Топ 5 на сезонните трендове през ноември

Това са най-добрите 5 сезонни сделки за месец ноември според историческите данни за последните 15 години.

5. EUR/USD

Еврото се представи посредствено през октомври. То загуби 2,35% срещу долара и потвърди тенденцията в 7 от последните 10 години.

Гледайки напред сезонната картина изглежда неясна. EUR поевтиня  с 4% срещу долара през миналия ноември, но през последните 10 години средната промяна е +0,03%, или почти без непроменено. Така че сезонният фактор тук не е толкова вълнуващ.

Ситуацията през декември изглежда доста по-интригуваща. Да, това ще е доста фундаментален месец, тъй като ФЕД се подготвя за вдигане на лихвите, а ЕЦБ за нови стимули. Ако гледаме само сезонните фактори обаче ще видим, че последният месец в годината определено е най-добрия за еврото. Следователно по-къснопрез ноември може да се потърси възможност за покупка на EUR.

eur-seasonals

 

4. USD/CAD

През октомври USD/CAD нарасна от 1,31 до 1,34 след като централната банка на Канада зае изненадващо „миролюбива“ позиция.

Технически двойката е на най-високите си нива от март месец. А от сезонна перспектива ноември е вторият най-добър месец за USD/CAD. Средно за последните 30 години двойката е поскъпнала с 0,3% и 8 от последните 10 пъти през ноември.

Както всички сезонни сделки и тази ще зависи доста от икономическите данни и президентските избори в САЩ, но дълга позиция в USD/CAD е добър вариант през ноември.

cad-seasonals

 

3. DXY(доларов индекс)

Американския долар поскъпна в 6 поредни години през ноември. През 2015 той добави 3,33% към стойността си на фона на очакванията за вдигане на лихвите от страна на ФЕД. Същата динамика изглежда в ход и през тази година.

За последните 10 години DXY е спечелил средно 0,3% през ноември. Това е едва третият най-добър месец за доларовия индекс, но изборите променят нещата. Аз смятам, че дългите позиции в долари ще са печеливши.

Ако Клинтън спечели убедително, това ще доведе до увеличаване на правителствените разходи, за да подкрепи растежа, съответно и щатския долар. При сценария, в който Тръмп печели изборите, то това ще доведе до несигурност, което ще предизвика търсене на долари.

Негативния сценарии за USD изглежда ще е при трудна победа за Клинтън(която не и осигурява мнозинство в сената). Това ще доведе до някои позитиви за USD, но дългосрочните рискове от несигурната политическа среда ще направят JPY или EUR по-добри сделки.

dxy-seasonals

 

2. GBP/USD

Рисковете от „тежък Брекзит“ продължават да тежат върху GBP и той е в серия от 6 поредни губещи месеца срещу долара. Фундаментално нещата не изглеждат оптимистични за паунда.

Сезонно нещата не са по-добре. Ноември определено не е най-добрият месец за възстановяване на GBP. Това втория най-лош месец за GBP/USD като движението е било надолу в 11 от последните 15 случая. Средната промяна в двойката е – 0,8%.

Дългосрочният даунтренд, лошата фундаментална среда и определено слабото представяне на GBP през ноември прави късите позиции в GBP/USD  добра сделка през ноември.

gbp-seasonals

 

1. Петрол

Петрола поскъпна с малко повече от 4$ през изминалия месец. Това се дължеше до голяма степен на слуховете за сделка между страните производителки на петрол в ОПЕК и извън картела. Въпреки многото коментари все още има доста неясноти за това споразумение. Освен това доста държави искат да са изключение като Иран, Ирак, Либия и Нигерия. До срещата на ОПЕК във Виена в края на месеца трябва да бъдат изчистени всички подробности около сделката.

Сезонните фактори също не са в полза на черното злато. През последните две години петрола загуби съответно 17,87% и 10,60%. Средната промяна за последното десетилетие е почти -3%.

Голяма част от положителните новини около споразумението вече са отразени от пазарите и всяко съмнение за сключването му ще бъде удар върху цената на петрола. Сезонните фактори също въобще не изглеждат добре.

oil-seasonals

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.