Може ли Square да се върне към рекордните си стойности?

Акции на Square през 2019

Една от последиците от дигиталната ера е бавното, но стабилно изоставяне на традиционните методи за плащане брой и все по-голямото навлизане на карти и приложения. Тази битка често е наричана “войната за кеш”. Тази ситуация откри сериозни възможности пред компаниите, които залагат на цифровите методи за разплащане най-общо наречени FinTech (Financial Technology).

Някои от най-активните иновации във областта на FinTech сектора включват криптовалути, дигитални пари, Блокчейн технология и отворено банкиране.

Ранният победител в тази битка бе PayPal. Компанията се разрасна от уебсайт за проверка до пълнофункционален цифров портфейл и изгради солидни партньорства с компании за кредитни карти и банки. Въпреки това, конкуренцията във FinTech сектора става все по-ожесточена и останалите играчи от бранша се опитват бързо да догонят ранния лидер.

Един от най-сериозните претенденти е Square, който първо стана известен като другата компания на основателя на Twitter Джак Дорси. В последствие FinTech компанията разработи мобилен четец на карти и добави множество възможности към своята P2P система, с цел да привлече повече потребители да свалят приложението и.

Инвеститорите може да останат изненадани, след като разберат, че приложението на Square – Cash App успя да удвои потребителската си база през 2018 г. През миналата година Cash App успя да надхвърли 15 милиона активни сметки, което повече от 100% ръст спрямо 7 милиона през 2017.

Още по-важно е, че изтеглянето на Cash App надмина Venmo (P2P приложението на PayPal), и тази тенденция продължава, според анализатора Дан Долев от Nomura Instinet. В съобщение до клиентите Долев разкри, че Square Cash App е изтеглено 6.3 милиона пъти през първото тримесечие, надхвърляйки 4.9 милиона за Venmno за същия период.

Изтеглянията на приложенията продължи да нараства през март – 2.2 милиона сваляния, при 2 милиона през февруари, написа Долев. Това отбелязва 4-ти пореден месец на изтеглния над средните за 2018 година – 1.9 милиона. Общо свалянията на Cash App през 2018 са 22.8 милиона, докато тези на Venmo са 16.2 милиона.

Но нека погледнем към представянето на акциите на Square през последната година и какви са прогнозите на анализаторите.

Доходност на Square

Акцията на компанията за обработка на плащания Square генерира доходност от цели 58% за последните 12 месеца. Акцията много лесно успя да се представи по-силно от широкия S&P500 през миналата година и натрупа 47%, въпреки разпродажбата в последните три месеца на 2018. От началото на годината до 16 април Squre нарасна със солидните 33%.

През последните 3 години акциите на Square генерираха възвръщаемост от колосалните 440% и 475% след първичното им публично предлагане през ноември 2015. Какво изведе Square към тези рекордни стойности?

Компанията видя как продажбите и нараснаха от 1.26 милиарда долара през 2016 до 1.6 милиарда през 2018 година. Приходите на Square може да достигнат цели 4.1 милиарда долара през 2021 г.

Акции на Square
Източник: marketrealist.com

Понастоящем акциите на Square се търгуват на 27% под най-високите стойности в историята – $100.84 и 70% над 52-седмичния минимум от $43.72.

Надценени ли са акциите на Square?

Оперативната печалба (EBITDA) на Square се очаква да нарасне от $45 милиона през 2016 до $1.02 милиарда през 2021 година, което ръст от почти 25 пъти. В същото време, компанията публикува загуби по общоприетите счетоводни принципи (GAAP) като е очаква тя да достигне доходност по този показател през 2020 г. Square се търгува при бъдещо съотношение цена/печалби (P/E) за 2020 от 312.

Анализаторите очакват продажбите на Square да нараснат с 42% през 2019 и 35% през 2020. Прогнозите за ръстът на съотношението печалби на акция (EPS) са да достигне 49% в следващите 5 години. Дългосрочният ръст на приходите и печалбите на акция би могъл да направи Square още по-привлекателен за инвеститорите.

Акциите на Square се оценяват на 14 пъти продажбите и компанията контролира тази оценка с висок растеж на продажбите.

Какво мислят анализаторите?

Анализаторите, които дават прогнози за Square са 31 като 17 от тях препоръчват покупка, 14 задържане и нито един не дава препоръка за продажба. Средната цел за цените на акциите за следващите 12 месеца е $83.33, което демонстрира потенциал за ръст над 12%, спрямо сегашните нива. Предстои да видим дали Square ще оправдае, а защо не и да надхвърли тези очаквания?

Започнете да търгувате Square и още над 7500 финансови инструмента с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи, предоставена безплатно от Admiral Markets.

Търгувайте с MetaTrader 5 от Admiral Markets
About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

2 Comments

    • Смятам, че и PayPal има добри перспективи и като цяло този сектор ще се развива много динамично в бъдеще. Въпреки това, бих заложил на Square и Fiseerv.

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.