Какво да изберем след спукването на балона наречен борсови индекси?

Какво да изберем след спукването на балона наречен борсови индекси?
Кои убежища ще са подходящи, когато балонът световни борсови индекси се спука?

Кои убежища ще са подходящи, когато балонът световни борсови индекси се спука?

Несъмнено се намираме в най-бичия от бичите трендове на световните борсови индекси, който кара пазарните наблюдатели да прокламират доминацията на биковете. Проблемът е, че изглежда, че биковете тичат към китайския магазин за техника. През последните няколко месеца Фейсбук направи сериознo гмуркане след споровете около Cambridge Analytica. A през последните дни видяхме как Тесла се лута наоколо наоколо като “пияна пеперуда”.

Макар че не трябва да сме досадни и мрачни, има редица уважавани пазарни анализатори (включително Джордж Сорос), които вярват, че бичата тенденция в икономиката се движи бавно към спукване на финансов балон.

Повечето инвеститори търсят сигурни убежища, когато волатилността се увеличи. И когато търгувате световни борсови индекси, има определен риск в тези дъждовни дни (или когато балонът се спука).

Хеджиране на борсови индекси срещу борсови индекси убежища

Това са два различни начина за справяне с повишения риск от волатилност или бързо променящи се пазарни условия. Но тези два метода за управление на риска са коренно различни.

Борсови индекси убежища

За убежища най-вече са считани борсови индекси, които вероятно нямат да бъдат засегнати от повишена пазарна волатилност и които дори покачват стойността си по време на катастрофи на финансовите пазари. Това обикновено се дължи на рязкото увеличение на търсенето на тези борсови индекси, когато фондовите пазари станат “променливи”, а инвеститорите станат плашливи.

Хеджиране на борсови индекси

Хеджирането се осъществява най-често с активи, които правят обратно (негативно) корелирани позициите, които инвеститорът държи или смята да открие.

Пример за корелирани борсови индекси:

DAX/EUR Корелирани борсови индекси - DAX/EUR

CNX/USD

Корелирани борсови индекси - CNX/USD

ASX/AUD

Корелирани борсови индекси - ASX/AUD

ESX/EUR

Корелирани борсови индекси - ESX/EUR

SP/USD

Корелирани борсови индекси - SP/USD

Класически убежища при срив на световните борсови индекси

Когато говорите за убежища, можете лесно да замените думата със швейцарски франк. Разбира се ако удобно забравите премахването на прага спрямо еврото, което улови много банкери със свалени панталони. Но нека селективно пренебрегнем това, поради относително стабилната история франка.

Друго класическо убежище, което обаче напоследък изглежда овехтяло и леко позагубило своя статут е златото. Въпреки политическото напрежение по света и глобалната търговска война, златото не успява да се възползва. Благоприятната среда за търсене убежища не доведе до ръст в търсенето на ценния метал, напротив, златото върви стремглаво надолу.

XAU/USD

Убежища - Злато

Японската йена е още едно класическо убежище, чието търсене нараства при срив на световните борсови индекси. Всеки ръст на напрежението и несигурност на пазарите се отбелязва ясно на графиките на японската валута. В последните месеци йената изглежда най-добре се възползва от статута си на убежище.

Тези стари пазари изглежда претърпяха сериозна промяна. Връзките, за които се приемаше, че са стабилни, сега са динамични, а активи, като например някои криптовалути, се появяват на места като убежища. При тези видове пазарни условия управлението на риска трябва да бъде доста високо във вашия списък.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.