Акциите на Фейсбук се сринаха след скандал за изтичане на лични данни

Акциите на Фейсбук се сринаха след скандал за изтичане на личните данни
Федералната търговска комисия разследва дали използването на лични данни от 50 милиона потребители на Фейсбук от Cambridge Analytica е нарушило уговорката за одобрение на технологичната компания

Федералната търговска комисия разследва дали използването на лични данни на 50 милиона Фейсбук потребители от Cambridge Analytica е нарушило уговорката за одобрение на технологичната компания, подписана с агенцията през 2011, съобщи Блумбърг в понеделник.

Разследванията последваха сътресенията на социалния гигант през уикенда. Информация от уикенда гласи, че изследователската фирма неправомерно е получила достъп до данните на повече от 50 милиона Фейсбук потребители.

“Ние сме наясно с повдигнатите проблеми, но не можем да коментираме дали разследваме. Ние приемаме твърде сериозно всички твърдения за нарушения на нашето одобрение, както направихме през 2012 в случай на поверителност с участието на Гугъл”, заяви говорител на Федералната търговска комисия във вторник.

Нарушението на решението за одобрение би могло да доведе до наказание от $40 000 за нарушение, което би означавало глоба за Фейсбук, консервативно оценена на “много милиони долари “, съобщи The Washington Post през уикенда, цитирайки бивш служител на Федералната търговска комисия.

“Ние отхвърляме всяко предложение за нарушение на споразумението за одобрение, спазвайки настройките за защита на личните данни, които хората са въвели.” Защитата на личните данни и въобще данните са от основно значение за всяко решение, което правим “, се казва в изявление на Washington Post от събота.

Указът за одобрение изисква Фейсбук да уведомява потребителите и да получава изрично разрешение, преди да споделя лични данни извън определените им настройки за поверителност.

Докладите на вестник The Observer във Великобритания и Ню Йорк Таймс сочат, че потребителите на Фейсбук доброволно са предоставили данните си на приложението за психологичен тест, разработено от Kogan, което след това е предало данните на Cambridge Analytica без знанието на потребителите – представляващо потенциално нарушение.

“Ние продължаваме да се стремим да защитаваме данните на хората. Оценяваме възможността да отговорим на въпросите, които може да има Федералната търговска комисия”, заяви в изявление Роб Шърман, заместник-главен секретар по сигурността на Фейсбук.

Акциите на Facebook паднаха почти 5% във вторник, след като се понижиха с повече от 8% в понеделник и в момента се търгуват около $165 за бройка.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.