягане на финансовите условия в САЩ, очакваме турската лира (TRY) да продължи да бъде подложена на натиск през следващите месеци”, смятат от Nordea. “Прекалено високата инфлация е най-големия проблем за турската лира от фундаментална гледна точка.”

About Борис Петров 375 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.