4 причини да очакваме корекция на фондовите пазари през 2020

Корекция на пазарите

Може ли да очакваме по-дълбока корекция на S&P 500 през 2020?

Инвеститорите на фондовите пазари се чувстват щастливи и уверени при навлизането в новата година. И това е напълно заслужено. Изминалата 2019 година бе изключително силна за акциите в САЩ и глобалните пазари като цяло. Дори имаше достатъчно възможности пазарната доходност да бъда надхвърлена.

Освен това икономиката на САЩ изглежда в добра форма и е готова да продължи да нараства, а корпоративните печалби са склонни да отбележат отскок.

Тъй като вече сте видели заглавието, вероятно вече знаете, че ще предложа 4 причини за корекция. Така вероятно смятате, че съм тук, за да разваля партито. Точно обратното!

Смятам, че волатилността и корекцията са полезни неща. Те са естествена част от пазарите и показват, че функционират нормално. В същото време корекцията дава интересни възможности за печалби, стига да имате подходящите инструменти, с които да печелите при спад (къси позиции, обърнати ETF-и).

Но да не се бавим повече и да видим защо подкрепям сценария за пазарна корекция на американските фондови пазари.

#1. Не може да игнорираме историята

Ако погледнете графиката на широкия индекс S&P 500 за последните 38 години ще видите, че корекциите не просто са често явление, те са правило.

Има много малко години в историята, в които S&P500 не е коригирал с поне 5% за 12 месечен период. В последните 38 години това не се е случвало само 2 пъти – през 1995 и 2017 година. Тук трябва да отбележим, че средната корекция на S&P 500 в рамките на една година от 1980 насам е 13,9%.

Междувременно, през 2019 година, най-голямата корекция на широкият американски индекс бе само 7%, което е под средното за една година. Това също допринася да смятам, че през 2020 понижението може да е по-близо до средните стойности дори да ги надхвърли.

#2. Ниската волатилност води до висока волатилност

От началото на октомври 2019 индексът S&P 500 не е имал движение по-голямо 1% (или повече), в която и да било посока, в рамките на един ден. Този период на ниска волатилност е един от най-дългите за последните 50 години и подчертава сериозното рали на акциите през изминалите месеци.

Историята е доказала, че подобни периоди на много ниска волатилност са склонни да отстъпват на периоди с доста висока волатилност.

Последните пъти, когато станахме свидетели на дълъг период на ниска волатилност бе точно преди януари и октомври 2018 година. И в двата случая тези периоди бяха последвани от резки пазарни корекции.

На изображението отдолу можете да видите представянето на S&P 500 от 2017 година до сега. На него ясно се виждат двете понижение в споменатите по-горе периоди.

Представяне на S&P 500 от 2017 до сега
Източник: FED St. Luis

#3. Обратното изкупуване на акции намалява

Неочакваните печалби, с които се сдобиха много корпорации след понижаването на данъците в САЩ през 2018, всъщност се насочиха на три места:

  • Нови инвестиции
  • Обратно изкупуване на акции
  • Баланс по сметката

Обратното изкупуване на акции е един от основните инструменти на корпорациите за намаляване на предлаганите акции като по този начин се вдига стойността за настоящите акционери.

От 2011 и по-специално след 2018 година, търсенето, генерирано от обратно изкупуване на акции бе по-голямо от търсенето от институционални инвеститори като взаимните фондове например.

Но ранните оценки показват, че обраните изкупувания на акции се свиват с приблизително 15% през 2019 година. През новата година се очаква още по-сериозно понижение.

Още един фактор, който трябва да се вземе предвид: по-малкото обратни изкупувания може да означава повече трудности за корпорациите да повишат своите съотношения печалба на акция (P/E), което може да стресне инвеститорите.

Тук трябва да добавим, че бъдещото 12-месечно съотношение печалба на акция на S&P 500 е 18,3. Това означава, че базовото съотношение печалба на акция е с 9,5% над 5-годишната средна стойност от 16,7 и 22,8% над 10-годишната средна стойност от 14,9.

#4. Президентските избори в САЩ

В исторически план изборните години са били добри за акциите и 2020 също може да бъде. Въпреки това може да се очаква висока волатилност и пазарни корекции, поради неизвестните преди изборите.

Когато говорим за неизвестни нямам предвид само резултатите от изборите, ами и оспорвана надпревара, поредните обвинения за чужди намеси, граждански вълнения и други външни фактори, които могат да доведат до политическа нестабилност в САЩ.

Тази нестабилност ако дойде в комбинация с горе споменатите фактори, то неминуемо ще доведе до смущения на фондовите пазари.

Не трябва да забравяме и развихрилия се коронавирус, който вече взе множество човешки, но и икономически жертви. Опасността от глобална епидемия, която неминуемо ще удари и пазарите остава висока. Разберете как да печелите по време на кризата с коронавирус тук.

Прогнозите на Goldman Sachs

От американската банка Goldman Sachs са бичо настроени към акциите през следващата година и прогнозират годишен ръст от 7% на S&P 500. Но от банката са притеснени от надвисналите опасности за висока волатилност, която да доведе до понижение на Wall Street.

От Goldman също подчертават, че спада в обратното изкупуване на акции е сериозен риск за пазара. Според анализаторите на банката обратното изкупуване ще падне с нови 5%, след понижение от 15% през 2019 година.

“Значителният спад на обратните покупки ще промени драстично структурата на търсенето и предлагането на акции в САЩ.”

Goldman Sachs

Растежът на съотношението печалба на акция (P/E) изпреварва растежа на печалбите на компаниите с 2,6% през последните 15 години, когато става въпрос за средна компания от S&P 500, смятат от Goldman. Този гап може да се затвори ако обратните изкупувания на акции намалеят още.

Заключение

Важно е повторим, че волатилността и корекциите са добри неща за финансовите пазари. Първо те предоставят възможност на натрупване на солидни печалби за кратък период от време чрез къси позиции, второ дават добри възможности за вход на пазара след тях и трето – поддържат жизнения цикъл на пазарите.

Според мен S&P 500 ще има поне една сериозна корекция през 2020 година, която ще е с размер между 10% и 15%. Надявам се, че инвеститорите и трейдърите ще останат хладнокръвни и ще успеят да се възползват от тази потенциална възможност.


Вижте още:

About Борис Петров 459 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.