5 неща, които трябва да знаем преди да инвестираме в ICO

 5 неща, които трябва да знаем преди да инвестираме в ICO
Манията по криптовалутите продължава да подхранва апетита на инвеститорите към дигиталните валути, въпреки че някои хедж фондове станаха предпазливи по отношение на този клас активи.

Манията по криптовалутите продължава да подхранва апетита на инвеститорите към дигиталните валути, въпреки че някои хедж фондове станаха предпазливи по отношение на този клас активи.

Екстремната волатилност на Биткойн вече изморява част инвеститорите, докато други виждат в текущото поевтиняване възможност за покупка, макар и не задължително на Биткойн.

Въпреки че Биткойн е лицето на сегашния феномен, според Форбс, първичното предлагане на монети(ICO) избухна през 2017 година като повиши общата инвестирана сума до $5 милиарда.

Някои от тези ICO предлагат на инвеститорите реална възможност, може би дори печеливша, в този нов и често не добре разбираем клас активи, без огромните разходи, необходими за инвестиране в един Биткойн. За съжаление популярността и нарастващата достъпност на алтернативните монети подхранват също различни измами и престъпления.

Пазарът на криптовалути е успял да увеличи броя на схемите за „напомпване“, които предоставиха на наивния и неосветен инвеститор, шанс да закупят нови дигитални предложения в най-ранните етапи. Манипулирането на пазара не е нищо ново, дори и за процъфтяващ клас активи.

IPO, ICO или IPO

За тези, които не са запознати, ICO-тата са популярен начин за набиране на средства от стартиращи проекти, без да са затруднени от нуждата да разчитат на банки или рискови богаташи. ICO по същество е дигитален сертификат за акции, крипто версията на първичното предлагане на акции(IPO) и понякога може да се нарича ITO(Initial token offering).

Как инвеститорите могат да различат законно и потенциално печелившо ICO или сравнително нова крипто монета от нещо, което трябва да се пренебрегне или дори да се избегне? Ето пет неща, които трябва да имате предвид.

1.Въпросът как ще бъдат използвани средствата

Трейс Шмелц, от чикагския офис на Barnes & Thornburg LLP, обяснява, че трябва да има точно и ясно използване на средствата.

„В крайна сметка, ако бизнес планът или очакваното използване на средствата са необичайни, инвеститорът трябва да се насочи в друга посока. Второ, всеки бизнес модел трябва да отговори на следните въпроси: необходими ли е този продукт или услуга и колко други компании предоставят този продукт или услуга. Трето, не всичко може да бъде представено в монети. В началото на 2000-те, Енрон заяви, че може да направи пазар от всичко. Това се оказа невярно – няма ликвиден пазар за всичко под слънцето, нито има ликвиден пазар за електронни символи, които представляват възможност да направят краката ви восъчни.“

2.Разбиране на рисковете

Както може да се случи с първичните публични предлагания на акции, трябва да знаете, че много от ICO-тата не успяват да постигат целите си, смята Еди Травия, изпълнителен директор на базираната в Лондон Coinsilium.

„Много ICO-та не успява да постигнат целите си, които често са прекалено амбициозни и оцелелите стартиращи проекти като цяло(във всички сектори) са малко. Но в случая с монетите, основното притеснение е, че някои компании и фондации продават монети на част от обществото, която не разбора рисковете свързани с тези проекти.“

3.Подхождайте към ICO по същия начин, како към по-традиционен актив

Джил Уайт, шеф на електронната търговия и крипто в HFN, отбелязва, че правилната работа е от решаващо значение.

„Инвеститорите трябва да се насочат към инвестиция в ICO със същия анализ, какъвто биха направили за всяка традиционна инвестиция. Приложимостта на криптомонетите зависи от анализа на основния проект и икономиката на монетата, които подкрепят издаването и. Икономическият анализ на проект, основаващ се на криптовалути трябва да е иновативен, но базиран на старомодни принципи. Разработена ли е платформата, която ще привлече потребителите? Ако не, то криптомонетите нямат стойност.“

4.Обърнете внимание на техническата документация

Техническата документация е може би най-важният компонент на всяко ICO. Тя се създава от предлагащата страна преди действителното пускане на монетата и трябва да съдържа подробности, които инвеститорите трябва да знаят преди покупката, включително търговските приложения на валутата, техническите и спецификации, както и финансови подробности, свързани с предлагането и използването на набраните средства. Техническата документация е критичната стъпка за потенциалните инвеститори.

Джил Уайт сподели:

„При анализа на даден проект, способността на компанията да изпълнява предложения проект от търговска и технологична гледна точка е ключова. В техническата документация трябва да бъдат ясно изложени проекта, правата, свързани с монетите и рисковете, свързани с начинанието.“

Травия отбелязва, че технологията блокчейн отнема време, за да се разбере, а документацията може да бъдат дълга и техническа. Също така, това е нов свят, без правна защита, каквато имат по-старите класове активи като акциите.

„Няма правила за издаване, нито конкретни насоки за съдържанието, което трябва да присъства в техническите документи към момента и притежателите на монети като цяло нямат права. Ето защо ние подкрепяме инициативи като регулаторната рамка на DLT в Гибралтар и Gibraltar Blockchain Exchange (GBX) , която има за цел да бъде първата в света регулирана институционална борса за подкрепа на продажбите на монети.“

5.Не всички власти подкрепят или приемат ICO

Д-р Йепе Стокхолм, партньор и генерален съветник в Black Swan, Цюрих, предупреди в блога си:

„Не всички власти приемат ICO/TGE(Token Generation Events). На 4 септември 2017 Централната банка на Китай обяви първичното предлагане на монети за незаконно на китайска територия и поиска незабавно спиране на всички китайски дейности за набиране на средства. Китайската народна банка заяви, че онези, които вече са събрали пари чрез китайски ICO, трябва да ги възстановят или ще бъдат „наказвани строго“ съгласно закона.“

Макар че не всяко правителство е предприело енергични мерки спрямо криптовалутите, след строгите такива на китайските регулатори, други управленски органи в Азия и в световен мащаб, започнаха да обръщат по-голямо внимание на монетната дейност.

Може би правило номер 1 за инвеститорите в криптовалути остава основното: това е нов пазар, който все още не е напълно регулиран. Следователно продължава да бъде с висок риск. Риск за купувача.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.