2022: Най-трудната година за акциите в 4-годишния президентски цикъл

2022: Най-трудната година за акциите в 4-годишния президентски цикъл

Независимо дали добра или лоша 2021 вече приключи и навлязохме в 2022 година. Повечето инвеститори в акции вече обмислят кои ще са основните движещи сили на пазарите на акции в следващите 12 месеца.

Но едва ли са много тези, които мислят за президентските избори в САЩ. В крайна сметка те останаха още в 2020 г. Въпреки това трябва да знаете, че изборите могат да оказват влияние върху пазарите на акции далеч след изборния ден.

Това е така, защото за фондовите пазари има значение в коя година от четиригодишния изборен цикъл се намираме. Новата 2022 година е така наречената „година на междинни избори“.

Сега ще видите как се представят акциите през тази година, но първо да обясним накратко какво е президентски цикъл на пазарите.

Какво е президентски цикъл?

Президентски цикъл в цените на акциите е сезонна зависимост при представянето на американския фондов пазар в различните години преди и след президентските избори в САЩ.

Феноменът, наречен 4-годишен изборен цикъл действа не спрямо партия, която е спечелила изборите, а спрямо година след президентски избори.

През 121 години между 1900 и 2020 година Dow Jones се повишава:

  1. Средно с около 6% в година на президентски избори.
  2. Средно с около 9% в година преди изборите.
  3. Средно с около 5% в годините след изборите.
  4. Средно с около 1% в годините на междинни изборни (втората година от президентския мандат).

Следователно втората е най-лошата година в 4-годишния президентски цикъл.

Следващата графика показва възвръщаемостта на Dow Jones Industrial Average в проценти по вертикала и годината от президентския цикъл по хоризонтала.

Президентски цикъл - графика на Dow Jones за 121 години
Източник: Seasonax.com

Както можете да видите в крайната стойност на графиката, растежът за целия 4-годишен период е средно около 22%.

Докато три години от цикъла са повече или по-малко положителни, то отбелязаната с червена стрелка година на междинни изори почти не носи печалби за инвеститорите.

2022 е точно година на междини избори и заплашва да не бъде най-успешната за инвеститорите в акции.

Научете повече за инвестициите в акции с нашия видео курс. Кликнете на линка отдолу и вземете Вашите 9 безплатни урока сега:

Когато погледнем към S&P 500 ще видим, че и широкият американски борсов индекс не се представя много убедително в годината на междинните избори в САЩ.

Средно за последните 65 години S&P 500 нараства с:

  • 5,7% в годината на изборите.
  • 15,5% в предизборните години.
  • 6,4% в годината след изборите.
  • 0,8% в годината на междинните избори.
Графика на представянето на S&P 500 в годините на междинни избори.
Източник: Seasonax.com

Какви са причините за образуването на президентския цикъл?

Президентите искат да бъде преизбрани или поне искат техния наследник да е от тяхната партия. Затова преди изборите те се опитват да стимулират икономиката и да накарат избирателите да се чувстват позитивно. Това може да включва мерки, финансирани с дефицити и разхлабени политики, които стимулират пазарите.

Но централната банка, която не е напълно независима, изглежда също подкрепя президента, който заема поста чрез своята монетарна политика.

След изборите, от друга страна, зачестяват непопулярните мерки, като например тези за противодействие на ескалиращия държавен дефицит. Това оказва натиск върху цените на акциите.

Подобно затягане на монетарната политика от ФЕД сега предстои отново. Според инструмента FedWatch Tool на CME Group пазарите включват в цената 3 повишения на лихвите в САЩ през следващите 12 месеца.

Още един катализатор за несигурност около междинните избори може да ниския рейтинг на президента Джо Байдън. Байдън е президентът с един от най-ниските рейтинги на одобрение в САЩ, което може да доведе до промяна на баланса на силите в Конгреса на междинните избори.

Открийте още интересни статии:

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.