Акциите на технологичните компании от Apple до Amazon се сринаха. Ето защо

Увеличаването на лихвените проценти в САЩ изплаши инвеститорите в сряда, които избягаха от фондовите пазари, загрижени от перспективите за значително забавяне на икономическия растеж и корпоративните печалби. Акциите на технологичните компании понесоха особено тежък удар.

Докато индексът Standard & Poor’s 500 падна с 3%, повечето технологични компании загубиха още повече. Apple загуби 4%, Google падна с 5 процентни пункта, а Amazon се гмурна с цели 6%. Предишния месец гиганта за онлайн търговия стана едва втората щатска компания, която достигна пазара капитализация от 1 трилиона долара само, за да бъде разпродадена след това и да се върне под това ниво. При затварянето в сряда пазарната капитализация на Amazon остана под 857 милиона долара.

Сред останалите популярни технологични акции Netflix и Twitter загубиха по повече от 8%, Salesforce е надолу със 7%, а китайската платформа за онлайн търговия Alibaba падна с 6%.

По-малките технологични компании също не бяха пощадени от финансовата касапница. Компанията за мобилни плащания Square се потопи с 10%, докато рецензентът за ресторанти Yelp се търгуваше с 6% надолу, а от скоро публичната компания за електронни продажби Stitch Fix загуби 6%.

Сривът започна още в началото на американската сесия и се задълбочи в разгара на търговията и изглежда се дължи на загуби на пазара на облигации, което доведе до по-високи лихвени проценти. Двугодишните щатски ДЦК се търгуваха с доходност над 2,90%, най-висока от 2008 година. В същото време доходността по 10-годишните американски облигации достигна 3,23%, което е 7-годишен връх.

About Борис Петров 3039 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.