6 причини, поради които щатските фондови пазари разбиха останалия свят

Американски фондови пазари срещу останалия свят.

Американски фондови пазари срещу останалия свят.

Американският ден на независимостта и графиката по-долу дават на американците повод за гордост. Тя показва, че възвръщаемостта на инвестициите в акции от 1985 година насам и на нея ясно се вижда, че S&P500 разбива всички останали основни борсови индекси. Единственият, който леко се доближава до широкият щатски индекс е MSCI World Index и това донякъде е защото с най-голямо тегло в него са американските акции.

Възвръщаемост на S&P500 от 1985 година

Тези данни ясно доказват, че щатските компании определено са световните шампиони за последните 24 години.

За съжаление горната графика показва колко много от характерните черти на инвестициите в акции са погрешни. По същия начин, по който Холивуд изнася американския начин на живот и виждания, представянето на американските акции изнася заключението, че инвестициите в акции са печеливши в дългосрочен план. Но трябва да бъдете внимателни, когато прилагате това правилно на други фондови пазари и към прилагането им в бъдеще.

Американският пазар може да изглежда по-скоро като изключение, отколкото като правило. Ето и 6 причини защо щатските борсови индекси разбиха конкурентите от останалите части на света.

1. Технологична доминация

Ако се върнете в края на 2011 година или в средата на 90-те ще видите, че разликата между пазарите в САЩ и тези в останалия свят не е толкова голяма. След този два периода видяхме възход на технологиите. Ако премахнете приноса на интернет и технологиите, успехите на САЩ ще изглеждат значително по-скромни.

Именно това повдига въпроса: “Защо САЩ са такъв доминант в технологиите?” Част от отговора идва със сигурност от мащабите и богатството. САЩ са лидери в интернет още от неговото начало и огромните възможности на САЩ създават култура на инвестиции и стартиращи технологични компании. Тези инвестиции в последствие водят до изключителна възвръщаемост.

Тук трябва да включим и огромните суми, които американското правителство инвестира в шпионаж и наблюдение. Резултатите от тях бях придобиване на чужди корпоративни компании от американски компании.

2. Глобализация

Глобализацията бе много сериозна възможност за американските компании да навлязат на други пазари. Съвсем нормално бе компаниите от най-силно конкурентния пазар в света да спечелят от отварянето на останалите икономики. Американските компании също така имат достъп до най-лесните условия за финансиране чрез щатския пазар на облигации.

И накрая, американското правителство има огромен ресурс зад гърба си и оформи глобалния пейзаж така, че да бъде изгоден за своите компании.

3. Данъци

Ако погледнете към същия период, ще видите, че той се характеризира с понижение на корпоративните данъци в САЩ и повишаващи се косвени корпоративни субсидии. Точно това обяснява част от разликите между американските пазари и тези от останалите части на света.

В същото време корпоративните лихвени проценти бяха понижени навсякъде другаде, но без подобни резултати, така че ефектът от това е малко спорен. Все пак, това би трябвало да е поне част от уравнението, но едва ли може да е вечно, при положение, че този дефицит може да бъде свит.

4. Ролята на щатския долар

Като използваме графиката по-горе силното представяне е още по-впечатляващо на фона на някои други фактори. Щатският долар поскъпна с 28% срещу британския паунд през този период. Освен това, нарасна със 17% срещу йената, а S&P500 изпревари Nikkei многократно. По-важното е, че търгуването на щатския долар като средство за обмен в световен мащаб улеснява американските компании да правят глобален бизнес.

5. Английски

Това е нещо, което рядко се споменава, но английския език има надмощие от поколения, но в последните 30 годината хората, които го владеят нарастваха още по-бързо. На практика, това означава, че американските компании, които се опитват да управляват работници или съоръжения в чужбина, могат да го направят много по-лесно, отколкото японските например.

6. Дух

Американският предприемачески дух е известен и той със сигурност също е част от уравнението. Освен това в последните десетилетия САЩ успяваше да привлича мечтатели и предприемачи от цял свят. А това са хора, които са склонни да рискуват.

Какво да очакваме от щатските фондови пазари?

Разберете какво може да очакваме от американските фондови пазари, S&P500, Dow Jones и NASDAQ и къде ще са намират тези борсови индекси в края на 2019 година във видеото по-долу.

Източник: Admiral Markets на Български

За повече информация как да търгувате американски борсови индекси можете да се обърнете към екипа Admiral Markets UK клон България на телефон 02/981 11 11 или да им пишете на info@forextrade.bg. Ако това видео Ви е било полезно можете да го харесате и да се абонирате за YouTube канала Admiral Markets на Български.

About Борис Петров 3048 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.