95% от всички сделки с Биткойн са фалшиви

Огромният фалшив търговски обем с Биткойн не е изненада

Огромният фалшив търговски обем с Биткойн не е изненада

Близо 95% от всички регистрирани сделки с Биткойн са изкуствено създадени от нерегулирани борси, заключава проучване на Bitwise Asset Management, което повдига нови съмнения относно развиващия се пазар след рязък спад в цените през последната година, предаде Wall Street Journal.

Измамният обем в търговията с криптовалута се задържа в продължение на години, но степента на манипулиране на пазара е трудно да се определи. Bitwise Asset Management сподели, че анализът на търговската активност на 81 борси за четири дни през март показва, че реалният пазар на Биткойн е далеч по-малък от този, който се тиражира.

От приблизително 6 милиарда щатски долара, отчетени за ден, през четирите дни през март, компанията изчисли, че около 273 милиона долара са легитимни. Bitwise предприе проучването със заявление за стартиране на Биткойн ETF, така че има конфликт на интереси.

Въпреки това, друго скорошно проучване на Crypto Integrity показа, че 88% от всички дейности през февруари са били изкуствено завишени.

“На регулираните борси като Coinbase, Gemini, BitFlyer и Poloniex, търговията следваше определени модели, според Bitwise. Обемът на търговията, например, се повиши и падна при предвидими периоди, които съвпадат с часовете на работа и сън. По-малките трейдъри са по-често срещани от по-големите. Всички тези модели отразяват как хората мислят и действат”, пише WSJ.

Данните за обемите често се фалшифицират от борсите с цел да изглеждат по-големи и да привличат повече клиенти. В проучването беше подчертано, че през първата седмица на март CoinBene е с 480 милиона долара. Това е в сравнение с 27 милиона долара в Coinbase.

Биткойн търговски обеми

„Хората гледат към криптовалутите и казват, че този пазар е бъркотия, защото следят данни, които са били манипулирани“, заяви Матю Хюган, главен анализатор в Bitwise. “Когато премахнете кухината от тези безсмислени числа, това трябва да бъде ефективен и арбитражен пазар.”

„Идеята, че от много време има слухове за фалшив обем, ние сме първите, които систематично разглеждат кои борси предоставят данни за истинския обем”, каза Хюган пред CNBC.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.