Пазарните настроения преди решението на BoE

BoE

Очакванията на някои от големите световни банки преди решението на Bank of England за монетарната политика на Великобритания.

Barclays: Без промени; вероятно бъдещо стабилизиране на GBP

Пазарите ще се съсредоточат върху доклада за инфлацията на BoE в четвъртък. Ние не очакваме никакви промени в ментарната политика, според прогнозите. Смятаме че Влиг и Халдън няма да са съгласни и ще гласуват за сваляне на лихвите, но ще има  единодушен вот за запазване размера на програмата за количествени улеснения. Валутните пазари вероятно ще обърнат внимание на дискусиите около GBP засягащи и основата инфлация. Наистна, гуверньора Карни, намекна пред камарата на лордовете миналата седмица, че BoE „не е безразлична към нивата на валутния курс”. Този коментар дойде, когато се разбра, че инфлацията се увеличава и пазарните мерки за инфлация рязко нарастват.  Ние не вярваме, че която и да е от горе изброените е задвижвана от слабостите на GBP причинени от Брекзит. Когато ефекта от поевтиняването се появи, ние смятаме, че той ще е сравнително малък.

 

RBS: Променихме прогнозите си, вече не очакваме понижение на лихвите

Ревизирахме прогнозите си за BoE. Повече не очакваме сваляне на лихвите с 0,15% от страна на BoE през ноември. Промяната се дължи на поевтиняването на паунда и малко по-добрите данни за активността(по-специално предварителния доклад за БВП за третото тримесечие). Ние очакваме прогнозите за инфлация на комитета по монетарната политика да бъдат повишени за период от 2-3 години(с 10-15 базисни пункта). Все още прогнозираме и облекчаване на политиката: сваляне на лихвите с 15 пункта и увеличение с £60 милиона на прогрмата за количествени улеснения през февруари 2017.

 

BTMU: Да осъвременят прогнозите за БВП; стабилизиране на GBP от сегашните нива

BoE използва модел за прогнозиране подобен на NIESR и по-този начин ние може да получим сравнително подобни увеличения на прогнозите за растеж като тезо, които BoE ще публикуват утре, когато излиза тримесечния инфлационен доклад на банката. Ние сме съгласни с NIESR, че централните банкери на Великобритания няма да облекчават монетарната политика отново, тъй като изглежда имаме временен скок на инфлацията поради поевтиняването на паунда. Това може да се потвърди само с икономическите перспективи. Ръст от 1,4% последван от 2% през тази година ще е впечатляващ и ще надхвърли сегашните пазарни очаквания. Среден ръст от 1,7% за последните 2 години би бил признак за една забележителна устойчивост на фона на несигурността породена от Брекзит. Продължаваме да вярваме, че мащаба на поевтиняване на паунда е прекалено голям и очакваме стабилизиране около сегашните нива, което може да бъде породено от затваряне на късите спекулативни позиции и паунда ще се възстанови, и срещу долара, и срещу еврото.

 

Uni-Credit: Почти сигурно BoE ще запази „миролюбивия“ тон

Утре от BoE ще публикуват едновременно инфлационния си доклад, решението на комитета по монетарна политика и протоколите от срещата си. Ние очакваме MPC да запази мнението си за монетарната политика непроменено, според очакванията на финансовите пазари. За вота смятаме, че 7 от 9мата члена на комитета ще гласуват за запазване на лихвите на 0,25% , а двама (Влиг и Халдън) ще са за сваляне. Очаква се всички членове да са против промени в размера на програмата за количествени улеснения.

 

Мнението на Credit Agricole

 

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.