Официално! ASIC въведе нови регулации за търговия с договори за разлика

Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC) официално обяви ограничения за продажбата на договори за разлика (ДЗР) на непрофесионални клиент, като заяви, че продължава да е загрижена за защитата на инвеститорите.

Решението на ASIC засилва защитата на потребителите чрез намаляване на предлагания на непрофесионални клиенти ливъридж за ДЗР търговия. Освен това засяга характеристиките на този вид продукти и практиките на предлагането им, които увеличават загубите на непрофесионалните клиенти.

По този начин австралийският регулатор привежда своите условия в съответствие с тези на други места по света. На практика, с този ход на ASIC, условията за ДЗР търговия в Австралия и Европа се уеднаквяват.

Повече информация за ДЗР регулациите в Европа можете да намерите тук.

Какви са ASIC регулациите?

Ливъридж

Решението на Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции влиза в сила от 29 март 2021 година и включва ограничения на предлагания ливъридж до:

  • 1:30 за ДЗР на основните валутни двойки
  • 1:20 за ДЗР на второстепенните валутни двойки, злато и основните борсови индекси
  • 1:10 за ДЗР на суровини, различни от злато или второстепенни борсови индекси
  • 1:2 за ДЗР на криптовалути
  • 1:5 за Акции и други активи

Основни валутни двойки според ASIC са тези, в които и двете валути са някои от следните: AUD, GBP, CAD, EUR, JPY, CHF и USD. Всички останали валутни двойки са второстепенни.

Основните борсови индекси са: CAC 40, DAX 30, Dow Jones Industrial Average, Euro Stoxx 50, FTSE 100, NASDAQ 100, NASDAQ Composite, NIKKEI 225, S&P 500 и S&P/ASX 200. Всичко останали са второстепенни индекси.

Други регулации

В същото време доставчиците на услуги за ДЗР търговия трябва:

  1. Стандартизират договореностите за нивата на маржин, при които се стига до затваряне на една или повече ДЗР позиции на клиент на дребно, преди да бъдат загубени цялата или по-голямата част от инвестицията на клиента
  2. Защита от негативен баланс по сметките на непрофесионалните клиенти с цел ограничаване на загубите до средствата депозирани в техните сметки за ДЗР търговия
  3. Забранява се даването или предлагането на определените стимули за търговия на клиенти на дребно (например кредити, бонуси, отстъпки, подаръци и тн)

Заповедта ще остане в сила 18 месеца, след което може да бъде удължена или направена постоянна. Граждански и наказателни санкции се прилагат за нарушения на заповедта, написаха от австралийския регулатор.

ASIC също потвърди, че няма да изисква специфични за емитента предупреждения за риск или други условия, основани на оповестяване, както бе предложено първоначално. Това е една разлика с ESMA регулациите за ДЗР търговия, наложени в Европа през 2018 година.

Бинарни опции

Австралийската комисия за ценни книжа и инвестиции продължава да разглежда обратна връзка по предложението си за забрана на емитирането и разпространението на бинарни опции на непрофесионални клиенти

Известно бе, че ASIC обсъждаше налагането на подобни регулации от известно време, но не бе ясно точно кога ще се реши на подобни мерки.

Защо се стигна до тези регулации?

Проучванията на ASIC през 2017, 2019 и 2020 година установиха, че повечето непрофесионални клиенти губят пари

ASIC

По време на волатилния петседмичен период на пазарите през март и април 2020 година клиентите на дребно на извадка от 13 емитенти на ДЗР са регистрирали нетна загуба от над 774 милиона долара.

През този период:

  • Над 1,1 милиона позиции в ДЗР са били затворени съгласно условията за затваряне поради недостиг на маржин (в сравнение с 9,3 милиона през цялата 2018 година)
  • Над 15 000 сметки за търговия с ДЗР на непрофесионални клиенти са изпаднали в негативен баланс, задължавайки клиентите с общо $10,9 милиона (в сравнение с 41 000 сметки, дължащи $33 милиона през цялата 2018 година)

Тежките загуби, претърпени от клиенти на дребно, търгуващи ДЗР с висок ливъридж, и продължаващата волатилност на пазара по време на пандемията COVID-19 подчертават необходимостта от по-силна защита на ДЗР чрез намеса в тези продукти.

Кейти Армър, Австралийска комисия по ценни книжа и инвестиции

Според Армър, ограничаването на нивата на ливъридж имат за цел да намалят загубите на непрофесионалните клиенти и темповете им, чрез намалява на експозицията в ДЗР и чувствителността към пазарната волатилност.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.