Amazon удари $1 трилион. Кой ще е следващият?

Amazon удари $1 трилион. Кой ще е следващият?
Американският гигант за продажби на дребно Amazon достигна 1 трилион долара пазарна стойност. До момента единствената щатска компания, която бе постигала това бе Apple.

Amazon достигна 1 трилион долара пазарна капитализация само 5 седмици след Apple.

Американският гигант за продажби на дребно Amazon достигна 1 трилион долара пазарна стойност. До момента единствената щатска компания, която бе постигала това бе Apple.

Във вторник, 4 септември, акциите на Amazon поскъпнаха и така цялата капитализация на компанията надхвърли леко 1 трилион. В последствие обаче се понижиха и оставиха Apple единствената еднотрилионна публично търгувана компания в света.

Акциите на гиганта за онлайн търговия нараснаха с 1,9%  до 2050,50 долара за бройка в началото на американската сесия. Акцията се нуждаеше от цена от 2050,27, за да удари заветната стойност от 1 трилион, въз основа на изключителните 487,741,189 акции в последния тримесечен отчет на компанията през юли.

Все пак акциите затвориха на цена от 2039,51 долара и с пазарна стойност от 995 милиарда долара.

Акции на Amazon графика

Анализаторите цитират все по-диверсифицираното портфолио на компанията като двигател на цената. Миналата година Amazon стартира в хранителната индустрия със закупуването на Whole Food Markets. Така закръгли своите хардуерни и логистични сегменти с доставки в последната миля и се стреми да рекламира, за да предизвика Facebook и Google.

Amazon е отбелязал особено впечатляващ растеж и в Amazon Web Services. Бизнес сегментът нарасна почти с 50% през второто тримесечие.

“Да, Amazon наистина се справи добре в онлайн търговията на дребно, но след това акциите скочиха като показаха, че те могат да станат успешни в облака”, каза анализаторът на RBC Capital Markets Марк Махани пред CNBC. “Това е почти като промените от AMZN на AWS.”

Amazon прекоси границата само пет седмици след като Apple достигна 1 трилион долара в началото на август, след като публикува силен тримесечен отчет.

Акции на Amazon

Apple срещу Amazon

Apple имашe доста сериозен старт, надминавайки пазарната стойност от 900 милиарда долара, осем месеца преди Amazon, която през юли достигна 900 милиарда долара, най-вече поради най-силния си Prime Day за всички времена.

Все пак, на Apple и трябваха 38 години, за да достигне до заветната стойност, докато на Amazon само 21. И двете компании достигнаха до там, тъй като непрекъснато усъвършенстваха основните си продукти. Но Amazon също така диверсифицира своето портфолио много бързо, доминиращо в области, вариращи от онлайн търговията на дребно до облак технологиите.

Именно фокусирането върху няколко перспективни области е това, което може да задвижи следващата фаза на растеж на Amazon.

Акции на Amazon

Въпреки спада от най-високите стойности за сесията, високолетящите акции на Amazon отбелязаха 7 пореден ден на печалби. На върха си във вторник акциите бяха спечелили 72 милиарда долара пазарна стойност през последните седем търговски дни. Това увеличение е по-голямо от пазарната стойност на повече от 80% от участниците в S&P 500 и е приблизително с размерът на Starbucks.

Акциите на Amazon са спечелили повече от 70% през 2018 година и се е увеличили стойността си повече от два пъти през последните 12 месеца. Тези печалби правят да изглеждат смешни тези общия пазар, като индексът S&P 500 нарасна с 8% през тази година и 17% за последните 12 месеца.

Apple, Amazon, кой е следващият?

С границата на оценка от 1 трилион долара, която сега стои зад акциите на Amazon и Apple, още две технологични компании бързо достигат този крайъгълен камък.

Microsoft и Alphabet са следващите най-големи компании, които се състезават за пазарна капитализация от 1 трилион долара остава на повече от 100 милиарда от тази граница. Ето какво ще трябва, за да може топ 10-те компании от САЩ да следват Apple и Amazon до 1 трилион долара:

Акции на Amazon и Apple пред останлите

Какво очаква Wall Street за акциите на Amazon и останалите?

Wall Street очаква акциите на Amazon да нараснат с около 15% през следващата година (от 3 август, ден след като Apple достигнаха 1 трилион долара), но през последния месец се повишиха с повече от 10%, преминавайки този крайъгълен камък.

Microsoft е малко по-назад и вероятно няма да надмине 1 трилион долара през следващите 12 месеца, според анализаторите. И докато Wall Street очаква Facebook да расте най-много през следващата година, все още има много дълъг път, за да стигне до четирите ценови гиганта.

За Apple анализаторите от Wall Street предвиждат охлаждане и по-слаб ръст на компанията.

Ръст в на останалите преди да достигнат акции на Amazon

Amazon поръча 20 000 вана Mercedes-Benz

Белият дом оплаква, че Amazon използва пощенската служба на САЩ за доставки, но продължава да изглежда, че компанията се насочва към собствена служба за доставка. Не само това, но ще закупят чуждестранни микробуси, за да го направят (все пак вановете ще бъдат произведени в нов завод в Северна Каролина).

WSJ съобщава, че Amazon е поръчал 20 000 вана Mercedes-Benz като част от план за изграждане на флот за доставка. Операцията ще работи като споразумение за франчайзинг, като до 500 компании ще могат да експлоатират вановете Amazon, които ще бъдат собственост на компании за управление на флота.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.