10 години от най-високата цена на петрола

Най-високата цена на петрола в историята бе регистрирана преди 10 години.
10-godini-ot-nai-visokata-cena-na-petrola

Най-високата цена на петрола в историята бе регистрирана преди 10 години.

На 11 юли 2008 година, по време на търговията в Ню Йорк (NYMEX), бе достигната най-високата цена на петрола в историята. Тогава West Texas Intermediate (WTI) удари 142,27 долара за барел, на фона на опасенията, че Израел се подготвя да атакува Иран, поради ядрената му програма. Такава атака можеше да доведе до прекъсвания на доставките от Бразилия до Нигерия.

Тези опасения засенчиха икономическите тревоги, включително и най-ниското потребителско доверие от 1980 година насам. В същото време доларът се доближаваше до най-ниските си нива спрямо еврото.

В момента цената на петрола отново е във възходящ тренд, но е с около 50% надолу спрямо цената от преди 10 години – приблизително 70 долара за барел. Трябва да се отбележи и че цената на петрола се възстановява от 14 годишното дъно около 26 долара, достигнато през в началото на 2016 година.

В сряда историята бе точно обратната, тъй като икономическите тревоги доведоха до притеснения за прекъсване на доставките. Цената на петрола тип WTI се понижи с 5% до малко над 70 долара за барел, поради загрижеността, че ескалиращата търговска война между САЩ и Китай ще застраши глобалния икономически растеж. Ръста на износа на суров петрол от Либия бе другата причина за понижението на цената на петрола, смятат от Bloomberg.

Цена на петрола

Тези новини засенчиха най-големия спад в американските петролни запаси за последните две години и прогнозите за по-ниски доставки от Венецуела и Иран поради санкциите на САЩ. В същото време доларовият индекс на Bloomberg e с 30% над нивата от 2008 година.

В четвъртък спада в цената на петрола продължи и WTI падна под 70 долара за барел за първи път през месец юли. Междувременно, другия основен бенчмарк на суровия петрол – Брент падна с повече от 6 долара за 2 дни и тества дъната от средата на миналия месец.

Цена на петрола и търговската война

Вчера от САЩ обявиха, че ще наложат мита върху китайски стоки за 200 милиарда долара, с което ще засилят разгорялата се търговска война.

Тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп вероятно ще публикува списък с китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, на които ще бъдат наложени допълнителни мита от 10%. Служител каза, че решението не е окончателно и списъкът с китайски стоки вероятно няма да бъде окончателен, докато няма обществени обсъждания.

Това ще бъде най-новия ход в ескалацията на търговската война между двете най-големи световни икономики и навреди на риск апетита на пазарите, което доведе до понижаваща се цена на петрола.

Прогнози за цената на петрола

Мартин Ратс, глобален петролен стратег в Morgan Stanley, написа по-рано през годината, че нарастващото търсене на дизелово и самолетно гориво ще помогне на цената на петрола тип Брент да достигне $ 90 през 2020 г. Преди това инвестиционната банка прогнозира, че цените на Брент ще са средно около $ 65 за всяко от четирите тримесечия на 2020 година.

“През следващите няколко години очакваме затягането при един конкретен продукт – средният дестилат, да доведе до сила на една конкретна течност – суров петрол и особено в тези, които приличат на Брент”, отбеляза Ратс.

В същото време анализаторите на Bank of America Merrill Lynch (BAML) смятат, че цената на петрола вероятно ще ускори своя възходящ импулс през следващата година и очакват “черното злато” да достигне $100 за барел  поради геополитическото напрежение.

Безплатен Обучителен пакет 2018

Научете се как да печелите от волатилната цена петрола и от още хиляди финансови инструменти с безплатния Обучителен пакет 2018 на Admiral Markets.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.