ASIC предложи забрана на бинарните опции и CFD ограничения

ASIC регулации

Регулаторът пусна консултативен документ, в който се предвиждат предложените ограничения.

В четвъртък Австралийска комисия за ценни книжа и инвестиции (ASIC) публикува консултативно писмо, с което предложи рестрикции за извънборсовите бинарни опции и договорите за разлика (CFD), предаде Finance Magnates.

Австралийският регулатор предложи окончателно да забрани предлагането и разпространението на извънборсови бинарни опции. Това е така, защото наблюдаващият орган е загрижен за вредите, които нанесоха австралийските непрофесионални инвеститори и те ще продължат да страдат от бинарните опции. Този тип инструменти обикновено се предлагат от напълно нерегулирани или слабо регулирани брокери и често водят до измамени клиенти.

По отношение на Договорите за разлика (CFD), подобно на Европейския орган за ценни книжа и пазари, ASIC предлага определени ограничения, които включват лимити за предлагания ливъридж, повишаване на прозрачността на ценообразуването, изпълнението, разходите и рисковете, прилагане на защита от негативен баланс и стандартизиран подход за автоматично затваряне на CFD позициите на клиента след маржин кол.

ASIC предлага 20:1 за всички валутни двойки

Австралийският регулатор обаче предприе различен подход към точните ливъридж ограничения, които ще приложи. За разлика от ESMA регулациите, ASIC няма да разграничава основни от второстепенни валутни двойки. Вместо това, регулаторът предлага едни нива на ливъридж от 20:1 за всички валутни двойки.

За борсовите индекси ASIC споменава съотношение 15:1, за суровини без злато 10: 1, за злато 20:1, криптовалути 2:1 и акции 5:1.

Коментирайки предложените ограничения, комисарят на ASIC Кейти Армор заяви: “От много години ASIC предприема решителни действия за защита на потребителите от бинарни опции и CFD, използвайки набор от регулаторни инструменти, достъпни за нас. Все пак се притесняваме, че потребителите продължават да търпят значителни вреди от търговията с тези продукти.”

“Пълната забрана би попречила на непрофесионалните клиенти да губят пари при търговия с бинарни опции. Вярваме, че бинарните опции не осигуряват съществена възможност за инвестиция или икономическа употреба, и имат характеристики на продукти, подобни на хазартните.”

Понастоящем, до 1 октомври 2019 година, регулаторът в Австралия ще търси обратна връзка за предложените мерки за намеса на пазарите на бинарни опции и Договори за разлика.

Изявлението в четвъртък не е изненадващо за читателите на FXTrading.bg, тъй като ние вече писахме за слуховете, че ASIC има намерения да последва ESMA и да наложи собствени мерки за намеса в търговията със споменатите продукти.

Освен това през април в австралийския парламент бе гласуван законопроект, който се нарича “Задължения за проектиране и разпространение и правомощия за намеса в продукти”, който позволи на ASIC да промени облика на местния Форекс и CFD пазар.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.