6 криптовалути, чийто ръст засенчва ралито на Биткойн

crypto-copy

Един бегъл поглед на търсенията в Google през последните 12 месеца лесно потвърждава растящия интерес към всичко свързано с криптовалути през последната година, особено през второто шестмесечие.

Вероятно най-голямата мания на световните финансови пазари през 2017 бе покупката на криптовалути. През юни общата пазарна капитализация на всички криптовалути достигна забележителен етап, когато за пръв път в историята тази индустрия надхвърли 100 милиарда щатски долара. Оттогава тази цифра  се е увеличила с почти 500% до $510 млрд. към 14 декември.

Лъвският пай се пада на Биткойн, вероятно най-популярната криптовалута в света. Той стартира 2017 на цена от 966.60 долара, преди да се покачи на най-високото си ниво $ 17,500 на 12 декември, отбелязвайки годишна печалба от приблизително 1,600%. Цената на Биткойн към момента е $ 17, 280, давайки му пазарна капитализация от около 290 милиарда долара, по-голяма от тази някои водещи компании в Дау Джоунс и на редица водещи брандове в световен мащаб.

Биткойн падна под $15 000, часове след като проби $17 000.

Освен Биткойн има много други по-малко известни алтернативни дигитални валути, които се радват на забележителен ръст тази година. Някои дори надминават възвръщаемостта на по-възрастните и по-популярни виртуални пари. Докато Монеро пое короната през 2016 г., при ръст от близо 2,760%, през 2017 се наблюдават още по-експлозивни печалби на пазара на криптовалути.

В тази статия ще разглеждаме шестте най-големи победители тази година по отношение на процентното увеличение. Изненадващо, има няколко монети, които засенчват стремглавото ралито на Биткойн. За да филтрираме над 1000-те монети, които понастоящем съществуват в криптосферата, решихме да се съсредоточим единствено върху дигиталните валути с пазарна капитализация над 1 млрд. долара, което свежда броя им до общо 20.

1. NEM: 14,617% печалба в рамките на година.

NEM (XEM / USD) е peer-to-peer криптовалута и блокчейн платформа, създадена на 31-ви март 2015 г. Тя е разработена от Макото Такемия, който е участвал в редица блокчейн проекти и беше ключова фигура за това Биткойн да стане легален разплащателен метод в Япония.
Цената на NEM на 1-ви януари беше $ 0.003676. Оттогава ръстът й е забележителен – 14,617% до цена от $ 0.52370, което я прави десетата най-голяма криптовалута в обръщение с пазарна капитализация от около $4,9 милиарда . Някои анализатори предполагат, че неговата растяща популярност в Япония е големият фактор зад огромния възход тази година. NEM блокчейн софтуерът се използва в момента в търговски блокчейн, наречен Mijin, който се тества от финансови институции и частни компании както в Япония така и на международно ниво.

2. Ethereum: 9,146% печалба в рамките на година.

Ethereum е отворена софтуерна платформа, базирана на блокчейн технология, която позволява на разработчиците да изграждат и разгръщат децентрализирани приложения. През 2013-та година Виталик Бутерин, изследовател и програмист на криптовалути, прави предложение за създаване на подобен проект, който в последствие е реализиран през 2015 г. Цената на една монета Ethereum на 31-ви декември 2016 г. е само $8.17 . Сега тя възлиза на около $730 , което е огромен ръст от близо 9,200%. Своеобразният връх от $756 бе достигнат на 14 декември.  Към момента Ethereum има пазарна капитализация от приблизително 55 милиарда долара, което я поставя на второ място в света след Биткойн. Наскоро създаденият Enterprise Ethereum Alliance, който стартира на 28 февруари 2017 , включващ имена като Intel, Microsoft, JP Morgan Chase и Credit Suisse, беше основен фактор за подема на криптовалутата. Нейната заявена мисия, освен всичко останало, е да служи като ресурс за бизнеса да се запознае с Ethereum и да използва тази новаторска технология в най-различни сфери и начинания.

3. Ripple: 8,577% печалба в рамките на година:

Създадена през 2012 г., Ripple е система за брутен сетълмент в реално време, обмен на валута и мрежа за преводи. Тя има за цел да осигури сигурни, мигновени и почти безплатни глобални финансови транзакции, независимо от размера им.Ripple бележи поразителен ръст от 8,577% в рамките на годината, като от цена $ 0.00652 на 1-ви януари достига до $ 0.53900 към момента. С пазарна капитализация от почти $22 милиарда  Ripple се нарежда на четвърто място в класацията на криптовалутите. От Ripple обявиха съвсем наскоро потенциално съвместно сътрудничество с имена като Banco Santander, Unicredit , UBS и Standard Chartered.

4. DASH: 8,519% печалба в рамките на година:

Dash е криптовалута с отворен код, която наподобява характеристиките на Биткойн. Но също така има разширени възможности, включващи незабавни транзакции, частни транзакции и децентрализирано управление. Първоначално бе пусната като XCoin през януари 2014, преди да промени името си на Darkcoin през следващия месец. И накрая, през март 2015 г. Darkcoin беше преработен като Dash.  Цената на една монета Dash бе $11.21 в началото на 2017 , преди да се покачи до връх от $925 на 14-ти декември, което представлява забележително рали от 8,519% през тази година.Пазарната капитализация на Dash е $7,5 милиарда , което я прави седмата най-голяма криптовалута в обръщение. Поскъпването тази година е предизвикано от нарастващия интерес от страна на онлайн продавачите и дори от физически магазини, които желаят да приемат Dash като начин на плащане. Към момента криптовалутата може да се използва в над 100 сайта и 300 физически магазина за закупуване на стоки или услуги.

5. Litecoin: 6,921% печалба в рамките на година:

Litecoin , създадена през октомври 2011 от бившия инженер на Google Чарлз Лий, е peer-to-peer криптовалута със софтуер с отворен код. Макар и вдъхновена от и в повечето отношения технически почти идентична с Биткойн, Litecoin има някои технически подобрения в сравнение с по-популярния от двете дигитални валути. Например приемането на Segregated Witness (SegWit) и Lightning Network, което й позволява да улесни плащанията, правейки ги в пъти по-бързи от тези на съперниците й. Litecoin стартира годината на $4.51 като цената й нараства до около $315 към момента, бележейки ръст от 6.921% на годишна база. На сегашните нива пазарната капитализация на Litecoin възлиза на $16,5 милиарда , което я прави петата по големина криптовалута в индустрията.

6. IOTA: 2,677%  печалба в рамките на година:

IOTA  е основана през 2015  от Дейвид Сонстебо, Сергей Иванчегло, Доминик Шийнер и д-р Сергей Попов, и се ръководи от Фондация “IOTA”, немска фирма с нестопанска цел. Платформата е с отворен код и се различава от обикновените блокчейн мрежи, които използват кодирани “блокове” за записване на транзакции. Вместо това технологията тук е “безблокова” и е  вдъхновена от “Интернет на нещата”. Тя се базира на насочена ациклична графика (DAG) или това, което основателите наричат ​​”tangle”, позволяваща на потребителите да извършват безплатни транзакции в мрежата.Понастоящем пазарната капитализация на IOTA възлиза на $11.4 милиарда, което я прави петата най-голяма криптовалута в обръщение. Цената на IOTA на 31-ви декември 2016 е само $0.28. Оттогава тя се е увеличила с 2,677% до около $ 4,14. Тя се повиши до най-високото си ниво от $ 5.44 на 6 декември, след като фирмата зад нея каза, че ще се кооперира с редица големи технологични компании, включително Microsoft, Samsung и Fujitsu.

Цената на малкоизвествестната криптовалута Iota скочи с 90% само за ден.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.