Bank of America Merrill Lynch: Петролът може да достигне $100 през 2019

Bank of America Merrill Lynch: Петролът може да достигне $100 през 2019
Анализаторите на Bank of America Merrill Lynch (BAML) смятат, че цените на петрола вероятно ще ускорят своя възходящ импулс през следващата година и очакват суровината да достигне $100 за барел поради геополитическото развитие.

Анализаторите на Bank of America Merrill Lynch (BAML) смятат, че цените на петрола вероятно ще ускорят своя възходящ импулс през следващата година и очакват суровината да достигне $100 за барел поради геополитическото развитие.

Изглежда, че цените на петрола временно ще ударят $90 през първата половина на следващата година, ако не и по-рано като рисковете са да скочат дори до $100 за барел, в зависимост от геополитическите събития и други фактори, заявиха от Bank of America Merrill Lynch.

Все пак те не виждат незабавен рязък скок в цените. За тази година те прогнозират цена от около $70 за барел суров петрол от международния бенчмарк Брент. Прогнозата им за следващата година е $75, а преди бе само $60.

Анализаторите имат цел $90 за барел през второто тримесечие на 2019, като рискът е, че може да достигне дори $100 за барел.

“Ако погледнем през следващите 18 месеца, очакваме световните петролни запаси и търсенето да се затегнат, задвижвани от продължаващия срив на производството на Венецуела, а освен това от рисковете за иранския износ на суров петрол, както и от голямата вероятност ОПЕК да работи с Русия през 2019, за да поставят долна граница на цените на петрола”, добавиха от BofAML.

Иран

Междувременно, от китайското търговско министерство заявиха, че Китай и Иран са ангажирани в взаимноизгодно сътрудничество за търговия с петрол, основаващо се на търговски фактори. Съответните условия са открити и прозрачни и могат да бъдат определени чрез обществени канали.

Китай е най-големият купувач на ирански петрол и изглежда, че това ще продължи да бъде така и след евентуалните санкции от страна на САЩ.

Решението на Доналд Тръмп да се оттегли от сделката с Иран и да върне санкциите върху ислямската република би могло да даде на Китай влияние да поиска вносът на петрол да се оценява на юани, смятат няколко валутни експерти, цитирани от Ройтерс.

Ценообразуването на вноса в юани ще спести на Китай разходите за обмен на долари и ще направи много помагайки на втората по големина икономика в света да интернационализира валутата си, нещо, което широко се разглежда като накърняване на международното влияние на щатския долар.

В момента суровия петрол тип Брент се търгува на нива от $76,47 за барел или със спад от 0,17% за деня, след като вчера достигна нов връх за последните 3 години и половина от$77,97. В същото време американският бенчмарк WTI се разменя срещу $71,29 или с понижение за днес от 0,10%.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.