Американският долар с 13 месечен връх, турската лира с ново дъно

Силният американски долар удари 13-месечен връх срещу еврото.
Индексът на американския долар (DXY), който проследява силата на щатската валута срещу 6 основни конкурента, нарасна с 0,56% до 95,62.

Силният американски долар удари 13-месечен връх срещу еврото.

В последният ден на седмицата доминиращия американски долар бе най-силно представящата се основна валута, след японската йена. Като основна причина за силата на “зелените пари” анализаторите изтъкват геополитическото напрежение, а сред най-потърпевшите бяха еврото и турската лира.

Индексът на американския долар (DXY), който проследява силата на щатската валута срещу 6 основни конкурента, нарасна с 0,56% до 95,62. Това е само няколко пункта под 13-месечния максимум 95,65, достигнат в средата на юли.

Освен еврото и турската лира, под натиска на американския долар в петък отстъпиха и австралийския долар, и британския паунд. Стърлингът падна до повече от едногодишен минимум 1,2722, тъй като ускорения ръст на британския БВП през второто тримесечие бе компенсиран от несигурността около Брекзит преговорите. Така паундът регистрира пета поредна седмица на червено, което е най-дългата губеща серия от януари 2015 година.

 

Американският долар с 13-месечен връх
Източник: Forexlive

В същото време японската йена се възползва от нискорисковите настроения на пазарите и успя да натрупа преднина срещу всички свои основни конкуренти. Най-пострадали и тук се оказаха еврото и австралийския долар като дори и мощния американски долар не бе пощаден.

Американски долар срещу Турска лира

И без това разклатената турска лира падна до нова най-ниска стойност в историята, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че удвоява митата за Турция за стомана и алуминии. След това съобщение на Тръмп в Туитър USD/TRY се изстреля с повече от 15% нагоре до исторически връх 6,7990.

“Току-що одобрих удвояване на тарифите за стомана и алуминий по отношение на Турция, тъй като тяхната валута, турска лира, бързо поевтинява срещу нашия много силен американски долар! Митата за алуминий сега ще бъдат 20%, а за стомана – 50%. В момента нашите отношения с Турция не са добри!”, написа Доналд Тръмп в своя Туитър акаунт.

Турският президент Тайип Ердоган отхвърли опасенията за турската икономика и заяви, че това е просто кампания срещу Турция. Ердоган призова турците да обменят злато и американски долари в поевтиняващата турска лира.

Само преди около два месеца централната банка а Турция повиши лихвените проценти в страната до 16,5% след извънредно заседания на Комитета за монетарната политика. След това президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща да се съобразява с глобалните принципи на монетарната политика.

Руска рубла

Междувременно, колебливата руска рубла също отслабна, но със “само” 0,85% и USD/RUB достигна 67,2560. Това е най-високото е най-ниското ниво на рублата от март 2016. Причината за спада на руската валута са новите санкции наложени от САЩ. Очаква се санкциите да имат основно икономически характер – ограничаване на вноса и износа на стоки, сред които и електронни устройства. Ще бъдат отменени и полети на някои руски авиокомпании.

Външният министър на Русия Сергей Лавров е заявил по време на телефонен разговор с американския си колега Майк Помпео, че Москва категорично не одобрява новите американски санкции, обявиха от руското ведомство, цитирано от Ройтерс.

Американско долар - руска рубла

Малко по-рано през годината от Danske bank споделиха, че са положително настроени към понижаващата се руска рубла.

“В дългосрочен план ние оставаме бичо настроени към руската рубла, тъй като високите лихвени диференциали надделяват, а местната история поддържа валутата. Краткосрочните и средносрочни перспективи обаче са по-мрачни, тъй като външни фактори като цената на петрола и геополитиката оказват значителен натиск върху руския пазар.”

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.