Азия ще се обърне към петрол от Северна Америка след решението на ОПЕК

petroleo

Азиатските рафинерии не се забавиха с реакцията на решението на ОПЕК и Русия да удължат съкращенията на продукцията си до края на 2018.

В резултат, те увеличиха поръчките си на петрол от Карибите и Мексиканския залив, което ще доведе до загуба на пазарен дял от страна на участниците в споразумението.

Намаляването на производството бе насочено към затягане на пазара и подкрепа на цените. То бе в сила от януари до март 2018. Но в четвъртък, страните ОПЕК, както и производители извън картела, включително Русия, решиха да го удължат за цялата 2018.

ОПЕК и партньорите удължиха споразумението си до края на 2018.

Въпреки това, предлагането на петрол остава достатъчно. Още преди да бъде обявено удължаването в четвъртък, рафинериите в Азия, най-големия потребителски регион в света, вече бяха проучили възможностите за доставки от Мексиканския залив и Карибите, особено от Съединените щати, Мексико, Венецуела и Колумбия, казаха операторите на танкери.

„Имаше много запитвания от Азия за петролни танкери от Мексиканския залив и Карибите. Сега, когато знаем, че съкращенията на ОПЕК ще бъдат разширени, тези запитвания се превръщат в поръчки “, каза брокер, специализиран в превози на суров петрол на дълги разстояния , пожелал анонимност.

Най-големият проблем на ОПЕК и Русия с намаляването на продукцията е, че то ще доведе до ръст на производство и пазарния дял в САЩ.

В съобщение до клиентите си в петък, озаглавено “Коледа идва по-рано”, от Barclays заявиха: “Щатският износ на суров петрол за Китай може лесно да се удвои догодина, тъй като капацитетът на САЩ за производство и износ се разширява … (и) пазарните дялове в Азия на страните от ОПЕК ще намалеят“.

Най-голямото увеличение на износа за Азия идва от Съединените щати, където продукцията се увеличава благодарение на шистовите производители. Производството на петрол в САЩ достигна рекордните 9,68 млн. барела на ден миналата седмица, според данни на EIA.

Към момента WTI се търгува на нива от $57.75(+0.61%) за барел, докато петролът тип Brent за $63.16(+0.73%).

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.