Четири 330-годишни правила за търговия на финансови пазари

С тези 4 правила за търговия на финансови пазари ще се убедите, че някои уроци не се променят.
Сцената от изображението е от Амстердамската фондова борса, където през 1611 година за първи път е започнала търговията с акции.

С тези 4 правила за търговия на финансови пазари ще се убедите, че някои уроци не се променят.

Джоузеф Де Ла Вега е разбрал основните правила за търговия на финансови пазари още през 1688 година. Компютрите и информацията промениха почти всички относно търговията, но голяма част от взимането на решението за покупка или продажба е все още непроменена.

Сцената от изображението е от Амстердамската фондова борса, където през 1611 година за първи път е започнала търговията с акции. 77 години по-късно, през 1688, Джоузеф Де Ла Вега пише вероятно първата подробна книга за търговия с акции. Тя е озаглавена “Confusion de Confusiones” (Объркване на объркването) и голяма част от нея е толкова актуална днес, колкото преди 330 години. Първоначално написана на испански език, тя е преведена на английски през 1957, но все още остава малко известна.

Според преведените встъпителни думи, Де Ла Вега сравнява живота на борсата с лабиринт. Според него участниците се движат в свят на тъмнина, който никой не разбира напълно. Де Ла Вега твърди, че нито една писалка не е в състояние да опише наистина всичките сложности на борсовата търговия. Заглавието описва как всяко рационално действие е свързано с нерационално такова. Авторът го нарича “хазартен ад”.

Джузеф Де Ла Вега - 4 правила за търговия на финансови пазари

Правила за търговия на финансови пазари

Книгата е написана в обичаен стил, където гласът на автора е даден на различни персонажи, но няколко пасажа се открояват. Особено този с 4 правила за търговия на финансови пазари

  1. Първи принцип на спекуланта: Никога и на никого не давайте съвети за покупка или продажба на акции. Причината е, че разбираемостта на търговията на финансови пазари е слаба и дори и най-добрият съвет може да се окаже лош.
  2. Вземете всяка печалба без угризения за пропуснати ползи, защото тя може бързо да се изплъзне. Разумно е да се наслаждаваме на това, което е възможно, без да се надяваме за продължаване на благоприятното развитие на ситуацията и постоянството на добрия късмет.
  3. Печалбите на борсата са съкровища. Първо те могат да бъдат от камъни, после от въглища, след това от диаманти, след това от кремъчни камъни, след това от сутрешна роса, след това от сълзи.
  4. Всеки, който иска да спечели в тази игра трябва да притежава търпение и пари, тъй като стойностите са непостоянни и малка част от слуховете се основават на истината. Той трябва да умее да издържа на ударите, без да бъде ужасен от липсата на късмет. Трябва да отговаря на гръмотевицата с гръмогласен вик и да не прилича на задник, който, зашеметен от гръма, се опитва да избяга. Сигурно е, че този, който не се откаже от надеждата, ще спечели и ще осигури достатъчно средства за действията, които предвиждал в началото. Поради превратностите мнозина се заблуждават. Това е защото някои спекуланти се ръководят от мечти, други от пророчества, от илюзии, от настроения и безброй химери.

Бикове срещу мечки

В отделен абзац Джоузеф Де Ла Вега описва бикове (“любовници”) и мечки (“контрмин”). “Биковете са като жираф, който не се страхува от нищо… Те обичат всичко, хвалят всичко, преувеличават всичко”, пише той. “Мечките, обратно. Те са напълно управлявани от страх, трепет и нервност. Зайците стават слонове, караници в механа стават бунтове, бледи сенки им се явяват като признаци на хаос”, пише Де Ла Вега.

В края на краищата той казва, че е най-добре да се пие от двете чаши. Въпреки това, Де Ла Вега подчертава естествената склонност на акциите е да се движат нагоре с епизодични спадове. “Опитът показва, че обикновено биковете са победители, а мечките губят”, пише той.

Неговият оптимизъм е добре поставен във времето. Акциите на холандската компания East India нарастват в продължение на 200 години. Все пак, това се случва при сериозна волатилност. По някои критерии тя е била най-голямата компания в историята.

Графика на East India - 4 правила за търговия на финансови пазари

Очарователния кръговрат на фондовата борса

Един от най-интересните абзаци от книгата е този, в който се казва, че никога не можете да се откажете, след като участвате в пазарите.

“Голяма грешка е да смятате, че можете да се оттеглите (временно) от фондовата борса и че можете да постигнете спокойствие, когато престанете да се срещате с останалите спекуланти. Ако лошата съдба ви преследва упорито, тя може да ви достигне и в скалите и в горите, където може да ви удари мълния или дивите зверове да ви атакуват… Освен това е глупаво да смятате, че можете да се оттеглите от борсата, след като сте опитали от сладостта на меда…

Който веднъж е влязъл в очарователния кръговрат на фондовата борса е в постоянно вълнение и в затвора, чийто ключ се крие в океана, решетките му никога не са били отваряни.”

Ето и онлайн версия на книгата на Джоузеф Де Ла Вега Confusion de Confusiones.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.