Най-добрите сезонни трендове през септември

Най-добрите сезонни сделки през септември

Кои са най-силните сезонни тенденции през септември?

Септември не е най-добрият месец за сезонни тенденции. Ако се замислите върху това ще видите, че определено има смисъл. Юли и август са ваканционни месеци и това задържа централните банкери и държавните служители извън пазарите. Когато те се завръщат на работа през септември динамиката на пазарите се завръща. Същото важи и за мениджърите на активи.

Лятното затишие бавно отминава и септември е времето, когато всеки започва да мисли за края на годината и коригира позициите си на финансовите пазари.

Ако погледнем напред ФЕД, ЕЦБ, Канадската централна банка и търговската война са основните новини, които могат да развалят всякакви сезонни тенденции, но все пак нека да видим някои идеи:

Колебания при петрола

По принцип петрола се представя слабо в края на годината. Ако погледнем последното десетилетие септември все пак е сравнително неутрален за цените на петрола, но пък последните три месеца на годината обикновено водят със себе си сериозен спад на петрола.

Сезонът на ураганите в САЩ може да изиграе сериозна роля при движението на цените на черното злато. Той обикновено вдига цените поради смущенията, които бурите нанасят на американското петролно производство. Въпреки това, САЩ към момента произвежда изключително много и не е сигурно дали затваряне на някои съоръжения ще се отрази сериозно на запасите и ще доведе до рали в цените на петрола.

Септември не изглежда като най-подходящото време за продажба на петрола, но трейдърите могат да се възползва от всяко рали, за да инициират къси позиции, особено ако то е към края на месеца. Всъщност петрола поскъпва в последните 4 пъти през септември и ако и този път това е така може да им изгодни нива за къси продажби на петрола в края на септември/началото на октомври.

Източник: Forexlive.com

В същото време септември е най-добрият месец и то с много по-добър от останалите, когато става въпрос за природния газ, който бе сериозно притиснат от началото на годината.

Слабост при акциите

Септември е сравнително труден за повечето глобални фондови пазари. След 1990 година това е един от само четирите месеца, през които S&P500 средно се понижава.

Един индекс, който е особено уязвим през септември е канадския TSX Composite, който през последните 28 години бележи среден спад от 1,28% по време на есенния месец. Септември е и най-лошия месец за канадския индекс, когато погледнем и периоди от 10, 20 и 30 години.

Така като добавим към това и колебанията при цените на петрола едва ли може да очакваме силно представяне на канадския долар. CAD се представи по-силно от останалите суровинни валути през тази година, следователно известно отстъпление няма да е нещо изненадващо.

На съвсем друга вълна през септември е японският Nikkei 225, за който периода септември-декември е най-силния период през годината.

Силен USD/CHF

Септември е вторият най-силен месец за USD/CHF. Рискът за тази сезонна сделка обаче изглежда малко по-голям на фон на несигурността на финансовите пазари, поради търговската война и Брекзит.

От друга страна, възможността Швейцарската национална банка да прибегне до интервенция на пазарите с цел отслабване на франка не е за пренебрегване, особено след срещата на ЕЦБ по-късно през месеца.

Тежък период за златото

Златото имаше изключително рали през последните 2 месеца като поскъпна от $1380 до нов 6-годишен връх от $1555 за тройунция. От началото на годината до началото на септември ценния метал успя да натрупа печалби от цели 19%.

Все пак изглежда, че е време за известна корекция или поне консолидация и септември е точното време затова, тъй като това е втория най-слаб месец за ценния метал в последното десетилетие.

About Борис Петров 369 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.