Сезонни трендове: 5 сделки, които да следим през април

Сезонни тенденции: 5 сделки, които да следим през април

Сезонни тенденции, които да имаме предвид през април.

Харесвани от едни и отричани от други трейдъри, сезонните тенденции са факт и винаги е по-добре да ги имаме предвид, отколкото да не ги познаваме. Тук ще погледнем как се справиха сезонните тенденции през марти кои са най-интересните сезонни сделки през април.

Австралийският долар е доказал в миналото, че успява да се представя силно през март и този път това не бе изключение. AUD успя да спечели срещу повечето си основни конкуренти на Форекс пазара с изключение на британския паунд и канадския долар. Все пак, можеше да видим и по-добро представяне на “озито”, но не трябва да забравяме, че април е третият най-силен месец за AUD/USD.

Силната сезонна тенденция на петрола през март също се запази и двата бенчмарка на суровия петрол WTI и Brent добавиха съответно по 7,89% и 3,89%, с което бележат звезден старт на годината с ръст от 32,57% и 25,65%. Април също сезонно е силен месец за петрола.

Златото има навика да поевтинява през март и този път не бе изключение. Ценният метал поевтиня макар и със скромните 0,17%. през третия месец на годината. Април сезонно е значително по-добър месец за златото в сравнение с март.

Други сезонни тенденции като поскъпване на американските акции и новозеландския долар също се запазиха през март, както и слабото представяне на японската йена.

Dow Jones нарасна с минималните 0,05% през март, докато S&P500 прибави 1,79% към стойността си. Най-печеливш през март се оказа технологичният NASDAQ100, който регистрира ръст от 2,61%. JPY пък сред най-слабо представящите се основни валути.

представяне на основните валути през първото тримесечие на 2019

Серията от 5 поредни слаби представяния на Биткойн през март бе прекратена, след като BTC/USD се покачи с около 5% или приблизително 300 долара. По-слабото представяне на доларовия индекс (DXY) през март също не се сбъдна, след като показателя нарасна с 1,12%.

Най-силните сезонни тенденции през април

1. Природният газ е големия печеливш през април.

Природният газ е една от най-волатилните суровини, а сезонната му тенденция през април е сред най-силните. Газта е поскъпнала в последните 9 години през април при среден ръст от около 10% за периода април до юни. Като цяло пролетния месец е втория най-силен за природната газ.

Технически природният газ се намира на около 5% от най-ниската си стойност за 2019 година, в близост до $2,50. Това ниво често е било източник на подкрепа за цената в последните 2 години.

2. Ще продължи ли силното представяне на канадския долар?

Канадският долар е най-силно представящата се основна валута до момента през годината и ако сезонните тенденции се спазят този тренд ще продължи и през април. “Лунито” бележи среден ръст от 1,77% през последните 10 години. Тази сила на CAD съвпада със силното сезонно представяне на петрола и природната газ.

сезонни тенденции при CAD

3. Силно начало на USD, но…

Щатският долар започна силно срещу еврото и японската йена в първите часове на април, но това може и да не продължи. В последното десетилетие доларовият индекс се понижава със редно 1,1% през април. Това е най-лошото му месечно представяне през годината.

Може да се каже, че ниската доходност по облигациите вече е включена в цената, но друг катализатор може да бъде слаб сезон на отчетите, още слаби икономически данни или влошаване на отношенията между САЩ и Китай.

Друга теория за това е, че американските агенции за статистика се затрудняват да се адаптират сезонно през първото тримесечие на годината, а меките икономически данни влошават очакванията за лихвите на ФЕД всяка година през април. Исторически, слабостта е особено силна спрямо еврото, което също традиционно отбелязва най-добрия си календарен месец през април.

4. Април е добро време да присъствате на фондовите пазари.

Фондовите пазари в световен мащаб са склонни да се справят добре с навлизането в пролетта. S&P 500 се е понижил само веднъж през април от 2005 г. насам (скромно с -0.75% през 2012 година). Средното повишение през последните 10 години е 1,77%, което прави април едва петият най-добър месец, но ниската волатилност подсилва представянето. Април е силен месец и за останалите фондови пазари по света.

5. Ако игнорирате новините за Брекзит…

Може би няма как да стане по-лошо? Брекзит е пълна бъркотия и изглежда няма лесно да се стигне до решение, но ако сте привърженик на това да купите GBP/USD и да се надявате на добро развитие, ето нещо, което трябва да вземете предвид: Април е най-добрият месец за кабела за последните 10 години със средна доходност от почти 2%.

Лошата новина е, че GBP/USD падна през миналия април, което бе първото понижение през месеца от 2004 година насам.

сезонни тенденции при GBP/USD

Започнете да търгувате над 7500 финансови инструмента с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи – MetaTrader 5, предоставена от Admiral Markets.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

2 Comments

  1. Полезна статия, благодаря!
    Къде могат да се видят подобни таблици за останалите валутни двойки?

    • Благодаря за коментара. Често източниците на тези сезонни статистик са платени, но вероятно можете да намерите някъде в интернет и безплатни данни.

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.