Брекзит – 4 сценария пред Тереза Мей

4 Брекзит сценария пред Тереза Мей
Какви са 4-те възможно сценария за Брекзит пред британския премиер Тереза Мей, която няма подкрепа дори на собствената си партия.

Какви са четирите възможности за Брекзит пред Мей?

Британският премиер Тереза Мей успя да обедини противоположните крила на своята Консервативна партия срещу плана си за Брекзит (Brexit). Докато Мей приключва сделката в Брюксел, шансовете Парламентът да я одобри изглежда по-малък от всякога, написа Bloomberg.

Ето и един поглед върху 4 сценария за приключване на преговорите между Великобритания и ЕС.

1. Торите се обединяват зад Брекзит сделката.

Правителството се надява, че когато се сключи сделка, консервативните депутати ще се обединят. Привържениците на Брекзит ще видят шанса да изпълнят дългогодишната си амбиция да напуснат ЕС. Ако сделката пропадне може да се окаже, че това е бил последния им шанс. Про-ЕС торите ще видят, че сделката защитава ключови отрасли и може да не искат да рискуват Брекзит без сделка като отхвърлят споразумението.

Де факто, заместникът на Мей – Дейвид Лидингтън обобщи този подход през миналата седмица. Той заяви, че съществуването на сделка “ще създаде нова динамика”.

“Това вече няма да е въпрос за някакъв хипотетичен изход”, каза той. “Мисля, че тогава хората ще трябва да си зададат въпроса кое ще е в интерес на онези, които ги изпратиха в Уестминстър? Надявам се и вярвам, че можем да осигурим това мнозинство в Парламента. ”

4 Брекзит сценария

2. Връщане към Брекзит урните.

Прогнозата на Лидингтън е трудно да бъде подкрепена с факти, поне засега. Парламентарната аритметика показва загуба за Мей и нещата стават все по-зле за британския премиер. Оставката на Джо Джонсън, проевропйеският брат на поддръжника раздялата с ЕС Борис Джонсън лишава Тереза Мей от още един глас. Освен това, аргументите му срещу сделката и подкрепата за втори референдум могат да привлекат и други.

Ако сделката на Мей бъде отхвърлена може да настане хаос. И веднага излизат наяве 4 решения: второ гласуване на депутатите, нови избори, нов референдум и Брекзит без сделка. Именно тук искащите втори референдум виждат шансовете си.

Засега няма доказателства за мнозинство в Парламента за втори референдум. Но има мнозинство за избягване на Брекзит без сделка. И получаване на друг плебисцит – просто мнозинство е по-лесно да се постигне, отколкото мнозинството от две трети, което е необходимо за общи избори.

Само 9 тори депутати може да подкрепят нов референдум за членство в ЕС, а и лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че “Брекзит не може да бъде спрян”. Но ако алтернативата е Брекзит без сделка може да има натиск върху него за нов референдум. Партията на Корбин обаче е решена да се опита да се наложи на изборите да се опита да спечели властта.

3. Второ Брекзит гласуване в парламента

Парламентът отхвърля сделката и пазарите реагират драматично. Това е невероятен шанс за трейдърите да накарат политиците да постигнат сделка. Рупърт Харисън, макро стратег в BlckRock прогнозира, че Парламентът ще има още един шанс и вторият път ще поддаде под тежестта на сриващия се паунд.

4. Брекзит без сделка

Депутатите отхвърлят сделката. Мей заявява, че е дала най-доброто от себе си. Преговарящите от страна на ЕС са прекалили с агресията си и британският премиер спазва обещанието си, че “никаква сделка е по-добре от лоша сделка”. Правителството започва да предприема сериозни мерки, за да се подготви за някои затруднения с доставките, които ще има първоначално.

Всичко е в ръцете на парламента, където най-много 80 човека смятат, че Брекзит без сделка е добър вариант. Въпреки това, Обединеното Кралство ще напусне ЕС на 29 март 2019 със или без споразумение.

About Борис Петров 2972 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.