Ant Group IPO: Всичко, което трябва да знаете

Ant Group IPO: Всичко, което трябва да знаете

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа даде зелена светлина за двойното листване на Ant Group на фоновите борси в Шанхай и Хонконг. Очакванията са това да бъде най-голямото първично публично предлагане в историята.

Най-голямата Финтех компания в Китай ще раздели издадените от нея акции на двете борси – по 1,67 милиарда дяла, което ще представлява около 11% от общия брой акции след IPO-то. Броят на акциите може да нарасне допълнително ако се използва опцията за преразпределение, в зависимост от търсенето.

Какво е Ant Group?

Ant Group, известна преди това като Ant Financial е най-високо оценяваната Финтех компания в света. Гигантът за продажби на дребно Alibaba е собственик на 33% от Ant Group и е най-големия акционер.

Компанията е създадена през октомври 2014 година и се контролира от известния бизнесмен Джак Ма.

Таксите от приложението Alipay представляват повече от половината от приходите на Ant Group, а то се използва от над 730 милиона човека в Китай, което е повече от 2 пъти от населението на САЩ. За сравнение един от най-големите конкуренти PayPal има 346 милиона активни сметки.

Ant е обработил над $17 трилиона дигитални плащания в континентален Китай през 12-те месеца, приключили през юни. PayPal казва, че общият обем на плащанията през 2019 година е бил $712 милиарда.

Ant също предостави около $300 милиарда кредити на потребителите и малкия бизнес.

Ето още някои интересни факти:

 • Alipay се ребрандира на Ant Financial през 2014 година
 • В края на 2017 компанията вече се оценява на $60 милиарда
 • През 2018 година компанията успява да събере около $14 милиарда, което е най-голямото събиране на средства в света от частна компания
 • През 2019 Wall Street Journal съобщи, че водещият фонд на Ant на паричния пазар Tianhong Yu’e Bao е най-големият в света, като над 588 милиона потребители на мрежата за мобилни разплащания Alipay имат принос към него, повече от една трета от населението на Китай.
 • Януари 2020 Ant Group кандидатства за лиценз за дигитална банка в Сингапур
 • През юли 2020 Ant Financial се прекръства на Ant Group

За края октомври 2020 година плановете на Ant Group включват първично публично предлагане, което може да бъде най-голямата в историята.

Кога ще се проведе IPO-то на Ant Group?

Ant group продължава процеса по първично публично предлагане на двете борси – Хонг Конг и Шанхай. Ето и някои по-важни дати

 • 29 октомври 2020 – ще бъде приключено цялостното предлагане
 • 5 ноември 2020 – официално акциите ще започнат да се търгуват на фондовата борса Хонг Конг 5 ноември.

От Ant все още не са обявили кога точно ще започне търговията с акции на компанията и на фондовата борса в Шанхай.

Каква ще е цената на акциите на Ant Group?

В понеделник от компанията обявиха, че цената на акциите на Ant Group по време на първичното публично предлагане на фондовата борса в Хонг Конг ще е 80 хонгконгски долара или около $10.32.

Пуснатите на борсата в Шанхай акции ще са на цена от 68.8 юана като и на двете борси ще бъдат пуснати в обръщение по 1,67 милиарда нови акции

Какви са очакванията?

Ant Group трябва да събере $34,5 милиарда в двойното си първично публично предлагане, след като определи цената за своите акции в понеделник, което го прави най-голямото IPO за всички времена.

Това би дало пазарна капитализация на компанията от HK$2.43 трилиона ($310 милиарда), което е повече от някои от най-големите банки в света като Goldman Sachs и Wells Fargo например.

Освен това, трябва да се отбележи, че тези цифри могат да нараснат още ако се използва т.нар. опция за преразпределение в зависимост от търсенето.

За сравнение най-голямото първично публично предлагане в света до момента е това на Saudi Aramco от 2019 година, когато компанията успя да събере над $29 милиарда.

Как да се възползвате от IPO-то на Ant Group?

Разбира се най-елементарния отговор на този въпрос е да изчаквате Вашият брокер да Ви даде достъп до акциите на Ant Group и да закупите дялове от китайската финтех компания.

Все пак има и други възможности, които включват:

 • Инвестиции в Alibaba
 • Дълги или къси позиции в свързани компании
 • ETF, който ще включи в своето портфолио акции на Ant Group
 • Изчакайте излизането на депозитарна разписка

Да разгледаме всяка една от тези възможности по отделно.

Инвестиции в Alibaba

Alibaba е може би най-простият и ясен начин за инвеститорите по света да участват в първичното публично предлагане на Ant Group. Гигантът в продажбите на дребно не само притежава голям дял в компанията, но платформата му за електронна търговия е свързана с екосистемата на Ant Group.

В същото време, хората, които използват Alipay са по-склонни да пазаруват в Alibaba и обратно.

Освен това е добре да имате предвид, че:

 • Акционерният дял на Alibaba в Ant генерира 5,32 милиарда юана ($752 милиона ) инвестиционни печалби, или 4% от нетния доход, през фискалната 2020 година
 • Alibaba генерира такси от предишни споразумения за поделяне на печалбите през първата половина на годината
 • Не е сигурно дали Alibaba ще продаде част от своя дял в Ant Group, но най-вероятно ще остане най-големия акционер във Финтех компанията
 • Експанзията на Alipay ще подкрепи Alibaba и ще увеличи дистанцията до конкурент като Tencent

Акциите на Alibaба се възползваха напълно от бума на онлайн пазаруването, причинено от затварянето поради Коронавирус и изградиха стабилен възходящ тренд след дъната през март месец.

На 21 октомври акциите на Alibaba удариха нова най-висока стойност в историята от $313.97. На следващото изображение можете да намерите дневна графика на цената на китайския гигант за продажби на дребно:

Графика на цената на акциите на Alibaba
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, #BABA

Дълги или къси позиции в свързани компании

Тук ще отбележим някои компании, които могат да се окажат победили или губещи след като Ant group стане публично търгувана компания.

Tencent

Вече споменахме, че друг технологичен гигант от Китай – Tencent е конкурент на Alibaba в някои сфери. Например, най-популярният продукт на Tencent е WeChat, който е доминиращата социална мрежа в Китай и региона. Освен това е финтех продукт – WePay с над 200 милиона потребителя.

Понастоящем WePay е твърдо номер 2 след Ant group, а първичното публично предлагане може да даде на Ant Group допълнителни възможности за растеж, което да увеличи пропастта между двете компании.

Следователно къса позиция в акциите на Tencent може да се окаже печеливш залог след IPO-то на Ant Group. Отдолу ще намерите графиката на цената на акциите на Tencent Music Entertainment – една от публичните компании в конгломерата, търгувана на Нюйоркската фондова борса.

Графика на цената на акциите на Tencent
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, #TME

За къса позиция в Tencent може да бъдат използвани и някои от борсово търгуваните фондове, които инвестират солиден дял от капитала си в компанията като ARK Fintech Innovation ETF, например.

JD.com

JD се конкурира с Alibaba по отношение на електронната търговия. Компанията има редица структурни недостатъци, включително липсата на мрежови ефекти, които задържат хората в екосистемата Alibaba.

Следователно може да стане още по-трудно за JD да се справи с Alibaba като в даден момент на компанията може да потърси нови двигатели на растежа си.

Междувременно, акциите на JD също се възползваха от скока в онлайн пазаруването причинен от Covid-19 и се търгуват със 134% повече от нивата, на които стартираха годината. Късите позиции от тези нива може да се окажат възможност за получаване на експозиция в предлагането на Ant Group.

Графика на цената на акциите на JD
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, #JD

Money Gram International

През 2018 година Ant Group опита да закупи компанията Money Gram, чиято пазарна капитализация към момента е $334 милиона, за $1,2 милиарда. Все пак сделката бе блокирана от регулаторите в САЩ.

След това акциите на Money Gram се сринаха с повече от 60%. Предстоящите президентски избори в САЩ може да доведат до промяна на регулациите, което да позволи на сделката с да мине. Следователно акциите на Money Gram може да се окажат облагодетелствани от първичното публично предлагане на Ant group.

Графика на цената на акциите Money Gram
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, #MGI

ETF-и с Ant Group

ETF (борсово търгувани фондове), които се фокусират върху последните IPO и азиатските пазари, също вероятно ще добавят акции на Ant към своите портфейли.

Говорейки пред CNBC, анализаторът на CFRA Тод Розенблут наскоро прогнозира, че International IPO ETF на Renaissance Capital (NYSEMKT: IPOS), който разпределя над половината от портфейла си за китайски акции, ще бъде един от първите ETF-и, които ще купуват акции на Ant.

Другите най-добри предложения на Rosenbluth включват:

 • iShares MSCI China ETF (NASDAQ: MCHI)
 • SPDR S&P China ETF (NYSEMKT: GXC)

Всички тези ETF обаче притежават големи кошници с акции, което би ограничило цялостната им експозиция в Ant.

Изчакайте излизането на депозитарна разписка

Американска депозитарна разписка (ADR) по същество е сертификат, издаден от американска банка, който представлява определен брой акции на чуждестранни акции. Заслужава да се отбележи, че дори акциите, които изглеждат и звучат като американски и се търгуват на Нюйоркската фондова борса, могат да бъдат ADR.

Създаването на депозитарна разписка става по два основни начина:

 • Спонсорира се от компанията, което означава, че дадена компания официално ги създава с банка депозитар
 • Неспонсорирано, което означава, че брокер-дилър ги създава без прякото сътрудничество на компанията.

Освен това американските депозитарни разписки са разделени на 3 нива:

 • Ниво 1 – неспоснсорирани и се търгуват само извънборсово. Те се смятат и най-рискови, тъй като не е необходимо да подават отчети на SEC (Securities Exchange Commission)
 • Ниво 2 трябва да подават отчети до SEC
 • Ниво 3 също трябва да подават отчети до SEC и са изправени пред най-строгите изисквания за отчитане. Само те могат да получат достъп до основните фонови борси в САЩ

Търговската война охлади надеждите на Ant Group за ниво 3, но смяна на президентския пост в САЩ може да промени това. Освен това дори ADR ниво 1 може да достигне до извънборсовия пазар чрез инвестиционни посредници.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.