Австралийски долар: Какво всеки трейдър трябва да знае?

Какво движи курса на австралийския долар?

Какво е австралийски долар?

Австралийски долар или AUD е официалната валута на Австралия и всички нейни територии. Понякога той неофициално се нарича “Ози” (Aussie).  Той заменя австралийската лира през 1966 и е фиксиран към щатския долар на следващата година. През 1983 австралийският долар става със свободно плаващ валутен курс.

Историята на Резервната банка на Австралия

Идеята за създаване на централна банка е предложена за първи път в средата на 19 век. Въпреки това, след голямата финансова катастрофа в началото на 90-те години на 19 век, административните служители започнаха да възприемат тази концепция все по-сериозно.

През 1911 година е въведено законодателство за създаване на Commonwealth Bank, първата австралийска държавна търговска банка. Единствената функция на централна банка е, че тя е действала като банкер на правителството. Министерството на финансите поддържа монопол върху издаването на банкноти, докато тази власт не беше прехвърлена на Commonwealth Bank през 1924 година.

През 1945 година австралийското правителство приема Закон за Commonwealth Bank и банковия режим. Той официално формализира административните правомощия върху монетарната политика и контрола на обмена в Commonwealth Bank. Този закон също уточнява, че гуверньор отговаря за управлението на банката.

Законът за резервната банка от 1959 година създава Резервната банка на Австралия (РБА). Той е официално осъществен през 1960 г. Всички правомощия на централната банка са прехвърлени от Commonwealth Bank на Резервната банка на Австралия, оставяйки първата само с функции на търговското банкиране.

Австралийски долар

Какво движи курса на австралийския долар?

1. Политиката на Резервната банка на Австралия

Мандатът на РБА е да поддържа ценовата стабилност и пълната заетост, както и да осигури икономически просперитет за хората в Австралия. Като начин за постигане на тези цели, Резервната банка на Австралия определи инфлационна цел от 2-3%. Централната банка използва политически инструменти като увеличения и понижения на лихвените проценти, както и операции на открития пазар, за да постигне целта си.

Централната банка също така има пресконференции, от които пазарите могат да получат повече информация за посоката на лихвените проценти, на базата на по-агресивната или по-миролюбивата реторика от длъжностните лица в РБА. Освен това индикаторите за икономическа активност, като например отчетите за БВП и индекса на потребителските цени, заедно с PMI проучванията имат значителен ефект върху оформянето на очакванията за политиката на РБА.

Неочаквано положителни или отрицателни данни от тези различни индекси може да доведат пазарите до спекулации относно потенциалните промени в политиката от страна на РБА. Следователно, тази пазарни спекулации често водят до колебания на цените на австралийския долар.

Вижте ефектът от промяната на монетарната политика на Резервната банка на Австралия върху цената на австралийския долар на графиката по-долу. На 03.05.2016 РБА понижи лихвените нива с 25 базисни пункта до 1,75%. Това бе и последната промяна на лихвите в Австралия.

австралийски долар щатски долар
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 AUD/USD D1

2. Пазарни настроения

Промените в широките пазарни настроения са друг ключов двигател на цената на австралийския долар (AUD). Австралия е ключов износител на полезни изкопаеми като желязна руда и въглища. Това поставя страната в началото на веригата по доставките, което прави курса на австралийския долар чувствителен към промените в перспективите за глобалната икономическа активност. На практика, това може да означава, че австралийския долар отразява промените в пазарния риск апетит подобно на борсови индекси като S&P500.

3. Икономическата активност в Китай

Китай е най-големия търговски партньор на Австралия. Значителните промени в очакванията за китайската икономическа активност често се отразяват в цената на австралийския долар. Един пример за тази динамика е влиянието на ескалиралата търговска война между САЩ и Китай. Тъй като китайските фондови пазари паднаха на фона на страховете от спад на износа и забавяне на растежа, Австралия последва примера.

Търговия на австралийски долар (AUD)

Днешният австралийски долар е петата най-търгувана валута в света. А валутната двойка австралийски долар щатски долар (AUD/USD) е петата най-търгувана двойка в света. Широкото използване говори за обилна ликвидност, която често предполага сравнително по-ниски транзакционни разходи и по-високо качество на търговското изпълнение.

Географското положение на Австралия също така я прави идеален търговски партньор за развиващите се азиатски икономики, захранвайки тяхното безмилостно търсене на суровини. Поради това трейдърите могат да използват австралийски долар като средство за експозиция на бързо развиващите се азиатски пазари.

В търговията в австралийски долар също може да изразите мнението си за пазарните настроения. Тъй като Австралия е изградено име в световния бизнес цикъл, нейната валута позволява на трейдърите да залагат на очакванията за глобален растеж с високоликвиден актив.

Освен това, през повечето време Австралия има по-високи лихвени нива в сравнение с повечето развити икономики. Трейдърите могат да използват това като предимство и да използват австралийски долар за “кери трейд” стратегии срещу валути, които предлагат сравнително по-ниски лихвени проценти като японската йена например.

Най-търгуваните валутни двойки включващи австралийски долар:

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.