Как ще реагират акциите на повишенията на лихвите от ФЕД?

Как реагират акциите на повишенията на лихвите от ФЕД?

Осем пъти годишно Федералният комитет за отворените пазари (FOMC) на Федералния резерв на САЩ (FED) се среща, за да обсъжда и взема решения относно монетарната политика, която включва програмите за изкупуване на активи и ключовите лихвени проценти

С оглед на драматичното покачване на инфлацията до 7,9%, което са най-високите стойности за последните 40 години, повечето пазарни участници очакват ФЕД да реагира и да започне вдигане на лихвите. Всъщност американските централни банкери изглежда се забавиха с тези действия.

В момента пазарите очакват ФЕД да вдигне лихвите на следващата си среща на 15-16 март с 25 базисни пункта (0,25%). Някои дори прогнозират повишение с половин процент.

Тук изниква въпроса – как повишаването на лихвените проценти се отразява на цените на акциите?

Научете повече за инвестициите в акции с нашия видео курс. Кликнете на линка и вземете Вашите 9 безплатни урока сега:

Отговорът на този въпрос може да е доста обширен, но сега ще се опитам да дам един сравнително сбит вариант. Но първо да видим кога са срещите на ФЕД през тази година:

 • 15-16 март
 • 3-4 май
 • 14-15 юни
 • 26-27 юли
 • 20-21 септември
 • 1-2 ноември
 • 13-14 декември

Датите на срещите на Федералния комитет за отворените пазари през 2023 година ще бъдат обявени през юни тази година.

Пазарите очакват, че в края на годината лихвените проценти ще са на нива от 1,75%-2,00%, което може да означава 7 повишения на лихвите с по 25 базисни пункта или по едно на всяка от оставащите срещи.

Очаквани повишения на лихвите от страна на ФЕД
Източник: CME Group

Каква е връзката между повишенията на лихвите и цени на акциите?

За да отговорим на този въпрос, можем да проучим въздействието върху S&P 500, като разгледаме типичното движение в цените на акциите преди и след втория ден от срещата на ФЕД. Това е денят, в който се обявява решението.

Следващата графика показва средните движения на S&P 500 през 62 търговски дни (съответстващи на едно тримесечие) преди и след втория ден от срещата. Въпреки че този период води до известни припокривания, то можете да видите средносрочната картина.

Тази графика е изчислена за последните 30 години, през които е имало 40 повишения на лихвите.

Хоризонталната скала показва броя на дните преди и след втория ден от съответната среща на ФЕД, докато вертикалната скала показва средната тенденция в проценти. Оранжевата линия маркира деня на повишаване на лихвите.

По този начин може с един поглед да разберете как изглежда типичното движение в цените на акциите в САЩ около повишението на лихвите от страна на ФЕД.

Представяне на акциите при вдигане на лихвите
Източник: Seasonax

Както можете да видите:

 1. Цените на акциите се покачват три дни преди съобщението за повишаване на лихвите (средно с 0,61%).
 2. След това почти не се движат в продължение на два дни.
 3. Едва през следващите три дни те реагират на повишаването на лихвите със сравнително лек спад.
 4. След това цените се движат по-скоро настрани.
 5. 18 търговски дни след вдигането на лихвите цените отново се насочват нагоре.

Както виждате пазарите на акции реагират на повишенията на лихвените нива от ФЕД. Но това по-скоро е краткосрочно. Има покачвания няколко дни преди това, след това спад и движение настрани в следващите няколко седмици.

Какво е различното този път?

Генерално, става ясно, че акциите нямат някакви сериозни проблеми с вдигането на лихвите от страна на ФЕД. Това донякъде изглежда логично, тъй като ФЕД обикновено вдига лихвите в силни за икономиката периди.

Но има и други детайли, които трябва да имате предвид преди да избързате да купувате акции.

Надценен пазар

Наскоро, стратезите от Bank of America предупредиха, че затягането на политиката при надценен пазар може да е грешка.

„S&P 500 е по-скъп преди първото покачване на лихвите от всеки друг цикъл освен 1999-00“.

Bank of America

Съотношението цена / печалба (p/e) е най-популярния метод за оценка и на следващата графика може да откриете p/e съотношенията преди началото на цикъл на затягане на лихвите.

Диверсификация на портфейл - предимства и недостатъци
Източник: Bloomberg

През май 1999 година ФЕД започва повишение на лихвените проценти от нива от 4,75% и те достигат 6,50% през май следващата година. В началото на този цикъл съотношението цена / печалба на S&P 500 надхвърля 30.

В периода 1 юни 1999 – 30 май 2021 година S&P 500 нараства с 6,5%, но точно този период дава началото на спукването на “дотком” балона. В следващата малко повече от година (до октомври 2002 г) S&P 500 изтрива малко над 50% от стойността си.

S&P 500 при вдигане на лихвите и спукването на дотком балона
Източник: Koyfin

Джером Пауъл ясно разбира, че повече от десетилетие на парични вливания и ниски лихвени проценти създадоха балон в активите, по-голям от всеки друг в историята. Сега можем да говорим за балон при недвижимите имоти, балон при акциите, балон при облигации и дори за балон при криптовалутите.

Историята показва, че предишните цикли на повишаване на лихвите при завишени оценки на акциите през 1972, 1999 и 2007 са довели до лоши резултати за акциите.

Повишението на лихвите при надценен пазар води до лоши резултати
Източник: RIA

Инвеститорите купуват акции, тъй като очакват продължителен икономически растеж и ръст на печалбите, така че рискуват да бъдат разочаровани. Когато ФЕД затяга монетарната политика, за да забави икономическия растеж и да потисне инфлацията, това често води до ревизия на прогнозите за печалбите в посока надолу.

Прекомерни нива на дълг

Лихвените проценти на ФЕД има сериозен ефект и върху дълговете на компаниите.

Проблемът тук е, че днес корпорациите са значително по-задлъжнели дори от периодите на технологичния и жилищния балон. В същото време, среднопретеглената цена на капитала e най-високите нива от 2008 година и с вдигането на лихвите ситуацията ще се усложни още повече.

Диверсификация на портфейл - предимства и недостатъци
Източник: Crescat capital

Към споменатите вече ключови фактори, които ни показват, че акциите вероятно ще имат проблеми по време на настоящия цикъл по затягане на политиката, може да добавим:

 • Пазарите в момента са откъснати от реалната икономика.
 • Прогнозите за растежа на американската икономика се понижават. Същото важи и за повечето големи икономики по света.
 • Дългогодишните стимули направиха много компании зависими от икономическите стимули (зомби компании).

Така можем да заключим, че макар акциите обикновено да се представят добре при вдигане на лихвените проценти от страна на ФЕД, то има някои изключения от това правило и сегашния случай изглежда по-скоро от изключенията.

Открийте още интересни статии:

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.