ФЕД повиши лихвите и потопи пазарите

ФЕД повиши лихвите с 0,25%

ФЕД повиши лихвите с 0,25%

Федералният комитет по отворените пазари очаквано повиши целевия лихвен диапазон в САЩ с 25 базисни пункта до 2,25%-2,50% на срещата си през декември.

“Предвид реализираните и очаквани условия на пазара на труда и инфлацията, Комитетът реши да повиши целевия диапазон за процент на федералните фондове до 2,25-2,50%”, се казва в изявлението на ФЕД.

Според централните банкери на САЩ пазарът на труда продължава да се засилва и икономическата активност се ускорява. На 12-месечна база и основната и базовата инфлация остава близо до целта от 2%, а индикаторите за дългосрочните очаквания не са променени сериозно.

“Комитетът счита, че по-нататъшното постепенно увеличение на целевия диапазон на федералните лихвени нива ще бъде в съответствие с устойчивото разрастване на икономическата активност, стабилните условия на пазара на труда и инфлация близо до симетричната цел на Комитета от 2% в средносрочен план.”

От ФЕД считат, че рисковете за икономическите перспективи са сравнително балансирани, но ще продължат да наблюдават световното икономическо и финансово развитие и да оценят въздействието му върху икономическите перспективи.

Гласуването за повишение на лихвите с 25 базисни пункта е било единодушно.

Освен това, от Федералният Резерв вдигнаха прогнозите си за ръст на БВП спрямо предвижданията си от срещата през септември:

  • От 3,0% до 3,1% за 2018 година
  • От 2,3% до 2,5% за 2019 година
  • От 1,8% до 2,0% за 2020 година

Прогнозите на щатските централни банкери за инфлацията останаха като цяло непроменени:

От 2,0% до 1,9% за 2018 година

От 2,1% до 2,0% за 2019 година

От 2,1% до 2,0% за 2020 година

По-малко повишения през 2019

Точковата графика за очакванията за лихвените на Федералният комитет по отворените пазари вече показва 2 вдигания през 2019, вместо 3 през септември.

Точковата графика за септември:

Джером Пауъл

На пресконференцията си след срещата, председателят на ФЕД Джером Пауъл заяви, че забелязва някои развития, които предполагат забавяне,  но не променят перспективите като цяло. Според Пауъл прогнозите показват по-нисък курс на повишение на лихвените нива, което ще подкрепи икономиката.

“Повечето от колегите продължават да очакват, че икономиката ще се представи силно през следващата година”, каза Пауъл и добави, че ще продължат да следят икономическите данни.

Според председателя на ФЕД лихвените нива са достигнали дъното на неутралния лихвен диапазон. Пауъл отбеляза, че наблюдава внимателно ефекта от затягането на политиката върху финансовите условия и заяви, че не смята, че политиката на на ФЕД е станала прекалено рестриктивна. 

Като цяло изглежда, че Пауъл се опитва да смекчи тона и да подскаже, че в бъдеще ще намали темпото на повишения на лихвите.

Пазарите

Пазарите бяха включили в цената повишението на лихвите от ФЕД през декември на 72%. Въпреки това, някои пазарни участници очакваха по-миролюбиво послания от страна на ФЕД за бъдещите лихвени нива и и това доведе до рязко поскъпване на USD срещу основните му конкуренти. Най-потърпевши бяха суровинните валути като USD/CAD достигна най-високата си стойност от юни 2017 година насам.

Щатските фондови индекси се потопиха след решението на ФЕД и широкият борсов индекс S&P500 падна под 2500 като удари 15-месечно дъно. Другите два големи американски индекса Dow Jones и NASDAQ100 също се гмурнаха рязко надолу, и се установиха на негативна територия за годината.

Златото върна по-голямата част от печалбите си от последните дни и се потопи до $1241 за тройунция.

About Борис Петров 3027 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.