ASIC получи правомощия за Форекс регулации в Австралия

ASIC получи правомощия за Форекс регулации в Австралия

ASIC регулаторът ще има същите правомощия като ESMA в Европа.

След месеци на разисквания в австралийския парламент бе гласуван нов законопроект, който ще промени съществено местната регулаторна среда на ASIC за непрофесионалните трейдъри. Този проектозакон очаква само официално одобрение, предаде Finance Magnates.

Законопроектът, който се нарича “Задължения за проектиране и разпространение и правомощия за намеса в продукти” ще позволи на Австралийската комисия за ценни книжа и инвестиции (ASIC) да промени облика на местния Форекс пазар.

Правомощията за намеса в продукти ще се отнасят до финансови продукти, предлагани на непрофесионални клиенти. Тези нови Форекс регулации в Австралия вероятно ще влязат в сила в началото на 2021 година. Сега ASIC може да започне да обмисля какви ограничения да въведе в местната Форекс и CFD търговия.

Като се има предвид ангажиментът на Австралия към режима за синхронизация на финансовите регулатори на Г-20 след голямата финансова криза от 2008 година, промените вероятно ще бъдат подобни на вече съществуващите в ЕС, Япония и САЩ. На фона на притока на непрофесионални трейдъри от Европа в Австралия, вероятността от регулаторна синхронизация е значителна.

ASIC правомощия за намеса в продукти

За изменението предстои така наречената процедура на “Кралско съгласие” (Royal Assent). Законопроектът ще бъде изпратен при генерал-гуверньор от камарата, в която е създаден, който ще го подпише и ще изпрати на председателя на Сената и Камарата на представителите.

Целта на законопроекта се да даде възможност на австралийския регулатор ASIC, да се намеси в случай, когато дистрибуцията на определени продукти е вредна за потребителите. Според документа финансовите продукти в Австралия трябва да се продават на „правилните потребители“.

Ангажиментът към този законопроект произтича от проучване на финансовата система, което приключи през 2015 година. Правомощията на ASCI за намеса в продуктите влизат в сила в деня след Кралското съгласие, което е просто формалност.

Освен непрофесионалните трейдъри, австралийският финансов регулатор също може да разгледа кредитните практики. Според законопроектът, ASIC ще разглежда въпроса дали използването на неговите новоизградени правомощия за намеса в продукти ще вземе предвид всяка потенциална финансова вреда за потребителите от използването на определени продукти.

ASIC регулации

До момента няма официална позиция от страна на ASIC за това как ще използва новите си правомощия и синхронизирането с други регулаторни рамки . Както е известно, европейският регулатор ESMA забрани някои продукти и ограничи употребата на ливъридж при други. Тези ESMA регулации влязоха в сила от 1 август 2018 година.

Срок за изпълнение

Според някои източници, които познават законодателството, компаниите вероятно ще имат около две години, за да изпълнят мерките. Причината за промените отново е дълъг списък от клиенти, които се оплакват на местния регулатор.

„Твърде много сложни и рискови продукти са били продадени погрешно на потребителите, като има несъответствие и дисбаланс в техния рисков профил и изисквания“, изтъкнаха от The CFD Trading & Compliance Forum в Лондон.

Според становището на организацията, новият закон, който подкрепя по-подходяща рамка, “ще укрепи оперативната среда и ще намали потенциалните вреди за най-уязвимите потребители. “

Мерките ще означават, че Австралия вече няма да се възприема като рай за глобалните доставчици, които имат за цел да надхитрят или заобиколят ограниченията на ливъриджа на други места”, заключи говорителят на The CFD Trading & Compliance Forum.

ASIC и FCA със споразумение за партньорство

В същото време ASIC и британският Орган за финансово поведение (FCA) обещаха да поддържат близки отношения, въпреки Брекзит, съобщи Finance Magnates. Всъщност и двата органа се ангажираха да засилят сътрудничеството след Брекзит.

Двата регулатора сключиха споразумение, което осигурява приемственост в отношенията им и след като Великобртания напусне Европейския съюз. Меморандумите за разбирателство обхващат търговските регистри и алтернативните инвестиционни фондове (AIF).

Трансграничното сътрудничество между FCA и ASIC е от съществено значение в рамките на дискусиите на Г-20. И двата регулатора подкрепят продължаването на съществуващите еквивалентни решения, за да осигурят сигурност на бизнеса след Брекзит.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.