Фонд с 1 трилион долара се насочва към американски технологични акции?

Фонд с 1 трилион долара се насочва към американски технологични акции?

Норвежкият държавен фонд, който управлява над 1 трилион долара, е на път да насочи по-голяма част от портфейла си от акции, на стойност 700 милиарда долара, към американските пазари. Това ще му позволи да получи още по-голям дял от най-големите технологични компании в света.

Заместник-гуверньора на Норвежката централна банка Егил Матсен, който отговаря за надзора на огромната спестовна каса, ще представи акциите, които притежава фонда и може да очертае нови географски предпочитания. Миналият ноември Министерството на Финансите на Норвегия поиска от фонда да излезе с препоръки за промени и след удължаване на срока, трябва да получи отговор преди крайният срок, който изтича в края на този месец.

В понеделник в интервю от Ню Йорк, Матсен заяви, че писмото ще бъде публикувано преди края на месеца, но не е задължително това да стане във вторник.

Портфолио на Норвежкия държавен фонд
Източник: Bloomberg.com

Фондът има прекалено голяма експозиция в Европа, за да съответства на търговските потоци на Норвегия. Това вече е под въпрос, тъй като фондът пропусна по-голямата възвръщаемост на американските пазари. Промяната може да доведе до изливане на инвестиционни капитали в акции на щатски технологични гиганти като Microsoft Corp., Apple Inc., Amazon.com Inc. и Alphabet Inc. Именно те са 4 от 5-те най-големи притежания на норвежкия фонд.

„Разглеждаме внимателно този въпрос, отделяхме много време за това и направихме няколко анализа“, каза Матсен в интервю по-рано този месец.

При сегашната ситуация европейските акции представляват 33,8% от портфолиото и имат фактор 2,5. Северноамериканските акции имат фактор 1, следователно, въпреки че са по-голяма пазар имат дял от само 41,2%. Азия и Океания, и развиващите се пазари имат по-голям фактор от 1,5 и дял от съответно 14,6% и 10,1%.

Последното преработване на портфолиото бе през 2012 година, когато бяха въведени географски тегла. Тогава банката препоръча регионалното разпределение на дяловите инвестиции да се движи в посока на глобалните пазари, но всеки преход трябва да се извършва дълго и поетапно. „През 2012 г. също казахме, че има аргументи за корекция, както имаме сега“, каза Матсен.

Евентуална промяна в географските тегла ще бъде последната от поредица големи промени за фонда, който наскоро повиши притежаваните акции до 70%, реши да понижи дяла на притежавания дълг от развиващите се пазари, намали плановете за инвестиции в недвижими имоти и работи в посока започване на инвестиции в инфраструктура за възобновяема енергия.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.