Страните от ОПЕК постигнаха споразумение

Забележителната ОПЕК сделка за петролната продукция може да се окаже ефективна за намаляването на световните запаси.

 

Страните членки на ОПЕК постигнаха споразумение за съкращаване на производството с 1,2 милиона барела на ден, според източници на Блумбърг.

ОПЕК сключи сделка за ограничаване на доставките на петрола, която обори скептиците. Страните се съгласиха, че трябва да се изчисти рекордното глобално пренасищане и да се затвърди доверието в групата. Това е първото споразумение за намаляване на продукцията от 2008 година насам.

ОПЕК ще свали производството си до 32,5 милиона барела дневно, според делегат присъствал на срещата във Виена, но предпочел да остане анонимен, тъй като решението все още не е оповестено публично. Петрола тип Brent поскъпна с 7,3% до %50,80 на фона на спекулациите, а WTI го пoследва и се покачи до $49,90.

След седмици на напрегнати преговори, трите най-големи производители от Организацията на страните износителки на петрол Иран, Ирак и Саудитска Арабия са изчистили различията си. Трите страни са решили да разделят тежестта от намаляване на продукцията за първи път от 8 години. Трябва да се отбележи, че саудитците признаха случая на Иран за по-специален и се съгласиха да увеличи продукцията си до 3,97 милиона барела на ден. Саудитска Арабия ще намали производството си от 10,54 до 10,06 милиона барела дневно.

В споразумението вероятно ще бъде включени и очаквания за съкращаване с 600 000 барела дневно на производството на страните извън ОПЕК. По-рано днес обаче най-големият производител извън картела – Русия  заяви, че е по-вероятно да замрази продукцията си на сегашните нива, отколкото да я намали.

Сделката вероятно ще влезе в сила през януари и ще е с времетраене от 6 месеца, но има възможност да бъде удължена.

Голяма изненада предизвика оттеглянето на Индонезия от ОПЕК като страните от организацията са се съгласили да си разделят нейният дял от производството, който през октомври бе около 700 000 барела дневно.

Сделката обещава да съживи скромните финанси на страни като Венецуела и Либия и да възстанови доверието в картела, който контролира почти 40% световното производство на петрол. Но последиците могат да излязат далеч извън ОПЕК като дадат тласък на осакатените шистови производители в САЩ.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.