КФН с нов удар по нерегулираните брокери

КФН

Със свое решение от 17.09.2019 г. Комисията за финансов надзор оповести интернет страници, чрез които се предоставят инвестиционни услуги от лица, които нямат това право. Взетото решение е на основание разпоредби от Закона за Комисията за финансов надзор и Закона за пазарите на финансови инструменти, пише в съобщение на сайта на комисията.

Списъкът с уебсайтовете, които трябва да прекратят дейността си в 3-дневен срок, считано от датата на публикуване на решението ( 17 септември 2019 г), включва 33 страници на нерегулирани онлайн брокери.

В Комисията са “подадени редица жалби от физически лица (предимно чуждестранни граждани), в които се съдържат твърдения за загуба на значителни суми, инвестирани чрез част от долупосочените интернет платформи:

КФН забрани 33 сайта за инвестиционни услуги
Източник: КФН

Ако изискванията на регулатора не бъдат изпълнени в рамките на споменатия срок от 3 дни, КФН заплашва да подаде молба до Софийски градски съд за блокиране на сайтовете от списъка и притискане на дейността на описаните дружества в страната.

Защо България?

Факт е, че България е доста привлекателна дестинация за Форекс брокери и има няколко причини затова. Една от тях е удобния данъчен климат, който определя данъчна ставка върху печалбата от 10% (една от най-ниските в ЕС), пише руското издание на Finance Magnates.

Друго значително предимство на България е сравнително ниските възнаграждения спрямо останалите страни в Европейския съюз. Физическото присъствие, например поддържането на офис с персонал от 7-8 човека, би струвало скъпо в различни финансови центрове. Но в България бизнесът се чувства комфортно, докато се намира съвсем близо до същите финансови центрове.

Освен това България не е новак в трейдинг индустрията. Следователно, не е трудно да се намерят талантливи, квалифицирани и специализирани служители за посредническа компания или свързан бизнес за всички нива и необходими функции. И накрая, репутацията на България не е осеяна от някакви големи правни скандали, свързани с извънборсовия пазар.

С подобни действия от страна на регулатора, България опитва да опази имиджа си, което може да послужи като важен аргумент в отношенията, както с клиенти, така и с доставчици (банки, платежни системи), смятат от Finance Magnates.

Преди по-малко от година по инициатива на Комисия за Финансов Надзор, председателят на Софийски районен съд разпореди спиране на достъпа от територията на Република България до 40 изрично посочени интернет страници.

About Борис Петров 375 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.