Alibaba ли е една от най-добрите акции за покупка в момента?

Alibaba ли е една от най-добрите акции за покупка в момента?

В последните дни една от най-обсъжданата акция от анализатори и инвеститори на фондовия пазар е тази на китайския гигант за онлайн продажби Alibaba. Компанията на Джак Ма бе поставена под сериозен политически натиск в последните месеци, което доведе до спад в цената акциите и, което пък доведе до ръст на интереса от страна на инвеститорите.

И Вие се интересувате от инвестиция в акции на Alibaba? Тогава сте на точното място!

В тази статия ще получите отговори на въпроси като:

 • Какво представлява компанията Alibaba?
 • Как Alibaba прави пари?
 • Какви са перспективите за развитие на Alibaba?
 • Какво е финансовото състояние на Alibaba в момента?
 • Сравнение на Alibaba с основните конкуренти
 • Какви са рисковете при инвестиция в Alibaba?
 • Прогнозите на анализаторите за цената на акциите на Alibaba
 • 7 причини да купите акции на Alibaba още сега

Да не губим повече време и да започваме!

Какво представлява компанията Alibaba?

Alibaba Group Holding е холдингова компания, която предоставя технологична инфраструктура и маркетинг услуги на търговци и бизнеси, за да увеличат силата на технологията при ангажирането на клиенти и потребители.

Компанията оперира в 4 главни бизнес сегмента:

 1. Основен търговски сегмент – включва продажби на дребно в Китай, международни продажби на дребно, продажби на едро в Китай, международни продажби на едро, логистични услуги Cainiao и местни потребителски услуги чрез Taboo Marketplace и Tmail.
 2. Облачни технологии – предоставя пълен набор от облачни услуги, включително бази данни, складиране, виртуални мрежи, големи данни и анализи.
 3. Дигитални медии и развлечения – потребителски услуги извън основните търговски операции.
 4. Иновационни инициативи и други – иновации и предоставяне на услуги и продукти.

Alibaba е известна със своите онлайн платформи за продажби на дребно, но както виждате компанията на Джак Ма е много повече от това.

Как Alibaba прави пари?

Колко компании в света могат да кажат, че техните приходи са надхвърлили $100 милиарда по време на пандемията? Това е престижен клуб, в който място не могат да намерят дори имена като Facebook, PepsiCo, Johnson & Johnson и Procter & Gamble, но Alibaba е част от него (приходи от $109.47 милиарда).

Активните клиенти на Alibaба надхвърлят 1 милиард като 891 милиона са в Китай, а около 240 са международните клиенти.

А след като вече знаете кои са различните бизнес сегменти на Alibaba да видим какъв дял са те от приходите на компанията. Това ще откриете на следващото изображение:

Бизнес сегменти на Alibaba
Източник: alibabagroup.com

Така лесно може да заключите, че:

 • 86% от приходите на компанията са от основния търговски сегмент
 • 8% от приходите са от облачни технологии
 • 4% от дигитални медии и забавление
 • 1% от иновационни инициативи и други

Приходите на Alibaba от основния търговски сегмент за 12-те месеца от 31 март 2020 до 31 март 2021 година, възлизат на $94.805 милиона, което е ръст от 42%, спрямо същия период на последната година.

В същото време сегментът облачни технологии е най-бързо растящия, след като, приходите на Alibaba от този бизнес са нараснали с цели 50% за година, а на тримесечна база с 37%. А вероятността този растеж да продължи никак не е малка.

Китайската икономика продължава да расте с бързи темпове и ако Китай успее да изпревари САЩ като най-голяма икономика в света във втората половина това десетилетие, то ще трябва да станем свидетели на изключително бърз ръст в облачните технологии.

През последните 6 тримесечия разходите за облачна инфраструктура в “Поднебесната империя” са се увеличили с приблизително $2,3 милиарда (76,67%). А Alibaba вече е лидер в тази индустрия, както може да видите от изображението:

Облачни технологии в Китай
Източник: canalys.com

Какви са перспективите пред Alibaba?

От 2013 година насам не е имало година, в която ръстът на приходите на Alibaba да не надхвърля 25% годишно. Това е изключително, когато става въпрос за компания, която в момента разполага с пазарна капитализация от приблизително $620 милиарда.

През последните 5 фискални години годишните приходи на компанията на Джак Ма са скочили с 408,8% до $93,8 милиарда, което е среден годишен ръст от 48,25%. По-малки компании, които се смятат за компании с растеж биха ревнували на подобни темпове на ръст, докато много големи фирми биха завидели.

Но Alibaba не само успява да генерира приходи, тя успява да ги конвертира в печалби. Брутните печалби на китайския гигант нарастват с поне 10% от 2013 година насам, а през последните 5 години годишната брутна печалба се е увеличила с 336,68%.

През последното десетилетие маржът на брутните печалби на Alibaba никога не е падал под 40%. Тук е мястото да си припомним думите на Уорън Бъфет:

Уорън Бъфет за брутния марж

Подобни цифри отварят много врати пред Alibaba в бъдеще, тъй като паричните им запаси продължават да се увеличават.

Не трябва да забравяме прогнозите, че:

 • Китай ще стане най-голямата икономика в света през 2028 г. Очаква се доходът на глава на населението в Китай да се повиши с 50% от 2020 до 2025 година.
 • Китайската средна класа ще се увеличи до 550 милиона човека през 2022 година, което доста повече от цялото население на САЩ.

Ако прогнозите за Китай са верни, това би трябвало да означава сериозно количество капитал в касата на Alibaba. Това е лесна концепция, колкото повече пари правят хората, толкова са по-склонни да харчат, за да подобрят стандарта си на живот.

Тук е момента да отбележим, че изглежда отмененото първично публично предлагане на финтех компанията Ant Group, която е на 33% собственост може да се състои до края на годината.

Какво е финансовото състояние на Alibaba?

По-горе в статията споменахме впечатляващи цифри за приходите и печалбите на Alibaba, но да разгледаме още някои показатели, за да придобиете по-добра представа за финансовото състояние на компанията на Джак Ма.

Ефективност на мениджмънта

Ето и някои съотношения, които ще ни покажат каква е ефективността не мениджмънта на Alibaba:

 • Възвръщаемост на активите 9,08%, при 11% средно за последните 5 години
 • Възвръщаемост на собствения капитал 17,57%, при 20% средно за последните 5 години
 • Възвръщаемост на инвестициите 12,79%, при 15,6% за последните 5 години

Това са едни доста солидни числа, които показват, че мениджмънта на компанията води компанията в правилната посока.

Дълг

Макар общият дълг на Alibaba е нараснал с 18,91% за последните 12 месеца до 31 март 2021, показателите за дълга на Alibaba остават стабилни:

 • Текущото съотношение, което показва съотношението на настоящите активи спрямо с настоящите задължение я 1,7, което е малко под средното за последните 5 години (1,75)
 • Общия дълг е 15,76% от общия собствен капитал
 • Общият дълг е 8,82% от всички активи на компанията

След като знаем приходите, печалбите, ефективността и нивата на дълг на компанията, спокойно може да се направи заключение, че няма сериозни пробойни във финансовото състояние на Alibaba. Компанията изглежда в добро здраве.

Но да видим как се позиционира спрямо своите конкуренти?

Сравнение на Alibaba с основните конкуренти

Преди да купите акции на която и да било компания, независимо колко добре изглежда тя, трябва да я сравните с основните и конкуренти. В случая на Alibaba това са Amazon, Ebay, Shopify, JD и Mercadolibre.

Въпреки присъствието на подобни гиганти в електронната търговия, няма много компании, които правят това, което прави Alibaba – продажби на едро за бизнес клиенти.

Alibaba обслужва съвсем различен тип клиенти от американските гиганти за електронна търговия. Докато Amazon и eBay правят по-голямата част от парите си от продажби от бизнес до потребител (B2C), Alibaba печели пари предимно от бизнес към бизнес (B2B). Разбира се Alibaba има бизнес към бизнес.

Alibaba има две ключови пред конкурентите си от Северна Америка:

 1. Не продава само продукти и услуги, а и суровини и материали, с което може да се прицели към много бизнеси, в които останалите гиганти в електронната търговия не могат.
 2. Има достъп до евтини китайски стоки, които не малко потребители купуват и препродават на другите платформи (дропшипинг).

На домашния фронт Alibaba среща сериозна конкуренция от JD. JD обаче има различен бизнес модел от този на компанията на Джак Ма, тъй като продава директно инвентар от стоки и основно обслужва различен тип клиенти.

Стойност

Един показател, по който ще сравним акциите на споменатите по-горе компании за онлайн продажби на дребно ще е по стойност.

Стойност на акциите на Alibaba и нейните конкуренти
Източник: finviz.com

Ако погледнем съотношенията цена / печалби, цена / продажби, цена / счетоводна стойност и цена / свободен паричен поток акциите на Alibaba изглеждат подценени спрямо някои от основните си американски конкуренти като Amazon, Mercadolibre и Shopify.

При съотношение цена / печалби към растеж нещата не изглеждат точно така, но все пак по повечето показатели акциите на Alibaba изглеждат подценени спрямо повечето си конкуренти.

Цена на акциите на Alibaba

Тук трябва да отбележим, че докато акциите на основните конкуренти на Alibaba отбелязаха двуцифрен растеж през последната година, Alibaba е с по-малко от 3% ръст за изминалите 12 месеца.

Представяне на акциите на Alibaba и нейните конкуренти
Източник: finviz.com

Натискът от страна на регулаторите потопи цената на акциите на Alibaba, която се намира на 27% от най-високите си стойности в историята. В същото време повечето от нейните конкуренти се търгуват доста по-близо близо до техните исторически рекорди.

Графика на цената на акциите на Alibaba
Източник: admiralmarkets.com/bg

От гледна точка на технически анализ можем да кажем, че цената на акциите на Alibaba образува бичи модел двойно дъно, който бе пробит и сега нов възходящ импулс може да се очаква след пробив на 100-дневна пълзяща средна в бяло.

Рискове при инвестиции в акции на Alibaba

Колкото и добре да изглежда една инвестиция, тя винаги носи своите характерни рискове и Alibaba същи не е изключение.

Основните рискове при инвестиция в акции на Alibaba са:

 • Политически риск свързан с Китай – Alibaba вече отнесе глоба от китайските регулатори на стойност $2,8 милиарда, а антитръстовите действия продължават. Все пак след глобата отношенията на компанията с китайските власти изглежда се затоплиха, след като започнаха преговори за споделяне на данни с държавни фирми.
 • Международен политически риск – отношенията между САЩ и Китай се охладиха през последните години и допълнително напрежение може да има негативен ефект върху бизнеса на Alibaba. Тук трябва да отбележим, че ескалацията на напрежението също изглежда спря в последните месеци.
 • Риск от страничните бизнеси – съществува риск за спомагателните бизнеси на Alibaba да не успеят и парите, които компанията влива в тя може да бъдат пропилени.

Като един негатив за компанията може да бъде счетена липсата на дивиденти за инвеститорите, но от друга страна това може да помогне на компанията да расте по-бързо.

Прогнозите на анализаторите за цената на акциите на Alibaba

Един от водещите сайтове в индустрията за анализаторски прогнози и целеви цени на акции – TipRanks е събрал мнението за акциите на Alibaba на 26 анализатори. 25 от тях са дали рейтинг покупка, а 1 задържане като средната целева цена е $301.60 за акция.

Това може да се тълкува като потенциал за ръст от приблизително 32%.

Целева цена на акциите на Alibaba
Източник: tipranks.com

Освен това може да видите, че най-големия притежател на акции на Alibaba е най-големия хедж фонд в света – BlackRock със собственик Рей Далио. По-надолу в списъка личат също много сериозни имена. Ето и топ 10 на притежателите на акции на компанията на Джак Ма:

Графика на цената на акциите на Alibaba
Източник: TWS

7 причини да купите акции на Alibaba още сега

В края можем да направим едно обобщение защо да купите акции на Alibaba:

 1. Доказано печеливш бизнес модел
 2. Конкурентно предимство
 3. Експозиция в няколко индустрии със сериозен потенциал
 4. Добри перспективи за растеж
 5. Ниска оценка след спада в цената
 6. Понижаващи се политически рискове
 7. Позитивни оценки от анализаторите

Следователно, моето мнение е, че в морето от надценени акции, които имаме на пазарите в момента, особено в технологичния сектор, Alibaba наистина изглежда като една от най-добрите акции, в които може да инвестирате в момента.

Открийте още интересни статии:

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

6 Comments

  • И аз благодаря за обратната връзка и интереса. Успех!

 1. Това което виждам е че към 28.06.2021 цената на акциите на Alibaba трайно върви надолу след пика през 2020г. Да си задам въпроса – защо да купувам акции на дадена компания, при трайна денденция за понижаване на цената на същите? Към днешна дата е още по-лесен анализа – цената вече е 155-156 долара за акция при коментираните над 300.

  • Здравейте, правилно сте отчели, че цената на акциите върви надолу. Бизнеса на компанията обаче далеч на върви надолу, напротив, което я прави още по-изгодна за покупка за инвеститори, които търсят стойност. Alibaba е една от малкото компании в света с над 1 милиард клиента. Една от най-големите в света в индустрията, в която оперира. Лидер в бързо развиваща се индустрия като облачните технологии в Китай и тн. Нетен марж на печалбите от около 20%. Още доводи може да откриете в статията. Разбира се, всеки инвеститор трябва да направи своя личен избор дали да купи една компания или друга. Поздрави

 2. Много полезно и актуално видео. Вие коя борса използвате за инвестиране в Аlibaba – немска, американска? Според мен ако се закупят акциите от от Хонконгска борса рискът е по-малък – от делистване, рестрикции…

  • Здравейте, благодаря за хубавите думи. Аз в момента не притежавам акции на Алибаба, но и според мен Хонг Конг е с най-малък риск.

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.